Home » Social » Bârlădeanul Marcel Cuperman și-a lansat al doilea volum de poezie

Bârlădeanul Marcel Cuperman și-a lansat al doilea volum de poezie

Sâmbătă, 4 iunie, sinagoga din Bârlad a fost plină, nu pentru că ar fi avut loc un serviciu religios, ci pentru că a fost organizat un eveniment laic – lansare de carte. Autorul volumului de poezie „Gânduri peticite”, Marcel Cuperman, este evreu după tată. Cartea, prezentată publicului bârlădean pentru prima dată, are prefața semnată de criticul Gruia Novac, cel care a și prezentat evenimentul de la sinagogă.

marcel cuperman - lansare de carte2 sinagogaDincolo de un mare caracter, inginerul Marcel Cuperman este și un poet deosebit, deși a început să scrie efectiv din anul 2008.

„Poezia lui Cuperman impresionează mintea și sufletul, autorul rămânând oarecum impasibil la lirismul înghețat în manierism și prozaism, el încăpățânându-se să reziste original, în acest mod, nu altfel. Poetul a bătut căile lumii perfecționate, cunoscând-o, înțelegând-o și amendând-o. Dezamăgire, tristețe, speranță, uimire, durere, înțelegere, toate le întâlnesc puțin mirat, ascunse printre filele volumului, sortite cu timiditate și de prea multe ori eufemistic; dar sincer. Pentru cine înțelege, volumul «Gânduri peticite» este o carte insolită, asumându-și toate nuanțele epitetului folosit; o carte rară”, scrie în prefața volumului Gruiamarcel cuperman - lansare de carte1 sinagoga Novac.

Impulsionat de soția sa, Geta, căreia îi este dedicată cartea, autorul a început să scrie în 2008 primul său volum – „Goblen de patimi”, care a apărut în 2010. Marcel Cuperman face parte din acea categorie de poeți care scriu mai rar dar scriu bine. Lansarea celui de-al doilea volum al său s-a bucurat de prezența unui public numeros, printre care s-au aflat prieteni ai scriitorului, iubitori ai poeziei, reprezentanți ai autorităților locale precum Marin Bunea – primarul interimar și deputatul Adrian Solomon. A fost în sală și Ana Sârbu, președinta Fundației Culturale „Dr. Constantin Teodorescu”. În semn de respect, bărbații care au participat la eveniment au purtat pe cap kipa evreiască.

Timp de 29 de ani, Marcel Cuperman a locuit în străinătate, până în 2013, când s-a întors definitiv în Bârlad. Primul volum și l-a lansat tot la Bârlad, în 2010, deși atunci locuia în America. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: