Home » Social » Strategia de dezvoltare economică a județului, o himeră

Strategia de dezvoltare economică a județului, o himeră

Reprezentanții oamenilor de afaceri din Vaslui i-au cerut prefectului Daniel Olteanu să se implice în realizarea unei strategii locale de dezvoltare economică, care să se concretizeze într-o îmbunătățire a mediului de afaceri. În timp ce oamenii de afaceri visează la acest document, prefectul crede că acesta s-ar putea realiza doar la nivel central. Cu toate acestea, Olteanu sprijină ideea de a se realiza o viziune de dezvoltare economică a județului și a declarat că motorul dezvoltării economice sunt fondurile europene. Cu alte cuvinte, că adevărata șansă de dezvoltare a județului Vaslui o reprezintă accesarea fondurilor europene.

Toate acestea au fost discutate ieri, în cadrul Comisiei de dialog social a Instituției Prefectului Județului.. Oamenii de afaceri din județ vor ca la nivel central și local să se creioneze un plan pe termen lung ce ar urma să precizeze, de exemplu, ce industrii și cum vor fi stimulate de stat pe perioda de referință, ce ramuri ale agriculturii, etc. Două dintre efectele benefice ale unui astfel de document ar putea fi creșterea siguranței investitorilor și sprijinirea sistemului de învățământ în ideea calificării oameniilor în consens cu nevoile oamenilor de afaceri, fapt care are atrage o diminuare a ratei șomajului. Din păcate, ideea realizării unei asemenea strategii a rămas încă în aer.

„Județul Vaslui este fanionul sărăciei la nivelul țării și în Europa. Numărul de șomeri indemnizați sau neindemnizați nu este foarte important. Estențial este ce putem face noi. Oare există posibilitatea sau dorința să ne decidem la nivel național, local și mini-local să realizăm o strategie de dezvoltare economică, de relansare economică, de industrializare a țării, a zonei și a localității? Dacă nu luăm această decizie, vom discuta despre șomeri și astăzi și mâine și poimâine. Gradul de calificare al oamenilor nu are nici o relevanță în ceea ce discutăm noi acum. Știe cineva în ce să îi califice pe copii? Știe școala ce perspectivă au copiii? Eu cred că nu. Până nu vom stabili o strategie și nu o vom privi cu seriozitate și până nu vom pune în practică strategia de relansare economică, vom purta doar discuții inutile”, a declarat Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronatelor Industriei Mici și Mijlocii Vaslui, invitat în Comisie.

Răspunsul lui Daniel Olteanu, prefectul de Vaslui nu a fost însă pe placul reprezentanților oamenilor de afaceri. Prefectul a declarat că se îndoiește că s-ar putea realiza la nivel local o asemenea strategie, dar că susține realizarea unor idei, a unei viziuni de dezvoltare a județului. Indirect, Olteanu a afirmat că o strategie de acest gen s-ar putea realiza la nivel național. „Așa cum știți, am inițiat o consultare, în vederea constituirii unui grup de lucru pe această temă (a stabilirii unei viziuni, n.r.), însă subiectul a fost înghețat deoarece a apărut campania electorală. Odată așezate lucrurile din punct de vedere tehnic-administrativ la Consiliul Județean și unitățile administrativ-teritoriale, cred că vom putea relua discuțiile la nivelul grupului, să continuăm discuțiile vis-a-vis de viziune în primul rând, pentru că îmi este foarte greu să cred că noi vom reuși să o strategie de dezvoltare, în sensul în care o gândiți dumneavoastră – de planificare economică. Este exclus așa ceva, aceasta trebuind a fi făcută în alte coordonate, dar putem clarifica niște idei din punct de vedere al viziunii și a căii de urmat. Din punctul meu de vedere fondurile europene sunt și trebuie să fie motorul de dezvoltare al județului Vaslui”, a declarat prefectul. (Bogdan RUSU)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: