Home » Social » Șoc și groază în rândul celor peste 11.000 de vasluieni specializați în cea mai de succes meserie de după Revoluție!

Șoc și groază în rândul celor peste 11.000 de vasluieni specializați în cea mai de succes meserie de după Revoluție!

de Simona MIHĂILĂ

Panică extremă în județul Vaslui, unde cea mai longevivă meserie de la Revoluție încoace este amenințată cu dispariția, iar peste 11 mii de oameni riscă să rămână muritori de foame.

Vorbim de ”profesia” de asistat social, cea care nu a auzit niciodată de Legea falimentului și în sânul căreia toți meseriașii sunt fericiți, mulțumiți, iubesc viața, fac copii mulți care, de la o generație la alta, asigură continuitatea profesiei, în special datorită talentului moștenit de la părinți.

maturatoriPe masa legiuitorilor există o inițiativă legislativă, aparținând deputatului PMP Petru Movilă, ce va fi depusă în Parlament, la începutul lui septembrie, potrivit căreia șomerii și beneficiarii de ajutor social urmează să nu mai primească bani din partea statului dacă vor refuza două oferte consecutive de angajare.

Panica trebuie să fi cuprins, indubitabil, și alte câteva sute de vasluieni, adepți, de asemenea, ai unei profesii la fel de atractivă precum cea de asistat social (poate și pentru că se aseamănă izbitor cu aceasta), respectiv cea de ales al poporului. Așadar, sute de politicieni care au făcut tradiție de-a lungul timpului în a lua bani de la stat onor funcțiilor de consilieri locali, primari, deputați și senatori, vor fi puși în situația de a rămâne fără obiectul muncii, dacă legea va trece. În calitatea lor de inventatori și întreținători ai ajutorului social, e greu de imaginat chinurile prin care trec acum, în prag de alegeri parlamentare, când prostimea trebuie convinsă cumva să le acorde voturile. Practic, promisiunile legate de ajutoare sociale, venit minim garantat și alte beneficii din care puturoșii înțeleg că pot trăi fără să muncească, sunt singurele onorate de politicieni, motiv pentru care sunt și singurele care produc voturi.

Actuala conducere a județului Vaslui, reprezentată de PSD, poate da lecții oricui despre cum poate rezista la putere unmanzati - buzatu partid care nu asfaltează drumuri, ține investitorii la distanță, dar dă ajutoare sociale. Nu de la el, ci din buzunarele celor care muncesc. Dar omul fără carte – adică beneficiarul tradițional al venitului minim garantat – nu va afla niciodată acest lucru. În primul rând pentru că nu are școală (nici nu ar avea de unde, căci dascălii competenți nu rezistă prea mult în mizeria satelor vasluiene). În al doilea rând pentru că nu vede niciun motiv pe lumea asta pentru care ar munci, când banul poate veni fără muncă.

Onor politicii de succes a PSD, cea care propăvăduiește continuitatea în campaniile electorale și cerșește voturi pe unde poate (unii direct pe teren, alții filozofând pe facebook), numărul asistaților social a crescut constant în județul Vaslui și a ajuns în momentul de față să depășească 11.000. Pesediștii nu și-au făcut nicicând un scop în a informa electoratul, de la o campanie la alta, că numărul dosarelor la ajutor social a scăzut. Drept pentru care, acest lucru nu s-a întâmplat. Dar nimeni nu vorbește despre asta!

Conform datelor puse la dispoziție ziarului Est News de către Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Județeană (AJPIS) Vaslui, anul trecut, pentru plata celor 11.000 de asistați social (cei mai mulți având acest statut de ani de zile, fiind deci absolut dezinteresați să muncească), din banul contribuabililor, adică a celor care se spetesc cu munca), zburau 2,7 milioane de lei lunar (27 miliarde de lei vechi). Altfel spus, asistații social încasează anual 32,4 milioane de lei (340 de miliarde de lei vechi), respectiv 7.2 milioane de euro pe an.

Vă lăsăm pe dumneavoastră cititorii, să socotiți ce se poate face în județul Vaslui cu peste 7 milioane de euro pe an!

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: