Home » Justitie » Clipe de groază într-un bloc din centrul Bârladului. Ce au descoperit polițiștii în apartamentul unul bârlădean paralizat și cum au reușit să înlăture producerea unei tragedii!

Clipe de groază într-un bloc din centrul Bârladului. Ce au descoperit polițiștii în apartamentul unul bârlădean paralizat și cum au reușit să înlăture producerea unei tragedii!

de Răzvan CĂLIN

Bârlădenii care locuiesc în blocul D 4 de pe strada Vasile Pârvan (în imediata apropiere a Casei ”Sturdza”) au trecut din nou prin momente de groază din cauza unui vecin care locuia singur într-un apartament situat la parterul imobilului. În vârstă de 70 de ani, Costică Oprea nu avea pe nimeni și de mulți ani locuia singur în acest apartament. Însă, marți seara, vecinii săi s-au îngrijorat foarte mult în momentul în care au simțit că din apartamentul său se simțea un miros puternic de gaz. Pentru că este debranșat de la rețeaua de gaze naturale a orașului, omul se folosea de o butelie pentru a-și mai face câte un blid de mâncare.

Îngrijorarea vecinilor săi era cu atât mai mare cu cât de aproximativ o lună acesta nu mai fusese văzut și nu mai dăduse nici un semn de viață. Oamenii au devenit și mai bănuitori în momentul în care au observat că în apartamentul bătrânului s-a aciuat un individ care susținea că ar fi închiriat o cameră.

”La un moment dat, am crezut că vecinul nostru ar fi plecat de acasă în vreo vizită pe la rude, prin alt oraș, sau ceva de genul acesta. Apoi, l-am observat pe individu acesta, care are în jur de 60 de ani, cum tot intra și ieșea din apartamentul vecinului. Un tip foarte dubios, cu un aspect neîngrijit, care a mormăit că ar sta în gazdă la vecinul nostru”, a povestit reporterilor Est News unul dintre vecinii lui Oprea.

Pseudo-chiriașul a blocat accesul polițiștilor în apartament proptind o scândură în ușa de la intrare!

Marți seara, în jurul orei 21.20, când au simțit mirosul înțepător de gaz, oamenii au pus mâna pe telefon și au alertat autoritățile locale. Unul dintre vecini a sunat direct la Poliția Bârlad, care a trimis la fața locului un echipaj. Polițiștii, împreună cu vecinii bătrânului, au început să sune și să bată în ușa apartamentului. Însă, fără nici un succes pentru că nu le-a răspuns nimeni.

”Au început să bată și pe la ferestrele apartamentului, în speranța că le va răspunde cineva. La un moment dat, au sesizat că ușa apartamentului era deschisă, dar când au vrut să intre individul care chipurile ar fi chiriaș, a luat o scândură și a proptit-o în ușa de la intrare, pe interior, blocând accesul în apartament”, ne-a mai spus unui din locatarii blocului D 4.

Gestul inexplicabil al individului i-a îngrijorat și mai mult pe oameni. Preț de câteva minute bune, nimeni nu a putut intra în apartamentul respectiv. Imaginea cu oamenii legii bătând când pe la ferestrele apartamentului, când pe la ușă, ar fi fost hilară, dacă mirosul pătrunzător de gaz nu ar fi arătat pericolul de explozie ce pândea să se producă din clipă în clipă. Jocu’ de-a șoarecele și pisica a luat sfârșit după circa 20 de minute, când unul dintre polițiști a împins mai tare o fereastră și aceasta s-a deschis. Spre surpriza lor, oamenii au observat cum presupusul chiriaș stătea ascuns după perdea și privea impasibil cum oamenii legii se dădeau de ceasul morții ca să intre în apartament.

Proprietarul apartamentului zăcea paralizat în pat!

Convins în cele din urmă să dea drumul la ușă, oamenii legii au reușit să intre în casă, însoțiți și de câțiva vecini. Priveliștea peste care au dat avea să-i șocheze: ”Prima dată m-a izbit un miros puternic de gaz de butelie și un aer închis de îți dădeau lacrimile. Ușa de la dormitor era închisă și când am intrat am văzut că proprietarul apartamentului, vecinul nostru, zăcea în pat, paralizat. Am rămas uluiți pentru că noi nu am avut habar că el este acasă. Noi am zis că era plecat, când colo el zăcea sărmanul în fundul patului, bolnav. În toată casa era o mizerie de nedescris. Colcăiau gândacii, cred că și purici sau păduchi. Vecinul era într-un hal de nu îl mai recunoșteai. Era nebărbierit, cu o barbă lungă, abia putea să vorbească. Mirosea pestilențial în cameră, probabil că nici nu se spălase de atâta timp sau poate chiar își făcuse și nevoile pe el. Era o priveliște cumplită!”.

Oamenii ne-au mai relatat că întreaga locuință era cufundată în întuneric, probabil fiind debranșată de la rețea tot din cauza neplății facturilor de energie electrică. Chiar și așa, la lumina lanternelor, s-a putut vedea în ce hazna s-a transformat apartamentul bătrânului.

Culmea este că butelia, montată la un aragaz cu două ochiuri (fără cuptor), nu era în bucătărie, ci în dormitorul bătrânului. Pe o măsuță de lângă patul acestuia era pus aragazul, iar butelia era jos, în imediata apropiere.

Cine s-a ”jucat” la butelie?

Oamenii au devenit și mai suspicioși pe măsură ce au observat câteva chestii cel puțin ciudate.

”Ochiurile de la aragaz și oala care era pe unul din ochiuri erau reci. Noi am simțit miros de gaz și în alte zile și de fiecare dată numai seara. Vecinul nu avea cum să umble la aragaz sau butelie pentru că el era paralizat în pat, după cum am văzut marția seara. E clar că numai individul acesta care stă cu el în apartament a umblat la butelie. Dumnezeu știe ce e în capul lui, dar nouă ni se pare extrem de dubios. Am rămas surprins când am văzut că polițiștii nu i-au spus nimic pentru faptul că a blocat ușa de la intrare. Nu era normal să-l ia la întrebări: «Cine ești mata? Ce cauti aici? Pentru ce ai blocat ușa? etc». Sunt o grămadă de semne de întrebare. Mai ales că stătea de atâtea zile în casa bătrânului ăsta care mai era și neputincios, paralizat. I-au cerut individului să se legitimeze la un moment dat, a scos un act rufos pe care l-a întins polițiștilor, după care nu i-au mai zis nimic. L-au lăsat în pace de ca și cum nu s-a întâmplat nimic”, ne-a relatat indignați oamenii.

Dat fiind starea precară de sănătate a bătrânului, la fața locului a fost chemată și o ambulanță. Membrii echipajului sosit la fața locului au rămas oripilați de mizeria din locuință și de condițiile extrem de insalubre în care zăcea bătrânul. Omul a fost transportat și internat la Spitalul de urgență ”Elena Beldiman” pentru a primi îngrijile de rigoare.

Individul care și-a bătut joc de polițiști, lăsat în continuare în apartamentul bătrânului!

Însă, vecinii lui Oprea sunt extrem de îngrijorați în continuare: ”Vecinul nostru a fost dus la spital, dar pe individul ăla l-au lăsat acolo, în apartamentul său. Ne temem că cine știe ce prostii are în cap și ne-om trezi că ne aruncă în aer. Oare chiar nu e nimic dubios în faptul că un om se baricadează în casă în timp ce poliția bate pe la ușă și pe la ferestre? Și nici măcar nu este proprietarul locuinței, nu-l cunoaște nimeni, nu știm de unde a venit, cum de s-a aciuat în apartamentul vecinului. Polițiștii ar fi trebuit să-l ia la întrebări, să vadă exact ce hram poartă. Acum stăm cu teamă că cine știe ce-i mai trece prin cap individului ăsta și ne aruncă pe toți în aer”.

Totuși, cei de la poliție ne-au transmis, prin vocea comisarului – șef Ștefan Aristide Sofrone de la Biroul Mass-Media al IPJ Valsui, că lucrurile nu ar fi atât de ”negre”: ”În urma sesizării primite, la fața locului s-a deplasat o patrulă care a constatat că proprietarul locuinței era într-o stare precară de sănătate. Au fost alertați și cei de la Ambulanță care l-au transportat la spital. În privința celeilalte persoane din apartament, nu au existat nici un fel de suspiciuni sau bănuieli la adresa sa. În consecință, nu s-a impus luarea nici unui fel de măsuri împotriva sa”.

Și totuși, locatarii blocului așteaptă ca primăria locală să intervină la rândul său în acest caz social extrem de grav, prin serviciul de specialitate pe care îl deține: ”Ne-am săturat de mirosul care vine din cauza mizeriei existente în apartament. Au fost vecini care au văzut cum săreau șoarecii din patul bătrânului. E un focar de infecție și de boli groaznic, iar pe timpul verii, pe căldurile astea, vă dați seama ce calvar trăim”.

Nu este pentru prima dată când municipalitatea bârlădeană ar interveni în acest bloc. Chiar în vara anului trecut, echipele de la primărie, Ambulanță și Poliție au intervenit pentru a evacua temporar o bătrână are locuiește la etajul trei. Femeia era grav bolnavă și obișnuia să colecteze tot felul de obiecte de pe străzi și chiar de la containere, astfel că apartamentul și-l transformase într-o veritabilă ghenă de gunoi. Preț de o zi întreagă, echipele primăriei au muncit pe brânci ca să scoată tonele de gunoi din apartamentul-ghenă, camioneta instituției făcând nu mai puțin de trei curse.

About Tehno Redactor

One comment

  1. politia nu se implica …. De ce a fost pus locatarul sa dea telefon la ambulanta ?
    unul din politisti se juca pe facebook , celalat ii cerea sfaturi ofiterului de servici ce sa faca !!!!!!!! sunt praf …… nu se putea sta in casa de mirosul de gaz .. iar ei spun ca nu era nimic ! daca aprindea cineva o bricheta sarea blocul in aer … Nesimtitii !!!!!!!

%d blogeri au apreciat: