Home » National » Amenzi duble, începând de azi, în construcții. Atenție dacă îți renovezi sau modifici casa!

Amenzi duble, începând de azi, în construcții. Atenție dacă îți renovezi sau modifici casa!

Firmele de construcții, dar și persoanele fizice care modifică sau demolează o lucrare fără autorizare sau fără un proiect verificat de către specialiști atestați primesc de astăzi o amendă dublată comparativ cu nivelul actual, cuprinsă între 20.000 de lei și 40.000 de lei.

Majorarea a fost decisă printr-un proiect aprobat recent de Parlament și care este aplicat începând de astăzi.

Persoanele fizice și juridice care nu respectă normele referitoare la calitatea în construcții vor putea fi sancționate mult mai dur decât în prezent, reiese din actul normativ.

Concret, amenzile aplicabile în momentul de față vor fi dublate, pentru a contracara scăderea calității în construcții, potrivit inițiatorului acestei legi.

Astfel, faptele de natură contravențională amendate în momentul de față cu sume cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei vor fi sancționate, începând cu data de 24 august, cu sume cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei. Câteva exemple relevante de astfel de fapte sunt:

-executarea unei construcții noi, a unei intervenții la o construcție existentă, precum și desființarea acesteia cu încălcarea prevederilor referitoare la autorizare și executare;
-realizarea de construcții fără proiecte sau pe bază de proiecte neverificate de specialiști atestați;
-interzicerea sau obstrucționarea efectuării controlului calității în construcții, neprezentarea documentelor și a actelor solicitate de persoanele cu atribuții de control și/sau de autoritățile competente.

Referitor la contravențiile pentru care acum se aplică amenzi între 5.000 și 10.000 de lei, cuantumurile acestora vor fi cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei. Mai precis, astfel de sancțiuni se vor aplica pentru fapte precum:

-neasigurarea verificării execuției lucrărilor de construcții prin diriginți de șantier autorizați;
-necompletarea și nepăstrarea cărții tehnice a construcției conform prevederilor legale;
-neexecutarea obligațiilor privind urmărirea comportării în exploatare a construcțiilor și neexecutarea lucrărilor de reparații și consolidări

În fine, cele mai mici amenzi ce pot fi date în prezent, cele între 1.500 și 5.000 de lei, vor fi cuprinse între 3.000 și 10.000 de lei.

Sursa; realitatea.net

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: