Home » Business » Inflatia ramane negativa, in scadere fata de luna trecuta. Alimentele s-au scumpit usor, dar s-au ieftinit serviciile

Inflatia ramane negativa, in scadere fata de luna trecuta. Alimentele s-au scumpit usor, dar s-au ieftinit serviciile

Inflatia anuala ramane in teritoriu negativ si in luna iulie, la minus 0,8%, fiind in scadere de la minus 0,7% in iunie, potrivit datelor publicate, miercuri, de Institutul National de Statistica (INS).

Preturile de consum, masurate prin indicele preturilor de consum (IPC), au fost mai mici cu 0,8% in luna iulie 2016 comparativ cu luna iulie 2015. Determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) scaderea a fost de -0,3%”, arata INS.

In luna iulie 2016, ponderea marfurilor si serviciilor care au inregistrat o scadere a preturilor, comparativ cu iulie 2015, este de 46,1%, cele care au avut cresteri cuprinse in intervalul 0 – 2,5% detin o pondere de 41,2%. Marfurile si serviciile ale caror preturi au crescut cu mai mult de 2,5% detin o pondere de 12,7%.

Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (august 2015 – iulie 2016) fata de precedentele 12 luni (august 2014 – iulie 2015), calculata pe baza IPC, este de -1,9%. Determinata pe baza IAPC, rata medie este de -1,6%.

In iulie 2016, fata de iulie 2015, preturile de consum au crescut la grupa marfurilor alimentare cu 1,25%, dar au scazut la cele nealimentare cu 2,2%, iar la servicii cu 0,93%.

Banca Nationala Romaniei (BNR) prognozeaza o inflatie de minus 0,4% pentru finalul acestui an, cu un punct procentual sub estimarea anuntata in luna mai a acestui an, de 0,6%, potrivit Raportului trimestrial asupra inflatiei prezentat, luni, de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Pentru finalul anului viitor, banca centrala estimeaza o inflatie de 2%, de asemenea in scadere fata de prognoza cuprinsa in Raportul din luna mai, de 2,7%.

Sursa: incont.stirileprotv.ro


Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

About Mihai Vasile

Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura