Home » Administratie » Cel mai tare scenariu: din cauza hoților de cablu, primăria nu are telefon de șase ani – Primarul din Fruntișeni, un scenarist de comedie

Cel mai tare scenariu: din cauza hoților de cablu, primăria nu are telefon de șase ani – Primarul din Fruntișeni, un scenarist de comedie

În secolul în care oamenii vor să colonizeze alte planete, Primăria comunei Fruntișeni nu deține încă o conexiune la rețeaua de telefonie fixă. Pentru a justifica faptul că la Primăria Fruntișeni nu există un telefon fix, Neculai Lupu, primarul comunei Fruntișeni a invocat un motiv ce ar putea fi subiectul unui film de comedie. El a declarat că de vină sunt hoții de cablu, că din vina lor firma de telefonie nu a mai montat fire pentru telefoane. Sitiația este însă alta, căci de la Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui am aflat că Postul de Poliție Fruntișeni este conectat tocmai la rețeaua telefonică despre care primarul ne-a spus că nu există.

Din cele relatate de primarul comunei am aflat că până în 2010 instalatorii firmei de telefonie au tot montat fire de telefonie, însă din cauza hoților s-au lăsat păgubași. Intriga relatată de primar este ca în legenda meșterului Manole, ceea ce montau instalatorii firmei de telefonie fixă pe timpul zilei, se fura pe înserat de hoții de cablu. Edilul ne-a precizat că ulterior, comuna Fruntișeni a fost deconectată de la sistemul telefonic. Neexistând fire pentru telefoane, deducem că Postul de poliție, Primăria, unitățile de învățământ, cabinetul medical au rămas fără ton de apel în receptoare. Situația este însă alta. Contactat telefonic, Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui ne-a declarat că Postul de Poliție din Fruntișeni este conectat la rețeaua de telefonie fixă și culmea.. chiar la rețeaua despre care primarul Lupu ne-a spus că nu există, tocmai din vina hoților. Ba mai mult, de Școala gimnazială “General Aviator Ing. Gheorghe Negrescu” din Fruntișeni a reușit să se conecteze, acum un an, la rețeaua de telefonie fixă a unui alt operator național. Cu alte cuvinte exista o altă rețea la care primăria se putea conecta.

“Aici se fura cablu. Era cablu de cupru și s-au furat kilometri de cablu. Firma de telefonie l-a înlocuit o dată, de două ori de trei ori, de câte ori au făcut-o și ulterior a instalat un cablu de fibra optică de care este legată primăria, cabinetul medical, și școala, dar numai pentru internet. Au venit acum vreo trei patru luni niște reprezentanți ai unei firmei de telefonie și au spus că vor instala o centrala telefonică aici la Frutișeni pentru 20 de numere de telefon, dar nu au ajuns. Noi nu avem telefon de prin 2009”, ne-a declarat Neculai Lupu, primarul comunei Fruntișeni.

Ca suprafață, comuna Fruntișeni se întinde pe 3.652 de hectare și are o populație de aproximativ 2000 de suflete. Potrivit unor date statistice din 2015, în comună lucrau 77 de salariați: 25 de cadre didactice, 12 salariați în sectorul administrativ, 1 pădurar și 16 angajați ai mai multor societăți comerciale. Dacă ar fi să considerăm reale afirmațiile primarului din Fruntișeni referitoare la inexistența infrastructurii de telefonie fixă, ar rezulta că firma de telefonie i-a privat de posibilitatea de a avea o conexiune la sistemul de telecomunicații fixe pe proprietarii a 675 de locuințe.

În ciuda faptului că pe site-ul primăriei au fost postate numerele de telefonie mobilă ale primarului și ale secretarului comunei, ne întrebăm cu reușește edilul să facă față apelurilor adresate de petenții din satele de care răspunde. (Bogdan RUSU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: