Home » Social » Opt primării din județ, amendate cu câte 15.000 de lei din cauza gunoaielor aruncate la întâmplare

Opt primării din județ, amendate cu câte 15.000 de lei din cauza gunoaielor aruncate la întâmplare

Opt primării din județ au fost amendate de Garda de Mediu, cu câte 15.000 de lei fiecare, pentru depozitarea ilegală de deșeuri, în special cele menajere, alte cinci unități administrative fiind sancționate cu avertisment.

gunoi-menajerPrimăriile din județ se pare că au în continuare probleme în ceea ce privește depozitarea deșeurilor, în special cele menajere. Cel puțin așa reiese din raportul de control desfășurat, timp de o lună și jumătate, de către o echipă mixtă formată, printr-un ordin al prefectului Daniel Olteanu, din reprezentanți ai Gărzii de Mediu, Serviciului de Gospodărire a Apelor, Prefecturii și Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui.

Astfel, 13 unități administrativ-teritoriale au fost sancționate de către organele de control pentru ”neasigurarea colectării selective, transportul, valorificarea și eliminarea deșeurilor de orice fel, în special menajere”.

Dacă primăriile Șuletea, Mălușteni, Lunca Banului, Arsura și Negrești au scăpat doar cu un avertisment, comunele Banca, Gherghești, Codăești, Văleni, Tanacu, Oltenești și Drânceni au fost amendate cu câte 15.000 de lei, la fel ca și municipiul Huși.

Organele de control au găsit nereguli și în ceea ce privește decolmatarea șanțurilor și rigolelor de pe marginea drumurilor, ceea ce poate conduce la inundații, atunci când plouă torențial. ”În comunele Bogdănesti, Blăgești, Banca, Drânceni, Duda Epureni, Delești, Gherghești, Ciocani, Fruntișeni, Epureni, Murgeni, Arsura, Bălteni, Codăești, Găgești, Lunca Banului, Mălușteni, Roșiești, Todirești și Bălteni scurgerile apelor meteorice și preluarea scurgerilor de pe versanți se realizează parțial prin rigole și șanțuri stradale din cauza gradului de colmatare a acestora. Pentru remedierea deficiențelor, se impune executarea lucrărilor de curățare, decolmatare și reprofilare a șanțurilor de scurgere și a rigolelor, în localitătile unde acțiunea nu a fost încheiată, realizarea unor acțiuni de conștientizare a populației cu privire la obligația colectării selective a deșeurilor rezultate din activitățile gospodărești, precum și sancționarea cetățenilor care încalcă prevederile legislației de mediu”, se arată în raportul Prefecturii Vaslui.

Organele de control au verificat și 106 cursuri de apă și 84 de torenți, afluenți ai râului Bârlad, precum Stemnic, Lipova,cacaina_centru_gunoi Bogdana, Horoiata, Vaslui, Delea, Pereschivu Mic, Tutova, Epureni, Trestiana, Racova, Trohan, Jaravaț, Durduc, Valea Seacă, Rebricea, Idrici, Simila, Zorleni, și afluenți ai râului Prut, respectiv Sărata, Mușata și Elan. Sectoarele controlate se află pe teritoriul a 248 de localități din cadrul celor 86 de unități administrativ-teritoriale din județ. ”Starea de salubrizare și igienizare a rețelei hidrografice este bună, acest aspect datorându-se și acțiunilor efectuate în anii anterior. Însă, au fost identificate depozite de gunoi amplasate ilegal în albiile minore ale cursurilor de apă, pe malurile și pe zonele de protecție ale acestora, in cantitați mai mari, în comunele Drânceni, Văleni, Banca, Tanacu, Șuletea, Gherghești. Lunca Banului, Codaești, Oltenești, oraș Negrești și în cantități mai mici în comunele Dodești, Ciocani, Ivești, Bogdănița, Bogdanești, Coroiești, Delești, Dimitrie Cantemir, Ivănești, Laza, Oșești, Pogonești, Rebricea, Solești, Tutova, Vulturești, Vutcani, Viișoara. Capacitatea de transport și viteza de scurgere a debitelor de viitură este diminuată datorită prezenței de vegetație lemnoasă și acvatică, în albiile minore ale cursurilor de apă din localitățile Albești, Banca, Blăgesti, Bogdanița, Bogdanești, Costești, Deleni, Delești, Dimitrie Cantemir, Dodești, Dragomirești, Duda Epureni, Epureni, Ferești, Fruntișeni, Gherghești, Hoceni, Iana, Ivănești, Lunca Banului, Mălușteni, padure_gunoi_cotul_negru12Munteni de Sus, Murgeni, Oltenești, Oșești, Pogonești, Poienești, Puiești, Pungești, Rafaila, Rebricea, Tăcuta, Văleni, Vaslui,Văleni, Viișoara, Vutcani și Zăpodeni”, se mai arată în raportul de control.

În urma depistării acestor nereguli, organele de control au dispus desființarea imediată a tuturor depozitelor de deșeuri menajere sau animaliere ilegal constituite pe malurile și in zona de protecție a cursurilor de apă, identificarea și sancționarea persoanelor care depozitează ilegal deșeurile, realizarea acțiunilor de conștientizare a populației cu privire la respectarea prevederilor legale din domeniul mediului și apelor pentru a preîntâmpina fenomenul de depozitare a deșeurilor de orice fel în albia, pe malurile și în zona de protecție a cursurilor de apă, decolmatarea podurilor și podețelor care nu asigură secțiunea de scurgere a apelor mari, îndepărtarea periodică a vegetației lemnoase și ierboase aflată în exces pe cursurile de apă, în special in zona localităților, menținerea și continuarea igienizării cursurilor de apă de pe teritoriul localităților. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: