Home » Social » Est News, invitat să instruiască al doilea lot de participanți la Tabăra Națională de Jurnalism

Est News, invitat să instruiască al doilea lot de participanți la Tabăra Națională de Jurnalism

Întâlnirea de zilele trecute dintre participanții la Tabăra Națională de Jurnalism și ziariștii de la cotidianul județean Est News a avut ecouri surprinzătoare. Ulterior dialogului dintre Simona Mihăilă, redactorul-șef al ziarului, și elevii interesați de jurnalism, o mulțime de alți tineri din Bârlad și-au manifestat dorința de a intra în tainele profesiei, așa încât Est News a fost invitat să instruiască un nou lot.

Ca și prima dată, colega noastră Simona Mihăilă le-a vorbit tinerilor despre exigențele profesiei de gazetar, despre urcușurile și coborâșurile uneia dintre cele mai palpitante meserii din lume. Tinerii au aflat amănunte despre fiecare gen jurnalistic în parte, despre diferențele dintre aceste genuri, despre cum trebuie construită o știre, despre surse și confuziile pe care neavizații le fac în legătură cu ”cele 3 surse”, despre principalele date pe care trebuie să le aibă o persoană pentru a reuși să devină ziarist etc.

Ea le-a vorbit tinerilor despre greșeala pe care mulți o fac imaginându-și că talentul literar este esențial în redactarea unui material de presă și a povestit despre dezamăgirea celor care au pornit la drum cu siguranța că e suficient să ai talent literar.

”Jurnalismul nu e nici pe departe poezie sau compunere, așa cum am mai auzit. Printre multe altele, înseamnă să îți dorești să schimbi în bine, să-ți pese, să arzi mult, să-ți placă să scotocești, să sapi, să fii dispus să <pierzi timp> de dragul de a da tu vestea.  Înseamnă să iubești să spui despre lucruri frumoase și să înțelegi că pentru a îndrepta ceva, e necesar să spui, cu aceeași forță, și despre cele urâte. Rolul tău este de a scoate gunoiul de sub preș, iar pentru asta împacă-te cu gândul dezolant că nu poți fi iubit de toată lumea. Nu e simplu să dai o definiție jurnalismului. Ar trebui să stăm zile întregi să vorbim numai despre asta și tot nu am epuiza subiectul. Pentru că gazetăria nu se învață din cărți – ce simplu ar fi! Se învață din practică, zi de zi, an după an. Și cum în meseria asta nicio zi nu seamănă cu alta, constați că tot timpul înveți ceva. Mie nu îmi este rușine să afirm despre mine că mai am enorm de învățat. Nu doar pentru că nu sufăr de autosuficiență, dar am măsura să pretind că expertiza acumulată până acum nu este de ajuns, chiar dacă au trecut 20 de ani de la primul articol. Atât timp cât zilnic aflu încă ceva și mă văd în fața unei situații inedite, înseamnă că nu mi-am desăvârșit învățătura, deci nu am voie să-mi lipsesc etichete inconștient de optimiste. Spiritul critic, unul dintre principalele atribute ale unui om care își dorește carieră în gazetărie, trebuie să funcționeze în primul rând în ceea ce te privește. Așadar, ziaristul care se respectă este într-o permanentă formare și recunoaște acest lucru”, le-a spus Simona tinerilor prezenți.

Tabăra Națională de Jurnalism va avea loc la Muncel (Iași). Școala „Vasile Pârvan” (Școala nr. 2) din Bârlad este instituție parteneră a Direcției Județene de Tineret și Sport Iași în proiectul care găzduiește această tabără. (Răzvan CĂLIN)

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: