Home » Sanatate » Vaccinul antitetanos lipsește frecvent din farmacia Spitalului „Beldiman”

Vaccinul antitetanos lipsește frecvent din farmacia Spitalului „Beldiman”

Spitalul „Elena Beldiman” din Bârlad a trecut printr-o nouă criză de a vaccinului antitetanos. Mai bine de zece zile, unitatea sanitară bârlădeană nu a mai avut disponibil nicio doză de vaccin antitetanos, pacienții care necesitau acest tratament fiind nevoiți să se descurce singuri.

M-am înțepat la bâlci într-o sârmă ruginită. Am venit la Urgențe în weekend și mi s-a spus că nu mai există nicio doză de vaccin antitetanos. Aveam două variante – să-mi risc viața renunțând la tratament sau să-mi procur cumva vaccinul. Am fost sfătuită de cei de la spitalul «Beldiman» să merg la Spitalul Județean Vaslui. Am avut noroc, acolo am reușit să-mi fac vaccinul”, ne-a declarat o bârlădeancă indignată de lipsa din farmacia spitalului „Beldiman” a acestui vaccin foarte important.

Vaccinul antitetanos lipsește, destul de frecvent, din farmacia spitalului bârlădean, fapt care tinde să devină o obișnuință. Dacă, la începutul anului lipsa a fost cauzată de neînțelegerile dintre producător și Ministerul Sănătății asupra prețului vaccinului, de câteva luni, absența acestuia din farmacia spitalului a avut legătură doar cu fondurile insuficiente de care dispune unitatea medicală.

După o perioadă de 10-12 zile, am reușit să ne aprovizionăm cu vaccin antitetanos. Acum există în farmacia spitalului”, ne-a declarat dr. Gabriela Daniș, directorul medical al Spitalului „Elena Beldiman”.

Reprezentanții spitalului au lăsat să se înțeleagă că astfel de situații se mai pot repeta, cauza fiind lipsa banilor pentru medicamente. Pacienții, însă, pot apela mai întâi la medicii de familie, care au, de asemenea, obligația de a avea în stoc acest vaccin.

O doză de vaccin antitetanos s-a ieftinit începând din acest an la 17 lei, dar, cu toate acestea, spitalul nu reușește să asigure permanent stocul necesar, de 200 de doze lunar. Vaccinul antitetanos se comercializează și în farmacii, dar, în ultimul timp, farmaciștii nu l-au găsit la furnizori, așa că pacienții nu au avut de unde să-l cumpere. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: