Home » Social » Vasluienii vor putea consuma produse autohtone, direct de la supermarket

Vasluienii vor putea consuma produse autohtone, direct de la supermarket

Producătorii autohtoni de miere, ouă, lapte, fructe, legume etc. își vor putea vedea produsele pe cel puțin 51% din rafturile Kaufland, Carrefour, Penny sau și Lidl. În acest fel, fermierii românii care până astăzi se chinuiau să-și vândă produsele, vor începe să aibă profituri decente. De asemenea, consumatorii care mâncau produse străine de import, de cele mai multe ori lipsite de gust, vor avea posibilitatea de a achiziționa marfă de calitate.

Pe 8 iunie, Camera Deputaților a aprobat legea care îi obligă pe marii comercianți să se asigure ca cel puțin jumătate din produsele vândute să fie românești. Comercianții – persoane juridice autorizate au obligația ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate și de panificație să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanțul scurt de aprovizionare.

IF

IF

Deși legea i-a scutit de această obligație pe micii comercianți și pe speculanți, care au o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei pe an, efectele legii supermaketurilor îi vor lovi din plin. Asta, în condițiile în care producătorii fictivi care vând prin piețele județului Vaslui se aprovizionau cu legume din China, Turcia sau din alte state, din marile magazine sau din mari depozite. Pentru că marii retaileri vor fi obligați să comercializeze un minim de 51% de produse autohtone, produsele agricole de import vor scădea ca volum, iar producătorii cu mâini de „catifea” vor fi nevoiți să achiziționeze și să vândă în piețe marfă românească.

Simplii cumpărători văd zilnic în piețele vasluiene cum la tarabe se vând ardei, morcovi, ceapă, usturoi etc., produse în afara României, în timp ce alimentele românești se vând în cantități infime. La nivelul județului, principalele magazine care vor fi afectate sunt Kaufland, Carrefour, Penny și Lidl. La nivel național, Kaufland, Lidl și Carrefour au avut fiecare vânzări de peste un miliard de euro.

“Proiectul de lege a fost realizat ca urmare a faptului că aceste supermaketuri se aprovizionează foarte mult din străinătate și că ponderea cea mai mare o reprezintă această categorie de vânzări. Nu am studiat încă textul legii, deoarece nu a fost publicat în monitorul oficial, însă din ceea ce am aflat de la știri, actul normativ este binevenit pentru producătorii autohtoni, deoarece vor avea o vânzare sigură”, a declarat Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură Vaslui. (Bogdan RUSU)

About Tehno Redactor