Home » National » DNA cere urmărirea penală a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă, după accidentul în care și-a pierdut viața Bogdan Gigină/Avocatul rudelor polițistului: Este împlinirea speranței familiei Gigină

DNA cere urmărirea penală a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă, după accidentul în care și-a pierdut viața Bogdan Gigină/Avocatul rudelor polițistului: Este împlinirea speranței familiei Gigină

Procurorii DNA au cerut aviz Senatului pentru începerea urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea, în dosarul privind decesul polițistului Bogdan Gigină, sub acuzația de omor din culpă. 

Procurorii anticorupție au transmis procurorului general al României cererea de încuviințare a urmăririi penale pentru ucidere din culpă în ceea ce îl privește pe fostul viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, actual senator, solicitarea urmând să ajungă la Senatul României.

Este vorba despre dosarul în care Gabriel Oprea este cercetat pentru abuz în serviciu, cauză deschisă după decesul polițistului Bogdan Gigină, la data de 20 octombrie 2015, agentul fiind implicat într-un accident de circulație în urma căruia a suferit leziuni care i-au cauzat moartea.

“La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire al ministrului Oprea Gabriel. Acest dispozitiv, asigurat de către Brigada de Poliție Rutieră din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigină Bogdan-Cosmin) și un echipaj format dintr-un ofițer și un agent de poliție aflați într-un autoturism de poliție rutieră. Acest dispozitiv preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul Oprea Gabriel. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuința sa situată în cartierul Cotroceni”, susțin procurorii într-un comunicat de presă.

 Potrivit DNA, din probele de la dosar ar rezulta indicii că “încălcând dispozițiile legale care reglementează însoțirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoțire cu echipaje de poliție rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliție rutieră (un agent și un ofițer de poliție rutieră), cât și dintr-o motocicletă a poliției rutiere”.

Anchetatorii susțin că “au fost desemnați lucrători care aveau atribuții exclusive de însoțire a ministrului, într-o structură permanentă care presupunea asigurarea concomitentă a 3 polițiști pentru fiecare post (două schimburi și o rezervă). Lucrătorii erau permanent la dispoziția ministrului, așteptând-l după fiecare deplasare în imediata apropiere a destinației”.

Gabriel Oprea, în calitate de ministru, realiza în medie cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoțit de echipaje ale poliției rutiere, numărul fiind “de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeași perioadă pentru însoțirea președintelui României și de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptățiți la însoțire permanentă conform prevederilor legale”, explică DNA.

“Se reține că Oprea Gabriel este cel care a determinat, prin încălcarea dispozițiilor legale menționate, prezența victimei Gigină Bogdan-Cosmin ca motociclist într-o coloană oficială, împrejurare în care acesta a decedat. În ceea ce privește cauza accidentului de circulație constând în viteza de deplasare (84 de km/h) și neadaptarea acesteia la condițiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale rezultă indicii rezonabile că această cauză a fost determinată de către ministrul de interne Oprea Gabriel. Viteza de deplasare era stabilită în mod implicit de către ministrul de interne prin comunicarea destinației și a momentului precis la care aceasta trebuia să ajungă la destinație. De altfel, acesta era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei de deplasare dincolo de depășirea limitei de siguranță”, susține DNA.

Procurorii spun că din probele administrate până în prezent, printre care două expertize criminalistice și o expertiză tehnică, ar exista indicii potrivit cărora fostul ministru Gabriel Oprea “este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul pe care demnitatea deținută i-l conferea și cu încălcarea dispozițiilor legale care reglementează deplasarea coloanei oficiale care îl însoțea, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigină Bogdan-Cosmin”.

Referatul procurorilor și 18 volume din dosarul de urmărire penală vor ajunge la Senatul României, documente pe baza cărora senatorii vor decide dacă încuviințează urmărirea penală pentru ucidere din culpă.

În același dosar, Gabriel Oprea a fost pus sub învinuirea în luna februarie pentru abuz în serviciu.

Avocatul rudelor lui Bogdan Gigină: Este împlinirea speranței familiei Gigină, rudele primesc ce au cerut

Avocatul familiei lui Bogdan Gigină, Daniel Ionașcu, susține că, prin cerere DNA de avizare a urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea pentru ucidere din cuplă, rudele polițistului “primesc ce au cerut”, aceștia din urmă constituindu-se părți civile în dosarul de ucidere din culpă.

“Este împlinirea speranței familiei Gigină. Au făcut (n.r. rudele lui Bogdan Gigină) demersuri către parchet în acest sens, s-au constituit și parți civile, cer daune. În mod întemeiat, cei din familia lui Bogdan Gigină primesc acum ce au cerut. În opinia mea, nu putea fi altfel, noi credem că există justiție. Au dat declarații la DNA. Familia semnalează că erau dese momente ca cele din aceea seară. Familia deplânge și acum că înaintemergătorul trebuia să nu fie scos. De ce a fost scos este una dintre întrebările noaste”, a declarat avocatul Daniel Ionașcu pentru MEDIAFAX.

Avocatul susține că rudele polițistului decedat în timp ce conducea coloana oficială pentru fostul ministru Gabriel Oprea cred că parlamentarii nu vor obstrucționa actul de justiție.

“Nu am niciun dubiu că Parlamentul nu va da curs. Nu apreciez că Parlamentul poate să îngrădească dreptul la cercetare echitabilă. Dacă noi am trimis pe cineva în Parlament, nu înseamnă că le-am dat atribuții care îi disting. Nu cred că Parlamentul ar putea face o discriminare socială în așa fel încât să obstrucționeze actul de justiție. În fața legii toți suntem egali. “, a adăugat apărătorul familiei Gigină pentru MEDIAFAX.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

x

Check Also

Tudorel Toader, după decizia CEDO în cazul Kovesi vs România: Președintele nu a revocat-o pe în baza propunerii mele, ci decizia CCR se executăon 5 mai 2020 at 11:45

„Eu ca ministru am făcut raportul de evaluare şi ...

Insuportabila ușurătate a ființei de nimicon 5 mai 2020 at 10:45

„Nu am niciun sentiment, nici de bucurie, nici de ...

Kovesi, după decizia CEDO: Sper ca această hotărâre să reprezinte o reparație simbolică pentru toți magistrații hărțuiți în ultimii anion 5 mai 2020 at 12:52

„Nu am depus o cerere pentru despăgubiri bănești, pentru ...