Home » Justitie » ”Dacă ai droguri, poți să obții câți bani vrei! Iar când ai mulți bani, îi ascunzi în pereții casei!”

”Dacă ai droguri, poți să obții câți bani vrei! Iar când ai mulți bani, îi ascunzi în pereții casei!”

de Răzvan CĂLIN

Acestea sunt o parte din dezvăluirile cutremurătoare oferite anchetatorilor de copiii minori ai clanului Manea, cunoscuți drept cei mai prolifici distribuitori de etnobotanice din Bârlad. Rețeaua a fost anihilată de ofițerii antidrog vasluieni, iar patru dintre membrii clanului au primit mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Acțiunea din urmă cu două zile a ofițerilor antidrog vasluieni, când au reușit să destructureze una din cele mai prolifice rețele de traficanți cu etnobotanice din Bârlad, poate fi considerată o primă victorie a autorităților locale în războiul declanșat contra acestui flagel ce s-a insinuat perfid în comunitatea locală.

Rețeaua, pusă la cale și coordonată cu mână forte de bârlădenii Viorel Manea (63 de ani) și Cristina Silion (44 de ani), activează cu mare succes de mai bine de doi ani. Cei etnobotanicedoi nu sunt căsătoriți legal, însă locuiesc împreună în blocul turn situat în imediata apropiere a spitalului din Bârlad și au dat naștere până acum la nu mai puțin de 10 copii. Patru dintre ei sunt majori. Copiii au vârste cuprinse între nouă ani și 27 de ani. Oricât ar părea de greu de crezut, Cristina Silion și Viorel Manea nu s-au sfiit să se folosească de copii pentru ca afacerea lor să meargă ca pe roate. De altfel, în ultimii doi ani și jumătate, clanul Manea devenise celebru în oraș tocmai pentru că formaseră o rețea de distribuție de etnobotanice bine pusă la punct, din care făceau parte toți membrii familiei. De la cel mai mic până la cel mai mare, toți vindeau în stil de mare dealer tot felul de ”prafuri” extrem de căutate de amatorii de astfel de senzații. Între consumatorii de etnobotanice din Bârlad se știa că poți apela la orice oră din zi și din noapte la oricare dintre membrii clanului Manea. Totul era fie să te duci direct acasă la familia Manea, care locuia într-un apartament din blocul turn situat în imediata apropiere a spitalului din localitate, fie să îi contactezi telefonic și să stabilești un loc de întâlnire. Nu mai conta că era minor, pentru că și cei mici știau exact ce au de făcut: contra sumei potrivite îți ofereau doza de senzații tari pe care o doreai.

Până și anchetatorii au rămas uimiți când în timp ce percheziționau locuința traficanților, s-au trezit că nu mai puțin de șase clienți au bătut la ușă pentru a cumpăra etnobotanice. Semn clar că afacerea, indiferent de vremurile de restriște, mergea ca unsă.

Copii cu gândire rece de traficant de droguri!

Dimensiunile, dar mai ales implicațiile acestei rețele, mai ascund încă destule laturi necunoscute pentru anchetatori. Însă, pe măsură ce oamenii legii își continuă investigațiile și sapă tot mai adânc ies la lumină tot mai multe amănunte și informații care mai de care mai șocante. Unul dintre aspectele cele mai delicate și, îndeosebi, reprobabile, este legat de implicarea minorilor în traficul cu etnobotanice. Practic, acești copii au crescut într-o familie în care au fost învățați că e ceva normal să vinzi droguri. Pe timpul audierilor, minorii familiei Manea au recunoscut cu dezinvoltură ce se întâmpla în casa lor, iar unele declarații ale lor au fost chiar șocante: ”Dacă ai droguri poți să obții câți bani vrei tu. Iar când faci prea mulți bani din vânzarea de droguri, e bine să-i ascunzi în pereții casei!”.

Spusele acestor copii pot pune serios pe gânduri orice om normal. Este clar că micuții au un set de valori total opus restului societății, în ochii lor fiind cât se poate de OK lucruri care într-o societatea normală sunt interzise și condamnate prin lege.

”Din păcate, în viața acestor copii sunt realități specifice infractorilor. Ei au trăit zi de zi într-un asemenea mediu infracțional, în mijlocul traficului de droguri. Este groaznic de trist că fiecare copil din această familie a fost implicat în plasarea drogurilor. Echilibrul lor psiho-emoțional, starea lor de sănătate mintală a fost influiențată în mod negativ. Acest caz este un exemplu clar de copii exploatați economic prin comiterea de infracțiuni. Practic, acești copii au fost folosiți ca paravan în obținerea de resurse financiare prin activități infracționale. Din păcate, evoluția lor pe viitor din punct de vedere psihologic va fi una staționară. Se știe foarte bine că nu se lucrează foarte ușor cu victimele de ieri care pot deveni infractorii de mâine!”, este de părere psihologul Ionel Brătianu, psiholog în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui.

Cu alte cuvinte, sunt șanse foarte mari ca acești copii să se metamorfozeze pe viitor în niște veritabili infractori. Mai ales că singurele lor modele sunt niște oameni care au făcut din încălcarea legilor un mod de trai.

Soții Manea și doi dintre copiii lor majori au fost arestați preventiv pentru 30 de zile!

Toți cei șase minori Manea au fost instituționalizați într-un centru de specialitate al DGASPC Vaslui. Părinții lor – Viorel Manea și Cristina Silion – au fost prezentați judecătorilor vasluieni care au emis pe numele lor mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile. Aceeași soartă au avut-o și doi dintre cei patru copii majori, respectiv Irina Ioana Manea (22 de ani) și Andrei Ionuț Manea (27 de ani). De asemenea, față de Elena Manea (23 de ani) a fost luată măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 zile.

Chiar pe 1 iunie, de Ziua Copilului, ofițerii Serviciului de Combatere a Crimei Organizate (SCCO) Vaslui, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Biroul Teritorial Vaslui, au declanșat o acțiune în urma căreia au reușit să destructureze această rețea de traficanți de etnobotanice. În urma percheziției făcute la domiciliul clanului Manea, polițiștii au ridicat 3.222 de lei și 500 de euro, precum și 13,5 grame de substanțe etnobotanice.

olteanuÎn numai doi ani și jumătate, clanul Manea a reușit să se impună pe piața locală a traficanților de etnobotanice, substanțe care potrivit anchetatorilor le procurau din alte județe sau chiar de peste hotare. Astfel, au reușit să se numere printre cei din cauza cărora consumul și traficul de etnobotanice a cunoscut o recrudescență fără seamăn în ultimi doi ani în Bârlad. Rețele de distribuitori, precum cea a clanului Manea, au reușit să se infiltreze în comunitatea locală, mai ales în rândul adolescenților și tinerilor, aceștia reprezentând grosul clientelei. Urmările sunt devastatoare: spitalul din Bârlad și ambulanțierii au ajuns să înregistreze săptămânal cazuri de tineri și adolescenți cu mințile făcute praf de acest tip de stupefiante. Se vorbește chiar despre cum dealer-ii au prins atât de mult curaj încât au ajuns să-și vândă marfa direct prin liceele bârlădene. Cotidianul Est News a declanșat de mai mult timp o campanie de presă pe marginea acestui subiect, solicitând în repetate rânduri autorităților să aibă o intervenție fermă. Campaniei Est News i s-a alăturat și prefectul de Vaslui, Daniel Olteanu, care a chemat la ordin toate instituțiile abilitate și le-a cerut să ia măsuri imediate. Mai mult, prefectul de Vaslui își dorește urgent punerea în aplicare a unei strategii eficiente de luptă contra traficului de droguri prin intensificarea acțiunilor Poliției, Jandarmeriei, SCCO și tuturor instituțiilor abilitate, crearea unor centre de sprijin pentru consumatorii de etnobotanice și chiar propuneri de înăsprire a legislației contra traficului și consumului de ”prafuri”.

About Razvan Calin

2 comments

  1. Ce doi ani jumate omuleeee !? Astia vind de mai bine de 4 ani !!!

  2. din ce motiv nu imi apare comentariul ????

%d blogeri au apreciat: