Home » National » Aproximativ 650 de mii de bugetari vor primi salarii majorate de la 1 august. Întreaga grilă de salarizare va fi aplicată din decembrie 2017

Aproximativ 650 de mii de bugetari vor primi salarii majorate de la 1 august. Întreaga grilă de salarizare va fi aplicată din decembrie 2017

În jur de 650 de mii de bugetari vor beneficia de creșteri salariale începând de luni, 1 august, impactul bugetar fiind de 870 de milioane pentru anul acesta și de 2,6 miliarde lei pentru anul următor. 

Ministrul Muncii, Dragoș Pâslaru, a declarat în luna iunie că Ordonanța de Urgență a Guvernului privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice elimină inechitățile din sistemul salarizării bugetarilor, prevederile acesteia aplicându-se în două etape, astfel încât o parte dintre acestea intră în vigoare la 1 august 2016, urmând ca întreaga grilă de salarizare să fie aplicată din decembrie 2017.

Salariile cresc pentru 163.000 de persoane din sistemul sanitar, acest sector fiind declarat de Guvern prioritar în momentul elaborării și adoptării ordonanței.

Pâslaru a explicat că s-a observat faptul că mii de cadre părăsesc țara din cauza veniturilor scăzute, motiv pentru care Guvernul a egalizat salariile persoanelor încadrate pe aceeași funcție și a acordat un bonus de merit pentru cei care au o activitate deosebită.

Ordonanța prevede stabilirea unei creșteri suplimentare de aproximativ 10% față de restul funcțiilor a salariilor debutanților, în vederea creșterii atractivității carierei în sistemul public de sănătate. De exemplu, salariul de încadrare al unui medic din unități clinice va fi între 2.364 de lei și 2.944 de lei, în funcție de vechime, iar al unui asistent medical între 1960 lei și 2441 lei, în raport de vechimea în muncă. Salariul unui medic primar din serviciul de ambulanță sau primiri urgențe va fi între 4.371 lei și 5443 lei. Cuantumul salariilor diferă în funcție de specializare, grad și vechime și este completat cu diferite sporuri.

Un medic primar gradația 5 va avea o creștere de 914 lei, un medic specialist gradația 5 va avea o creștere de 557 lei, în timp ce medicul rezident anul VI-VII va avea o creștere salarială de 746 lei. Doctorul rezident anul III va avea salariul mare cu 294 lei, iar medicul rezident anul I cu 312 lei, potrivit Ministerului Sănătății.

Pentru medicii rezidenți s-a majorat plafonul de la care se acordă bursa de rezident până la 4.749 lei, menținându-se valoarea lunară a bursei de 670 lei.

„Pentru personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar au fost stabilite salarii de bază pe funcții, grade, trepte profesionale și gradații diferențiate pe unități clinice, unități neclinice, servicii de ambulanță și structuri de primiri urgențe, anatomie patologică și medicină legală”, scopul măsurii fiind stimularea ocupării posturilor în spitalele unde se constată deficit de personal, fiind vorba despre „secțiile sau compartimentele cu paturi de ATI/TI și de transport neonatal. Personalul din aceste unități va fi inclus în capitolul serviciilor de ambulanță și compartimentelor de primiri urgențe și vor primi salarii de bază mai mari”, a mai precizat Ministerul Sănătății.

În ceea ce privește sectorul Educației, se acordă și în acest caz o creștere suplimentară de aproximativ 10% față de restul funcțiilor a salariilor debutanților, în vederea creșterii atractivității carierei în sistemul de învățământ.

Totodată, potrivit noii grile de salarizare, un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I, vechime între 1-6 ani, are începând de luni un salariu de bază între 1.896 și 2.361 lei, iar un profesor debutant între 1.700 și 2.117 lei. Pentru un profesor universitar cu vechime în învățământ între 6-10 ani, salariul de bază va fi între 2.991-3.465 lei și va crește gradual, în funcție de vechime, ajungând, în cazul persoanelor cu peste 40 de ani de vechime la 6.935 de lei.

În situația în care salariul brut determinat potrivit OUG este mai mare decât cel aferent lunii iulie 2016, se va acorda 50% din creșterea rezultată începând cu luna august 2016 și 100% începând cu luna decembrie 2017. În total, de prevderi vor beneficia aproximativ 280.000 de cadre didactice și personal auxiliar din învățământ.

Ministrul Mihnea Motoc a precizat că la Ministerul Apărării Naționale sunt aproximativ 33.000 de potențiali beneficiari ai ordonanței de urgență privind salariile din sistemul bugetar.

„La Ministerul Apărării Naționale potențialii beneficiari, în număr de aproximativ 33.000, vor primi începând cu luna august 2016, 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit în plată la nivelul anului 2009, iar diferența de 50% începând cu luna august 2017. După identificarea sumelor necesare, vom continua demersurile necesare pentru eliminarea și a celorlalte disfuncționalități atât în interiorul fiecărei instituții, cât și în cadrul familiei ocupaționale”, a scris ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, pe contul său de Facebook.

În cazul personalului din aparatul propriu al ministerelor, eliminarea diferențelor de salarizare se face prin acordarea a 70% din nivelul de salarizare al Secretariatului General al Guvernului. În situația în care salariile de bază calculate la nivelul a 70% din nivelul de salarizare de la Secretariatul General al Guvernului sunt mai mici, se păstrează nivelul salariilor aferente lunii iulie 2016.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: