Home » Sport » Șahiști români și moldoveni s-au duelat de Zilele Culturale ale Vasluiului

Șahiști români și moldoveni s-au duelat de Zilele Culturale ale Vasluiului

Cu ocazia Zilelor Culturale ale Vasluiului, 59 de jucători din tară, printre care s-au aflat și opt jucători din Republica Moldova, orașul Ungheni, au disputat meciuri de șah în cadrul concursului regional “Pionii prieteniei”. Concursul a avut loc la Clubul Prietenia” Vaslui, gazdă tradițională. Proiectul a fost adjudecat de Clubul Sportiv “Sergentul” Vaslui de la Consiliul Județean Vaslui printr-o finanțare nerambursabilă. Denumirea proiectului provine din relația de colaborare între sahiștii din județul Vaslui și cei din orașele Ungheni și Nisporeni din Republica Moldova. Arbitrul concursului a fost Nistor Slabu, de rang internațional.

După trei zile de concurs turneul de seniori a fost câștigat de Bogdan Sava de la CSM Pașcani, urmat de Marian Vasile de la Realitatea Huși și Ștefan Done de la Phoenix Buzău. Pe patru s-a clasat Willy Hanga, iar pe cinci barlădeanul Iulian Romascanu.

Turneul de veterani a fost câștigat de Dumitru Tamba, de la Politehnica Iași, pe doi s-a clasat Vladimir Prikladov din Ungheni, iar locul trei a revenit barlădeanului Neculai Cristea.

Turneul de juniori 18 ani a fost câștigat de Vladimir Prikladov din Ungheni de Marcel Damian din Ungheni. La turneul U12 invingător a fost Ștefan Prisacaru de la “Magnificii” Vaslui, urmat de Rareș Bighiu de la Sergentul Vaslui și Sebastian Postolache de la „Gheorghe Neștianu” Bârlad. La U10 ani a câștigat turneul Andrei Cărare de la “Sergentul” Vaslui, iar la U8 Luca Boabcă, de la CS “Marii Maestri” București a adjudecat prima poziție. Turneul feminin a fost câștigat de Raluca Anghelută, urmată de Diana Anghelută, de la CSM Craiova. Pe trei s-a clasat Diana Rusu, de la “Penes Curcanul” Vaslui.

Pe parcursul întrecerii sportivii din Republica Moldova au beneficiat de sejur gratuit. La seniori și veterani premiile au constat în bani, cupe și medalii. La juniori, copii și fete premiile au constat în cupe, medalii și rechizite școlare (seturi de pixuri și stilouri). Fondul de premiere a fost asigurat de Consiliul Județean Vaslui.

“A fost o întrecere inedită pentru copiii și juniori vasluieni, care pentru prima dată participă la o competiție cu șahiști de înaltă clasificare sportivă: maeștri, candidați de maeștri, categoriile I și ÎI. A fost șansa lor să joace într-un turneu raportat la FIDE, prin care li se vor calcula categorii și norme sportive. Premierea a fost făcută în piața civică, la cea mai mare tablă de șah din România în aer liber. S-au stabilit relații de prietenie și colaborare între toți participanții”, a declarat pentru Est News Constantin Grosu, președintele Clubului Sportiv “Sergentul” Vaslui. (George PROCA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: