Home » Sanatate » Unitatea de Transfuzie de la „Beldiman” funcționează fără autorizație

Unitatea de Transfuzie de la „Beldiman” funcționează fără autorizație

UTS 3De aproape trei ani Unitatea de Transfuzie Sanguină (UTS) din cadrul spitalului bârlădean nu are autorizație de funcționare. „Spitalul nostru a făcut toate demersurile necesare pentru a intra în legalitate, dar din luna mai, de când a fost depusă documentația la Direcția de Sănătate Publică (DSP), nu am primit nici un răspuns”, a declarat pentru Est News dr. Gabriela Daniș, directorul medical al Spitalului „Elena Beldiman” din Bârlad. Conducerea DSP Vaslui nu a putut fi contactată pentru a ne oferi informații în acest sens.

Unitatea de transfuzie a spitalului bârlădean a funcționat legal în baza vechii legislații, dar trebuia autorizată conform Ordinului din 2013, ordin care pune accent pe competențele personalului angajat dar și pe îmbunătățirea dotărilor.

Angajații UTS de la Spitalul ”Beldiman” au făcut prin rotație cursuri de pregătire organizate de Institutul Național de Hematologie București și a fost achiziționată aparatură suficientă pentru dotarea acestei unități. Actualmente, există un congelator pentru plasmă, un frigider pentru pungile de sânge, un aparat de dezghețare a plasmei, un termostat pentru încălzirea sângelui, un frigider pentru depozitarea timp de 72 de ore a pungilor transfuzate, dar și câteva lăzi frigorifice speciale pentru transportul sângelui de la Centrul de Transfuzii din oraș, la spital. Anul acesta, spitalul va achiziționa cu bani de la Ministerul Sănătății un congelator pentru plasmă, dar unitatea ar mai avea nevoie și de o serotecă. Rămâne de văzut dacă DSP Vaslui va acorda autorizație de funcționare, cu sau fără plan de conformare.

UTS din cadrul spitalului bârlădean nu s-a confruntat cu niciun caz similar celor înregistrate în ultimele săptămâni laUTS 1 București, care au avut drept cauze erori umane și nicidecum a lipsei de dotare. Personalul specializat al UTS din cadrul Spitalului „Beldiman” verifică întotdeauna când este nevoie de o transfuzie grupele de sânge din pungile primite de la Centrul de Transfuzii Sanguine. Este o măsură suplimentară de siguranță. De asemenea, grupele de sânge ale persoanelor ce urmează a beneficia de transfuzii sunt stabilite indiferent dacă ele sunt declarate verbal sau sunt menționate scriptic pe anumite documente. Există o strânsă colaborare între UTS și Centrul de Transfuzii atunci când apar incompatibilități la pacienții care primesc sânge din propria grupă.

Până pe 12 august, Departamentul de Supraveghere din cadrul DSP Vaslui va trebui să verifice toate unitățile de UTS 2transfuzii neautorizate din județ. Vor fi investigate motivele pentru care acestea nu au autorizație și DSP va stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni. Termenul nenegociabil este 1 noiembrie 2016. Dacă vor exista unități de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci Ministerul va cere Institutului Național de Hematologie să nu mai livreze sânge și produse sanguine acestor unități.

Până la conformare, unitățile neautorizate se vor supune unui plan de tranziție care va stabili cum se vor desfășura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. Va fi luată în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu UTS autorizată, sau de către Centrul de Transfuzie Sanguină județean, redirecționarea pacienților cu intervenții chirurgicale care nu reprezintă urgențe către alte unități sanitare. Sperăm ca acest lucru să nu se întâmple la Bârlad, iar UTS a Spitalului „Beldiman” să primească în curând autorizație de funcționare.

Pe 25 iulie în România funcționau 108 unități sanitare publice și 34 unități private, fără unități de transfuzie sanguină autorizate. Între timp, este posibil ca unele să fi obținut autorizație. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: