Home » Business » Afecerile intrate in insolventa in 2016, cu 200% mai mari fata de anul trecut. Care sunt domeniile cele mai afectate

Afecerile intrate in insolventa in 2016, cu 200% mai mari fata de anul trecut. Care sunt domeniile cele mai afectate

Business-urile afectate de insolventa in primele luni ale anului 2016 sunt cu 200% mai mari decat cele afectate in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unei analize realizate de CITR, citata de Agerpres.

Agricultura si cresterea animalelor, industria (productia) si imobiliarele sunt principalele domenii de activitate afectate de insolventa in prima jumatate a anului 2016, conform analizei realizate de CITR pe companiile de impact in economie (companii cu active imobilizate mai mari de un milion de euro).
In aceeasi perioada a anului 2015 principalele domenii afectate erau serviciile, constructiile si comertul.
Inceputul de an a fost marcat de intrarea in insolventa a unor companii sau grupuri mari, cum ar fi Grupul Interagro, STG Steel, Prospectiuni SA, Sity International, CET Govora, care, prin dimensiunea lor, atrag atentia asupra domeniilor de activitate in care opereaza.
Analiza CITR ia in calcul companiile cu impact in economie care au intrat in insolventa sau aveau o cerere de insolventa depusa la finalul lunii mai 2016.

In primele cinci luni ale acestui an, numarul companiilor cu impact in economie ce au intrat in insolventa a scazut cu 9% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cu toate acestea, dimensiunile business-urilor afectate in acest an sunt mai mari cu peste 200%.
Potrivit analizei CITR, in perioada ianuarie-mai 2016 au intrat in insolventa 95 de companii cu active imobilizate peste un milion de euro, fata de 104 in aceeasi perioada a anului trecut. Alte 133 de companii cu active imobilizate de peste un milion de euro au in prezent cereri de insolventa depuse.
Cele 95 de companii in insolventa, insa, au impreuna cu 3.000 mai multi angajati decat companiile de impact intrate in insolventa in prima parte a anului 2015 (12.165 angajati in 2016) si o cifra de afaceri cumulata cu 216% mai mare (1,28 miliarde euro). Acestora li se adauga companiile cu cereri depuse, dar proceduri nedeschise inca, ce insumeaza o cifra de afaceri de peste 2,1 miliarde euro si aproximativ 23.000 de angajati.
Dintre companiile de impact care au o cerere de insolventa depusa, 32% (dupa cifra de afaceri) sunt din comert, 23% din servicii si 22% din constructii. De asemenea, o impartire pe regiuni in functie de cifra de afaceri a acestor companii, arata ca cele mai mari companii ce par afectate de insolventa provin din Bucuresti (peste 550 milioane de euro este cifra de afaceri insumata a companiilor din acest judet ce au cereri de insolventa depuse), Ilfov (peste 340 milioane de euro cifra de afaceri cumulata), Constanta (340 milioane de euro) si Sibiu (301 milioane de euro).
Sursa; incont.stirileprotv.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: