De neimaginat! A sta cu geamul deschis pe timpul verii, a devenit o adevărată tortură psihică. Dacă vrei să te bucuri de puțin aer și nu dispui de aparat de aer condiționat în apartament ești obligat să suporți câinii care latră, copii nesupravegheați care aruncă cu pietre în ușile metalice ale garajelor și țipă, găștile de adolescenți care exasperează locatarii de la bloc sau poluarea fonică produsă chiar de către unii proprietari de garaje.
Deși pare incredibil, garajele au devenit, de la an la an, o sursă de stres pentru locatarii din imediata vecinătate, care sunt deranjați de zgomotele care vin dinspre garaje, atât dimineața cât și seara târziu. Bârlădenii afectați de proprietarii de garaje întreprinzători, proprietari care nici nu locuiesc în blocurile din apropiere, au făcut sesizări în repetate rânduri la Primărie, dar situația nu s-a ameliorat.
„Noi, cei care locuim în zona canalului deschis din strada Puișor, la intrarea în cartierul Munteni, nu doar cei de la bloc, dar și cei de la case, avem în fiecare vară probleme cu proprietarii garajelor din zonă. Vara, în mod special, pentru că trebuie să deschidem geamul și zgomotele se aud foarte bine. Fie vară, fie iarnă, sau orice anotimp, cei cu garaje ne dau de furcă. Toată vara am fost nevoiți să ne trezim la ora 6, când ne-au dat deșteptarea domnii cu garaje. Atunci consideră dumnealor că trebuie să taie cu flexul bare metalice sau să meșteșugească în atelierele de service auto improvizate în garaje. Într-o seară, un astfel de proprietar de garaj considerat că e bine să probeze o drujbă la ora 22. Vi se pare normal?”, întreabă indignat un locatar din zonă. Ca el pățesc zeci și zeci de bârlădeni. Proprietarii de garaje folosesc în scopuri lucrative chiar și terenul din jur, pe care îl ocupă cu diverse materiale. Garajul reprezintă pentru ei locul situat departe de casa proprie și de vecinii care-i cunosc, unde pot deranja cât și când vor cu activități mai mult sau mai puțin autorizate. Un loc „mai la țară”, ei locuind la oraș doar…
Cei mai mulți bârlădeni, iritați de comportamentul inacceptabil al celor care folosesc astfel de garaje în cu totul alt scop decât cel pentru care sunt destinate, tac și înghit, însă unii fac sesizări la Primărie sau la asociațiile de proprietari.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=KSMjGvUthE0&w=560&h=315]
Primarul Dumitru Boroș a aflat despre sesizările cetățenilor cu privire la atitudinea corespunzătoare a celor cu garaje, care tulbură efectiv liniștea publică, și este dispus să rezolve problema: „Eu cred că un garaj este un spațiu în care se ține mașina. După cum se vede, o parte dintre proprietarii de astfel de spații confundă garajul cu orice altceva. Dacă în garaj se prestează tot felul de servicii pentru populație, atunci avem o problemă. Vom încerca să identificăm aceste activități ilicite și vom lua măsuri pentru ca acești cetățeni să nu mai tulbure liniștea și ordinea publică”.
Poate n-ar strica ca, în cel mai scurt timp, să fie revizuită, îmbunătățită și modificată vestita Hotărâre a Consiliului Local nr. 22/2001. În 15 ani, nesimțirea unor cetățeni ai Bârladului a înregistrat un trend ascendent, problemele cu care se confruntă populația de bună credință s-au înmulțit și diversificat și este nevoie de un act normativ actualizat care să sancționeze activitățile neautorizate ale proprietarilor de garaje care tulbură liniștea publică. Poliția locală, însă, a putut și poate să ia măsuri, dar o face numai în baza sesizărilor venite de la populație. Autosesizările nu sunt încă o obișnuință pentru polițiștii locali, care, de când s-a înființat Serviciul, dau vina pe scăpări ale legii, pe orice altceva decât pe pasivitatea și neimplicarea lor. De când salariile polițiștilor locali au crescut, eficiența lor parcă a scăzut. Le reamintim celor de la Poliția Locală Bârlad că Legea 61/1991 a fost actualizată și republicată în 2016. La articolele 25 și 26 sunt prevăzute amenzi clare, cuprinse între 200 și 1.500 de lei pentru cei care tulbură liniștea și ordinea publică. Există și niște intervale orare în care nu trebuie să auzim niciun burghiu, bormașină, polizor, zgomot de garaj sau orice altceva – între orele 22 și 8 și între 13 și 14. Aceste prevederi se aplică și proprietarilor de garaje care întind la maximum nervii locatarilor din vecinătate, prin zgomote provocate de trântirea lacătului imens de ușa metalică a garajului, sau de flexuri, rotopercutoare sau alte unelte care nu trebuie folosite oricând și oriunde. (Mihaela NICULESCU)
poate dupa schimbarea a celei mai slabe conduceri a politiei Barlad din ultimii 20 ani si venirea a unei conduceri cu mana de fier cum e la Husi si Murgeni se va schimba CEVA !!!!!!!!!!