Home » Social » Maestrul Guguianu – pomenit la patru ani de la moarte

Maestrul Guguianu – pomenit la patru ani de la moarte

Duminică, 26 iunie, maestrul marmurei, Marcel Guguianu, a avut dovada faptului că bârlădenii atât de dragi lui nu l-au uitat.

Muzeul „Vasile Pârvan” împreună cu Fundația „Marcel Guguianu”, la inițiativa Fundației Culturale „Dr. Clara Constantinescu”, au organizat o slujbă de pomenire a maestrului care, astăzi, ar fi împlinit 94 de ani. A fost un eveniment discret, la care nu au participat prieteni din București și nici membri ai familiei sculptorului, deoarece nu au putut fi contactați.

„Am fost alături de maestrul Guguianu, care sper că ne-a văzut de acolo, din ceruri. Muzeul a depus o coroană de flori la bustul său, realizat de sculptorul Ion Iancuț, în semn de respect pentru talentul său și pentru gestul deosebit de a dona muzeului și orașului său drag o colecție inestimabilă. Muzeul <<Vasile Pârvan>> deține 143 de sculpturi semnate Marcel Guguianu și câteva sute de schițe ale acestuia”, a declarat Mircea Mamalaucă, directorul muzeului bârlădean.

La eveniment au mai participat deputatul Adrian Solomon, presedintele CARP, Nicolae Mihai și alți bârlădeni care au ținut să fie cu gândul alături de bădia Marcel. Printre ei s-a aflat și profesoara Elena Nicola, soția regretatului om de cultură care a fost profesorul Traian Nicola, prietenă de o viață a maestrului Guguianu.

O coroană de flori a trimis și Primăria Bârlad, de la pomenire lipsind proaspătul primar Dumitru Boroș, care nu a putut fi prezent la eveniment deoarece nu a fost în localitate duminică.

Este pentru prima dată când, la bustul lui Guguianu, se organizează o pomenire a maestrului, după anul 2013, când a fost inaugurat, poate și datorită cotidianului Est News, care a atras atenția, acum câteva săptămâni, asupra stării de degradare în care se afla bustul maestrului Guguianu. Bustul este o donație pe care Fundația Culturală „dr. Clara Constantinescu” a făcut-o orașului, la un an de la moartea sculptorului bârlădean.

 

About Tehno Redactor