Home » Administratie » Încercare grea pentru Compania de Utilități Publice Bârlad. Cine va colecta gunoaiele din Bârlad?

Încercare grea pentru Compania de Utilități Publice Bârlad. Cine va colecta gunoaiele din Bârlad?

de Simona MIHĂILĂ

Compania de Utilități Publice (CUP) Bârlad, firma de salubrizare a orașului, are de trecut cel mai greu examen din existența sa: peste o lună va afla dacă mai are dreptul de a colecta gunoiul bârlădenilor.

Acest lucru se întâmplă după ce, ieri, pe SEAP a avut loc licitația privind colectarea deșeurilor din localitate, licitație la care, alături de CUP Bârlad s-au înscris alte trei firme: Urban SRL Bistrița, Financiar Urban SRL Pitești, și un consorțiu format din Rossal SRL Roman și Diasil SRL Suceava.

Licitația privind colectarea deșeurilor din Bârlad s-a impus ca urmare a faptului că Uniunea Europeană le cere tuturor statelor membre ca procesul de colectare a să se facă selectiv, așa încât 15% din gunoiul menajer, să poată fi reciclat. Asta înseamnă că nici populația, nici persoanele juridice nu mai au voie să depoziteze gunoiul de-a valma, în buna tradiție românească. Vor exista eurocontainere speciale pentru hârtie, plastic, sticlă etc. fiecare având propria culoare.

În consecință, la nivelul județului Vaslui, este în curs de implementare proiectul intitulat ”Sistemul integrat de Management al Deșeurilor Solide”, în valoare totală 32 de milioane de euro. Proiectul are trei componente: amenajarea gropii ecologice de la Roșiești, construirea a patru stații de transfer și închiderea depozitelor existente în Bârlad, Huși și Negrești.

selectare_deseuri_CUPCUP Bârlad se pregătește de multă vreme pentru licitația care a avut loc ieri. Printre alte măsuri, în vara anului trecut, a achiziționat o linie automată de sortare a deșeurilor reciclabile, pentru care comunitatea locală a plătit 25.000 de euro.

După prima lună de funcționare a modernei stații, la care lucrează 10 oameni, Adrian Bobeică, managerul CUP Bârlad, declara pentru Est News, că se reușise, deja, o reducere cu 6% a cantității de gunoi menajer transportat la rampa de la Tecuci (acolo unde sunt depozitate deșeurile Bârladului până la darea în folosință a celei de la Roșiești). Mai mult, după valorificarea deșeurilor reciclabile sortate în intervalul respectiv (carton, PET-uri, aluminiu) CUP Bârlad rotunjise bugetul cu 15.000 de lei.

În ciuda măsurilor menite să-i asigure succesul la licitație, CUP Bârlad are concurență serioasă. Bobeică recunoaște că cele mai mari temeri i le pune firma din Pitești, în fața căreia, în urmă cu câteva luni, Goscom Vaslui a pierdut licitația organizată pentru colectarea deșeurilor din municipiul Vasluile.

Firma câștigătoare va fi anunțată peste 30 de zile.

About Simona Vasile

One comment

  1. Terminati odata cu monopolul ,cantitatile si preturile aberante ale acestui CUP ,protejat de ciuma psd.

%d blogeri au apreciat: