Home » Social » Un eveniment bârlădean care a dat tonul la nivel național

Un eveniment bârlădean care a dat tonul la nivel național

Săptămâna trecută, la Bârlad a avut loc un dublu eveniment, unic în România – o expoziție de Biblii și o dezbatere cu titlul „O singură Scriptură, de ce atâtea confesiuni?” Evenimentul inițiat de Asociația umanitară „Un nou început în viață” a fost organizat împreună cu Fundația Culturală „Dr. Constantin Teodorescu”, colecționarul Vasile Chindriș din Suceava și în parteneriat cu Academia Bârlădeană, Primăria și Consiliul Local Bârlad, Protopopiatul Bârlad și reprezentanți de seamă a cinci confesiuni.

Catalin Ghetau„Ideea inițială a fost aceea de a organiza o expoziție de Biblii, un muzeu al Bibliei. Asociația <Un nou început în viață>, pe care o conduc, are grijă de 60 de copii din Bârlad și mediul rural. Este o asociație nonprofit și nereligioasă, dar care pune accent pe educația copiilor. Biblia este o carte universală, care schimbă oamenii. Dacă fiecare tânăr ar citi Biblia, vulgaritatea ar dispărea din școli, s-ar cheltui mai puțini bani pentru pușcării și mai mulți pentru educație. A fost destul de greu să organizez o expoziție de Biblie, la care m-am gândit de doi ani, dar în cele din urmă l-am găsit pe domnul Chindriș, muzeograf la bază, care are o colecție impresionantă de Biblii”, a declarat Cătălin Ghețău, președintele asociației.

Acesta este pasionat de obiectele vechi, pe care le găsește pline de calitate, frumusețe și rafinament. Are o colecție de Biblii vechi, achiziționate personal din Anglia. Alături de câteva zeci de astfel de Biblii, din colecția lui Cătălin Ghețău, Galeria de Artă „Nicolae Tonitza” a găzduit în perioada 13 – 16 iunie și 266 de Biblii vechi, traduse în 66 de limbi, aparținând lui Vasile Chindriș. Peste 1.500 de bârlădeni au vizitat, săptămâna trecută, expoziția de Biblii unică la nivel național.

„Mă bucur că am avut ocazia să prezint exponatele mele într-o expoziție specială de Biblii și că am putut astfel să prezint publicului cărțile sfinte pe care le-am colecționat înVasile Chindris 33 de ani. De la 17 ani, m-a fascinat Biblia și, încetul cu încetul, am reușit diverse exemplare, printre care și cărți rare”, a mărturisit Vasile Chindriș.

Bârlădenii au putut admira, printre altele, Biblii tipărite pentru triburi mici, Noul și Vechiul Testament în limba greacă, o Biblie în limba arabă, o alta în limbile chineză și japoneză, dar și Biblii foarte mici, care nu se pot citi decât la lupă sau la microscop. De asemenea, în expoziție a fost prezentă și primul volum al Bibliei lui Andrei Șaguna, tipărit la 1888, o Biblie din fildeș, în limba ebraică, de la 1889, dar și o scrisoare a tatălui lui Ciprian Porumbescu, adresată unei autorități religioase din Suceava, în 1888. Valorosul colecționar a declarat că Biblia este cartea de căpătâi, care trebuie citită lent dar constant. Este ca o hrană zilnică a sufletului. Până la 49 de ani, a citit Biblia zilnic și a reușit să o parcurgă integral de 13 ori. Un singur an din viață nu a putut să citească, atunci când a fost în armată și i-a fost luată a doua zi după încorporare.

Cele șapte zile de prezentare a Bibliei în expoziție dar și în prelegeri pe tema propusă au fost un succes, de aceea organizatorii au fost încurajați să repete evenimentul și anul viitor.

„Este impresionant să vezi că oamenii sunt interesați și de alte lucruri, de cele care țin de suflet. Săptămâna Bibliei la Bârlad a fost o reușită, după cum ne-au mărturisit invitații de seamă. Și Fundația «Constantin Teodorescu» deține o colecție valoroasă, de 190 de Biblii în diferite limbi, pe care o vom prezenta la anul, în a doua ediție. Biblia este o soluție de revenire la valorile noastre românești, o soluție pentru a face față influențelor filosofice ale vieții. Evenimentul inițiat la Bârlad, cred că va da tonul și în alte orașe ale țării”, a spus Ana Sârbu, președinta Fundației Culturale „Dr. Constantin Teodorescu”.

Timp de o săptămână, Galeria „N.N. Tonitza” și sala Teatrului „Victor Ion Popa” au găzduit întâlniri ale bârlădenilor cu reprezentanți a cinci culte, conferențiari la mai multe facultăți de teologie. Tema „O singură Scriptură, de ce atâtea confesiuni?” a fost abordată de lect. dr. Cătălin Vătămanu – Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, conf. dr. Corneliu Boingeanu – Facultatea de Teologie Baptistă din București, conf. dr. Iacob Coman – Institutul Teologic Penticostal București, conf. dr. Ieremia Rusu – Institutul Teologic Creștin după Evanghelie „Timotheus” din București, pr. asist. univ. Eduard Pătrașcu – Institutul Teologic Romano – Catolic din Iași. (Mihaela NICULESCU)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: