Home » Invatamant » Românii, “poeții” șmenurilor – Cum să fentezi admiterea la liceu și înscrierea la școală

Românii, “poeții” șmenurilor – Cum să fentezi admiterea la liceu și înscrierea la școală

Elevii care nu sunt suficient de bine pregătiți, dar care vizează să ocupe locuri la liceele de prestigiu din județul Vaslui pot sta liniștiți. Există un “’șmen”, prin care cei mai slabi elevi pot ajunge să ocupe locuri în liceele de top. Potrivit legislației în vigoare, elevii se pot transfera de la un liceu la altul, de la un profil la altul, doar cu avizul unităților de învățământ de la care și la care se face transferul. Situația este de-a dreptul revoltătoare, căci începând din semestrul II al clasei a IX-a, prin transfer, elevii cu medii de 5 la testele naționale pot studia la licee la care nu au reușit să intre elevi de media 9. De asemenea, se mai execută șmenuri și la nivelul admiterii la clasele mici. Anual, pentru a-și da odraslele la școli cu renume, 20-30 de părinți din municipiul Vaslui se mută fictiv dintr-un cartier în altul, doar pentru a avea prioritate la înscriere.

În prezent, în planul de școlarizare pentru anul școlar 2016-2017, aprobat de Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, se observă că toate liceele vasluiene propun un număr de 28 de locuri pentru fiecare clasă de a IX-a. Legea învățământului (1/2011) impune ca în învățământul liceal trebuie să cuprindă, în medie, 25 de elevi; dar nu mai puțin de 15 și nu mai mult de 30.

După ce susțin testele naționale, elevii ocupă în funcție de opțiuni și de medii, locurile disponibile. În cazul liceelor de top, de cele mai multe ori, cea mai mică medie de admitere este uriașă. De exemplu, la admiterea din 2015, la Liceul “Mihail Kogălniceau” din Vaslui, la prima repartizare electronică a elevilor, cea mai mică medie de intrare a fost de 9,46, în timp ce la Liceul Tehnologic Puiești, ultima medie de intrare a fost de 2,24.
Totuș, în timp ce zeci de candidații cu medii mari nu au reușit să intre la LMK, deoarece au obținut medii cu puțin sub pragul de admitere, candidații de la Puiești cu medii foarte mici pot să ajungă foarte ușor în băncile LMK. Tot ce le trebuie este răbdare și câte un “înger păzitor”. Potrivit legislației, în primul semestru al anului școlar, numărul de 28 elevi al fiecărei clase de a IX trebuie să rămână fix. Din al doilea semestru însă, lucrurile o iau razna, căci directorii nu mai țin cont de lege și suplimentează numărul de locuri pe clasă. De multe ori însă, chiar se depășește numărul de 30 de liceeni pe clasă, iar diferența de elevi, de peste 28, o reprezintă elevii veniți de la alte licee. Din moment ce nu există criterii dure în momentul transferurilor, elevii de clasa a IX-a cu medii jalnice la testele naționale, admiși la fel de fel de licee din județ, pot solicita transferul la LMK la începutul semestrului II al clasei a IX-a. Dacă pot demonstra faptul că s-au mutat pe raza municipiului Vaslui, sau în apropierea LMK (în cazul elevilor din municipiul Vaslui) treburile sunt aproape ca și aranjate. În acest fel, adolescenții care nu merită, pot și de multe ori ajung să învețe în băncile liceelor de top. Menționăm că nu am folosit numele Liceului “Mihail Kogălniceanu” ca exemplu negativ, ci pur și simplu pentru a explica mecanismul de “șmenuire” a sistemului de admitere bazat pe ideea de selecție a valorilor.

Clasa pregătitoare, “șmenuri” cu viza de flotant

În fiecare an, Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor înregistrează cereri de acordare a vizei de flotant, depuse de persoane cu domiciliul în municipiul Vaslui, care se “mută” în funcție de locurile în care se află cele mai bune școli sau cadre didactice. Acum doi ani, mulți vasluieni cu buletin de Vaslui, s-au mutat în zona Școlii nr. 6 “Mihai Eminescu”, pentru a-și putea înscrie copiii la acestă unitate de învățământ. În 2015 și anul acesta, moda s-a schimbat, majoritatea părinților flotanți stabilindu-și adresa în zona Școlii nr. 3 “Constantin Parfene”. Celor care nu știu, le comunicăm că la înscrierea în școli au mereu prioritate copiii din zonele de circumscripție aferente școlilor. Pe raza municipiului Vaslui, anual, în medie, numărul de părinți care “faultează” legislația din domeniul educației este de 20-30. Sistemul este simplu. Un părinte cu domiciliul în zona Gării Vaslui își poate înscrie copilul la orice școală de pe raza Vasluiului, atât timp cât poate dovedi că locuiește aproape de acea unitate de învățământ. Pentru asta, el trebuie să găsească un binevoitor care să îl ia în spațiu și însoțit de acesta, părintele poate depune la SPCLEP o cerere de acordare a vizei de reședință. Ulterior, nu mai este nevoie decât de o cerere de înscriere la unitatea de învățământ, în care să precizeze că elevul locuiește în proximitatea școlii. În acest fel, de multe ori, sunt încălcate drepturile elevilor care locuiesc cu adevărat în zona școlilor, căci nu există un număr nelimitat de locuri pentru copii. (Bogdan RUSU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: