Social

Moartea SRL, o afacere „creștinească” de peste 100 de miliarde de lei pe an – Preoții care fac afaceri pe pielea enoriașilor, spulberați de stat

După mai bine de 20 de ani în care au prosperat nestingheriți de nimeni, patronii firmelor de pompe funebre de pe raza județului Vaslui ar putea intra în colaps. Zilele trecute, guvernanți au luat o serie de măsuri, menite să reducă evaziunea fiscală, des întâlnită, la nivelul acestei categorii de prestatori de servicii.

În municipiul Vaslui, aproape toate societățile comerciale de pompe funebre sunt deținute de preoți, iar autoritățile cu drept de control au închis ochii la activitățile ilegale prestate. Faptul că există o mafie în domeniu ne este confirmat de contabila șefă de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Vaslui. CARP comercializează sicrie la prețul cel mai mic de pe piață (preț de producător), 330 de lei, însă în 2015 și în primul semestru al anului curent a reușit să vândă doar 26 de sicrie. Asta în condițiile în care același tip de coșciuge se vinde în magazinele preoților cu 100 de lei mai mult. De ce au decis rudele celor defuncți să apeleze la serviciile magazinelor de pompe funebre, deși se știe că CARP vinde sicrie la prețuri minime oricărui client interesat, am aflat tot de la contabila CARP. Ea ne-a declarat că a întâlnit mai multe cazuri în care cei care au achiziționat sicrie de la CARP, le-au returnat, deoarece preoții le-au impus să cumpere sicrie de la firme „agreate.

Monopolul preoțesc este de înțeles, căci în ultimele 18 luni, Casa Județeană de Pensii Vaslui a achitat ajutoare de deces în valoare de peste 174 de miliarde de lei vechi, bani care au intrat în mare parte în conturile firmelor de pompe funebre deținute sau „agreate” de fețele bisericești.

Toată lumea cunoaște sistemul de tip mafiot folosit de principalii furnizori de servicii funerare, însă nimeni nu face nimic, nici măcar instituțiile statului. De mai bine de patru ani, în magazinul, de exemplu, al cărui patron este fostul protopop de Vaslui, Vasile Pârcălabu, nu sunt afișate prețurile la produsele comercializate, lucru foarte bine cunoscut de conducerea Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorului (OJPC) Vaslui. Deși ar fi trebuit să închidă acest shop de mai bine de trei ani, pentru nerespectarea în mod repetat a legislației privind protecția consumatorilor, OJPC continuă să ignore activitățile ilegale ale firmei.

O altă firmă de profil este cea a preotului Gheorghe Damian, rudă prin alianță cu preotul-patron Pârcălabu. Cu toate că în magazinul său au fost etichetate toate articolele comercializate, Damian a fost în centrul unui scandal major, care a avut loc în perioada în care slujea în parohia satului Tanacu. În ianuarie 2013, Damian a fost acuzat de faptul că a refuzat să-l înmormânteze pe un fost enoriaș din Tanacu, deoarece rudele defunctului nu au cumpărat articole funerare de la firma sa. Persoana care l-a „turnat” pe Damian a afirmat că i s-a reproșat faptul că nu a cumpărat de la magazinul preotului sicriul, lumânările și prosoapele. De asemenea, reclamantul a sesizat faptul că familiei i s-a permis să transporte mortul la groapă doar cu dricul firmei preotului Damian. 

Totuși, după ani de zile în care cioclii s-au îmbogățit pe spinarea familiilor vasluiene, Guvernul s-a decis reglementeze modul de funcționare a firmelor de pompe funebre. Acestea vor fi obligate să arhiveze contractele de prestări servicii încheiate și documentele fiscale pe o perioadă de 5 ani, pentru a se preveni și combate evaziunea fiscală, iar o brățară cu datele de identificare ale firmei care a acordat îngrijiri mortuare va fi aplicată obligatoriu pe mâna dreaptă a decedatului. Datele de pe aceste brățări vor fi folosite de autorități pentru a soluționa eventualele plângeri făcute de rude și responsabilizarea acesteia. În plus, firmele de pompe funebre vor trebui să îi școlarizeze pe salariații care în prezent se ocupă cu îmbălsămarea cadavrelor, în situația în care în prezent morții sunt îmbălsămați de persoane fără nicio calificare. Nu în ultimul rând, familiile care vor expune rudele decedate în locuri publice, sau care le transportă la mai mult de 30 km de locul de deces, vor fi obligate să respecte procedurile de îmbălsămare, adică să apeleze la servicii specializate. De asemenea, în cazul înhumării, firmele de pompe funebre vor fi obligate să introducă în sicrie, mostre cu substanțele chimice folosite la îmbălsămare.

Peste 100 de miliarde de lei vechi din afaceri cu moartea

Anual, Casa Județeană de Pensii (CJP) Vaslui plătește sume colosale cu titlul de ajutoare de deces, bani care intră în mare parte în buzunarele preoților. Anul acesta, în doar șase luni, CJP a plătit 2.393 de ajutoare de deces, în valoare de 6.347.642 (63,47 miliarde de lei vechi). În 2015, CJP a achitat 4.641 ajutoare de deces, valoarea acestora fiind de 11.100.383 lei (111 miliarde de lei vechi!!), din care 410 au fost primite de familiile unor persoane decedate cu domiciliul pe raza municipiului Vaslui. Cele 410 ajutoare de deces reprezintă o sumă de 990.150 lei (9,9 miliarde de lei), bani care au fost cheltuiți în mare parte în magazinele preoțești. În anul 2015, cuantumul ajutorului de deces era de 2.415 lei pentru pensionari și asigurați și de 1.208 pentru membrii de familie. Cu un an în urmă, în 2014, aceeași instituție a achitat 4.434 ajutoare de deces, în valoare de 10.114.390 (101 miliarde de lei vechi). Aceste sume colosale explică de ce fețele bisericești au ajuns în situația de a le impune familiilor îndoliate să achiziționeze produse de la anumite societăți comerciale. Miza este foarte mare din punct de vedere financiar. (Bogdan RUSU)

Related Articles

Back to top button