Home » Administratie » Incidente electorale la Puiești!

Incidente electorale la Puiești!

de Răzvan CĂLIN

Candidatul PMP la Primăria Puiești, Vasile Oprea, a fost dat afară din secția de votare. Președintele și locțiitorul BEC Puiești nu s-au prezentat la datorie până la orele amiezei.

Vasile Oprea, candidatul PMP la fotoliul de primar al comunei Puiești, a fost pur și simplu dat afară din secția de votare. Incidentul s-a petrecut în jurul orei 10, în timp ce Oprea se afla în incinta secției de votare din satul Puiești. Cei care au luat această decizie intempestivă sunt reprezentanții UDMR și PSD din cadrul Biroului Electoral de Circumscripție Puiești. Aceștia s-au deplasat la secția de votare cu pricina și i-au spus, sec, lui Oprea să părăsească incinta pentru că nu are ce căuta acolo.

Omul s-a conformat, deși, în realitate, cei care au încălcat legea sunt cei doi membri ai BEC Puiești. Potrivit articolului nr. 83, alin. 5 din Legea nr. 115/2015 (actualizată) pentru alegerea autorităților administrației publice locale, ”în afara membrilor biroului electoral al secției de votare, operatorilor de calculator ai biroului electoral al secției de votare, candidaților, persoanelor acreditate potrivit legii, precum și reprezentanților mass-mediei români și străini, nicio altă persoană nu poate staționa în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare”. În consecință, Oprea are tot dreptul să stea în secția de votare, cît vrea el, chiar să asiste și la numărătoarea voturilor.

O altă anomalie constatată la Puiești a fost cea legată de conducerea BEC: până la orele amiezei, nici președintele Gheorghe Marin și nici locțiitorul Vasilica Olaru, nu se prezentaseră la datorie. Deși legislația în vigoare nu prevede expres prezența șefilor de BEC încă de la primele ore ale dimineții, totuși situația este oarecum anormală. Din informațiile pe care le avem, în cazul lui Gheorghe Marin (jurist, din Bârlad, fost șef al SPCLEP) ar fi vorba de o situație mai delicată, întrucât nu mai devreme de ieri, 4 mai, și-ar fi înmormântat soția. Cât despre locțiitorul său, Vasilica Olaru (secretar al Primăriei Perieni), nu știm să aibă vreo scuză. Cert este că la ora 11, când reporterii Est News au încercat să ia legătura cu cineva din conducerea BEC Puiești, la telefon a răspuns unul dintre membrii ”personalului tehnic” după cum s-a recomandat, care ne-a spus că cei doi șefi încă nu au ajuns, dar probabil sunt pe drum.

Președintele Biroului Electoral Județean (BEJ) Vaslui, judecătoarea Diana Sîrghi, a declarat pentru Est News: ”Deși nu au același program ca al președinților secțiilor de votare, totuși ar fi putut măcar să asigure permanența prin rotație. Ca să fie în permanență cineva care să ofere sprijin logistic sau de orice gen secțiilor de votare din raza lor. Dacă nu au domiciliu în Puiești, probabil că vin mai târziu că oricum îi așteaptă o zi și o noapte lungă. Dar nu-i normal să nu fie nici unul dintre ei. Nu mi se pare în regulă, chiar dacă nu este o încălcare a dispozițiilor legale. Am să iau legătura cu dumnealor să văd când au de gând să ajungă. Cât privește cealaltă situație semnalată, candidații au voie să stea în sediul secțiilor de votare. Doar dacă sunt prea multe persoane la un moment dat în secție, atunci președintele secției respective poate să le spună să vină pe rând. Dar dacă este loc îndeajuns pentru toată lumea, atunci nu e nici o problemă și nu li se poate refuza accesul. Această problemă trebuia reclamată la BEC. Să depună sesizarea, să fie înregistrată. Dar nu cei din BEC au dreptul să ia această decizie, ci președintele secției de votare respective. Iar acesta ia decizia de interzicere a accesului în urma unei ședințe cu toți membrii biroului secției de votare”.

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: