Home » Social » Pagubă de 20.000 de euro în buzunarele ciobanilor din Berezeni, după ce sute de oi au murit sufocate chiar sub ochii lor!

Pagubă de 20.000 de euro în buzunarele ciobanilor din Berezeni, după ce sute de oi au murit sufocate chiar sub ochii lor!

de Daniel MICU

Pagube imense pentru ciobanii din satul Stuhuleț, comuna Berezeni: peste 400 de oi au murit sufocate, ieri, din cauza că întreaga turmă, formată din circa 2.500 de oi și miei, s-a bulucit grăbită spre un firicel de apă pe care l-a zărit prelingând.

13313935_1041985432550087_1558909398_oInsetate dupa o zi fierbinte, oile și mieii au luat-o razna, parcă, la vederea apei din râpa adanca de cativa metri. În graba lor de a se adăpa, sute de oi au pierit in imbulzeala, spre disperarea proprietarilor care au incercat sa le opreasca. Le-a fost imposibil să controleze miile de animale. Ovinele cădeau ca secerate una este alta. Proprietarii si-au pus mainile in cap. Au plans de mila animalelor crescute cu greu si mare drag, dar și pentru buzunarele lor, paguba fiind evaluată la aproximativ 20 mii euro, bani pe care nu ii vor putea recupera de nicaieri.

”Au venit la apa, s-au imbulzit, nu ne-am dat seama ca sunt asa insetate, a fost cald, au venit una peste alta. Daca eu ma bagam acolo, ma omorau si pe mine. Dambul e prea in loc”, povestește un cioban.

”Cand am venit aici, le-am scapat. Nu am avut ce le face. 2400, cine le poate tine?! Nu am putut sa le salvez. Doar vreo 50-60 am salvat.Am chinuit cu ele toata iarna, sa facem ceva bani, sa dam inainte. Le-am adus de la Vetrisoaia”, povestește altul.13324445_1041985259216771_1401926149_o

Problema apei in comuna Berezeni este veche. Ciobanii parcurg zilnic kilometri intregi pentru a-și duce oile la păscut și la adăpat. Aceștia acuză autoritățile din comună de nepăsare și spun că tragedia ar fi putut fi evitată dacă daca in zona ar fi existat adapatori. Acum se tem și mai mult, mai ales ca vin caldurile si povestea s-ar putea repeta oricând.

Gheorghe Isac, unul dintre proprietarii păgubiți, este foc și pară pe autoritățile comunei, dr și pe respoonsabilii de la guvernare: ”Nu avem apa la animale, nu avem surse de apa pe pasune. Am intervenit sa ne ajute si nu ne-au ajutat cu nimic. Nu avem sursa de viata. Ne rugam pentru moarte. Nici acum nu am apa. Bani nu avem, subventii nu ne-au dat, branza nu o ia nimeni, lana nu mai spun”.

Iulian Miiliare, primarul comunei Berezeni explică: ”Este pacat de animale, dar aceasta pasune e ocupata abuziv de acest proprietar, care nici nu le are in registrul national al exploatatiilor pe comuna Berezeni. E o suprafata prinsa intr-un proiect de impadurire, care a inceput. El plimba animalele de pe o pasune pe alta. Apa e o problema. Prin asociatia crescatorilor de animale, vor fi instalate, dupa forarea de puturi de apa, adapatori pt animale. Cei de la Directia Sanitar Veterinara au luat probe si in cursul zilei de ieri, lesurile animalelor au fost ingropate, urmand sa fie preluate in cel mai scurt timp de o firma specializata si incinerate”.

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: