Home » National » În unele județe sărace oamenii refuză să se angajeze din cauza ajutoarelor sociale

În unele județe sărace oamenii refuză să se angajeze din cauza ajutoarelor sociale

Romania aloca prea putini bani pentru educatie, asistenta sociala si sanatate, insa chiar si aceste resurse sunt cheltuite ineficient, intrucat, de exemplu, in unele judete cu somaj ridicat oamenii refuza sa se angajeze pe salarii mici din cauza ajutoarelor sociale, a declarat economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru. 

Statul nu trebuie sa abordeze aceasta situatie doar cantitativ, prin majorarea fondurilor alocate, ci si calitativ, scrie wall-street.ro.

„Ajutoarele sociale trebuie mai bine tintite si lucrul asta cred ca este evident. Antreprenorii si firmele de recrutare imi spuneau ca au fost in diverse judete ale tarii unde somajul este foarte mare si au incercat sa recruteze pentru diverse companii, dar nu a vrut nimeni sa vina pe salariu minim, fiind vorba de forta de munca necalificata. De ce? Pentru ca au ajutor social. Deci, sistemul de motivatie este prost gandit”, a afirmat economistul sef al Raiffeisen Bank intr-o conferinta de presa organizata de Ministerul Finantelor Publice.

„Antreprenorii se plang din ce in ce mai mult ca nu gasesc forta de munca calificata. Si nu calificata cu doua facultati si sapte masterate, ci calificata ca strungar, sudor, tractorist si alte meserii, pe care nu prea le mai avem. A fost o minte stralucita, cu ghilimelele de rigoare, care (…) a desfiintat scolile profesionale”, a spus Ionut Dumitru.

Scolile de arte si meserii au fost desfiintate in anul 2009/2010 de ministrul Educatiei de la acel moment, Ecaterina Andronescu, locurile fiind directionate catre liceele tehnice.

Asupra deciziei s-a revenit ulterior, insa economia Romaniei plateste “cu varf si indesat” pentru anii in care s-a renuntat la scolile profesionale, a spus economistul. Au fost pierdute mai multe generatii de potentiali absolventi, care ar fi putut acoperi deficitele de forta de munca din anumite sectoare ale economiei.

Sursa; money.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: