Home » Justitie » Poliția Bârlad, în prag de implozie! Front comun în apărarea comisarului-șef Chelaru

Poliția Bârlad, în prag de implozie! Front comun în apărarea comisarului-șef Chelaru

de Simona MIHĂILĂ

Scandalul care a zguduit din temelii Poliția Bârlad, după ce comisarul – șef Vasile Chelaru a intrat în vizorul procurorilor pentru o serie de fapte … ”inadmisibile”, precum utilizarea imprimantei instituției pentru a tipari două foi de hârtie sau folosirea de patru ori a mașinilor de serviciu în interes personal, a făcut loc speculațiilor de tot felul. Pe fondul acestei nedumeriri generale se fac scenarii, se caută răspunsuri, se lansează ipoteze. Mulți dintre polițiștii bârlădeni consideră că acuzațiile aduse acestuia sunt penibile și că totul nu este decât o ”execuție” pusă la cale de anumite cercuri de interese.

politia-barlad-intrareAncheta procurorilor împotriva comisarului – șef Vasile Chelaru a provocat un val de tensiuni fără precedent în rândul polițiștilor bârlădeni. Imediat după ce s-a aflat că șeful lor este acuzat de mai multe infracțiuni, printre care delapidare și abuz în serviciu, întregul colectiv al unității a intrat într-un soi de stare febrilă. S-au format tabere, pro și contra anchetei procurorilor.

Din momentul în care procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad au făcut publice acuzațiile care i se aduc comisarului – șef Vasile Chelaru, spiritele s-au inflamat și mai mult. Mulți dintre polițiști, deși nu au curajul să o spună public, susțin că probatoriul strâns până acum de procurori împotriva lui Chelaru este jenant. Ei cred că, în realitate, la mijloc, ar putea fi alte explicații.

”Va râde o țară întreagă de noi!”

Am reușit să stăm de vorbă cu mai mulți lucrători ai Poliției Bârlad, care u solicitat protecția anonimatului, de teama represaliilor care ar putea apărea de oriunde. Mulți dintre polițiști se declară sunt pur și simplu scârbiți de tot tam-tam-ul creat în jurul lui Chelaru, în timp ce alții au început să vorbească despre condițiile de lucru din Poliția Bârlad, sau mai bine zis din întreaga poliție română.

”Toată lumea este scârbită și ne este lehamite de ceea ce s-a întâmplat. Nu mă pronunț aici despre vinovăția saupolitia-barlad-sediu nevinovăția domnului Chelaru. Dar cred că putea fi cercetat în stare de libertate și, mai ales, nu era nevoie de tot circul ăsta, cu cătușe la mâini, să-l iei cu mascații din ședință și să mai și ceri arestarea preventivă pentru 30 de zile. Am discutat cu colegi de ai mei care au lucrat, spre exemplu, pe multe cazuri de delapidare. Mi-au spus că niciodată nu s-a făcut propunere de arestare preventivă a suspecților la un prejudiciu atât de mic. Vor trebui să calculeze valoarea prejudiciului creat și atunci să te ții, frate, situație penibilă. E 20 de bani să faci o copie la un xerox la o firmă privată și 4 lei kilometrul la un taxi. Când vor face calculele pentru cei câțiva kilometri parcurși în interes personal de domnul Chelaru cu mașinile de serviciu sau pentru tipărirea acelor coli de hârtie, vor ajunge la niște sume ”astronomice”. Va râde o țară întreagă de noi când vor vedea că a delapidat în valoare de 200 de lei sau ceva de genul ăsta”, ne-a spus unul dintre polițiștii bârlădeni.

”Aici este și vina domnului Chelaru, dacă pot spune așa. De câte ori ne-am dus să-i raportăm că nu mai avem cu ce lucra, că nu avem hârtie, că nu avem benzină, că nu avem aia și aia, el ne spunea să nu ne mai plângem și să încercăm să găsim o cale de soluționare. Ar fi trebuit să tragem heblu de atunci și să spunem că nu mai putem continua așa. Că noi ne cumpărăm hârtia, noi ne cumpărăm până și pixurile sau capsatoarele, ori agrafele. Am ajuns să cumpărăm din buzunarele noastre și imprimantele. Iar acum ei îl acuză că a făcut două xerocopii sau a scos la imprimantă două hârtii în interes personal?! Nu vedeți penibilul situației?”, a fost de părere un alt polițist bârlădean.

”Noi ne cumpărăm până și pixurile, iar ei ne arestează că am scos două hârtii la imprimanta de serviciu!”

De altfel, toți lucrătorii Poliției Bârlad cu care am stat de vorbă au ținut să aducă în discuție o situație existentă de foarte mulți ani în acest sistem. Dotarea precară, baza materială și financiară extrem de limitată, sunt chestiuni fierbinți arhicunoscute de mai marii Poliției Române de ani buni, dar care în permanență au fost trecute cu vederea. Iar polițiștii care au îndrăznit să vorbească deschis despre asta au fost imediat admonestați și obligați să păstreze tăcerea pe marginea acestui subiect.

politia_barlad11Cazul comisarului Chelaru i-a făcut pe mulți dintre polițiștii bârlădeni să pună degetul pe rană, chiar dacă la nivel neoficial. Asumarea publică a unor asemenea afirmații, spun polițiștii, ar echivala cu ”sinuciderea” din punct de vedere profesional pentru că imediat și-ar atrage represalii din partea eșaloanelor superioare.

”Am să vă dau un exemplu cât se poate de elocvent și vă spun că este o întâmplare reală, petrecută recent. Într-o zi, un echipaj auto de la Biroul de Ordine Publică, aflat în timpul serviciului, a fost nevoit să meargă urgent la o vulcanizare pentru că a făcut o pană de cauciuc. Avea ditamai gaura la unul din cauciucuri. Unul dintre polițiști l-a sunat pe fiul său care a venit la service-ul respectiv cu un cauciuc de acasă. L-a luat de la Loganul său personal și l-a pus la mașina de serviciu. Iar, ulterior, reparația cauciucului de la mașina de serviciu a fost suportată tot de polițist. Și vă garantez că astfel de episoade se întâmplă zilnic în Poliția Bârlad și în toată poliția din România. Ne cumpărăm aproape tot ce ne trebuie pentru serviciu, începând de la hârtie de scris, pixuri și până la carburantul care ne trebuie. Am făcut o mulțime de recunoașteri, cercetări și anchete folosind mașina mea personală, pe banii mei, pe benzina mea. E normal așa? Iar acum vin și îl arestează pe domnul Chelaru că a mers cu mașina poliției în interes personal preț de 10 kilometri sau că a scos la imprimanta de serviciu nu știu ce hârtii personale? Nu-i normal deloc ceea ce se întâmplă și asta e dovada că avem un sistem bolnav. Noi ne cumpărăm până și pixurile, iar ei ne arestează că am scos două hârtii la imprimanta de serviciu!”, spun unii oameni ai legii din Bârlad.

Cine a dorit capul comisarului Chelaru și de ce?

Alții au făcut o paralelă între dosarul instrumentat comisarului – șef Chelaru și celebrul caz al gangsterului american Al Capone: ”Păi pe Al Capone, care comandase nu știu câte asasinate și făcuse o sumedenie de fărădelegi, nu l-au putut aresta decât pentru evaziune fiscală, adică o nimica toată în comparație cu ororile comise de el. Dar în cazul domnului Chelaru e aceeași situație?! Adică, îl agăți pe Chelaru pentru niște coli de hârtie ca să ce? Ce a făcut atât de grav? Existăchelaru-audieri-arest-retinut în practica judiciară situații în care dacă prejudiciul cauzat este mult mai mic decât cheltuilile făcute cu anchetarea cazului, atunci cauza se clasează. Așteptăm să vedem cât a prejudiciat domnul Chelaru bugetul poliției. Dar domnii procurori au curajul să jure că ei nu au folosit niciodată mașina de serviciu în interes personal? Sau nu au folosit computerele și imprimantele pentru scopul lor personal? Eu cred că dacă ar fi să fim mai catolici decât papa, atunci toți polițiștii și toți procurorii din țară ar trebui să fie anchetați și încătușați”.

Mulți dintre polițiștii bârlădeni nu sunt de acord nici cu acuzațiile de abuz în serviciu aduse lui Chelaru și susțin că niciodată nu au fost ”împinși” de către acesta ca să soluționeze într-un anume fel vreun dosar pe care îl aveau în lucru. Oamenii au impresia că s-a dorit ”executarea” cu orice preț a a acestuia, din rațiuni care ori îi depășesc, ori nu au vrut să spună prea multe.

Oricum ar fi, polițiștii bârlădeni așteaptă cu sufletul la gură deznodământul acestui controversat caz. Mai ales că se fac tot felul de speculații și în privința celui care va ocupa pe viitor funcția de comandant al Poliției Bârlad.

About Simona Vasile

9 comments

  1. De ce nu isi spun domnii politisti si numele?De ce se tem de un nou sef?Se pare ca sub comanda Dlui Chelaru nu aveau nici un stress ,faceau ce voiau.

    • infractor fericit

      de fapt aceasta este explicatie. trai si voie buna cu Chelaru sef. Chefuri si petreceri in localuri unde primeau totul la ”oferta” (100 de meniuri la pret de unul, pentru domnii polititisti; ehe, cat mai strang din dinti patronii de ”bucurile” cand vad cardurile de politisti pusi pe mocangeala la usa restaurantului)

      Niciodata nu au dus-o mai bine politistii barladeni. Cu asa sef incumatrit si inhaitat cu infractorii, cu asa sef sub comanda caruia infractionalitatea in barlad a inflorit mai mult ca niciodata.

      • Domnule ‘infractor fericit” probabil nu acesta e numele dumneavoastra si nici macar porecla. Stiti de ce a fost luat cu mascatii, incatusat public, bagat in arest si suporta acum o mare nedreptate domnulcms sef Chelaru Vasile?!
        Exact pentru astfel de cuvinte ca cele scrise mai sus de dumneavoastra, amplificate ce este adevarat de persoane fara caracter, fara constiinta, preluate de unii rauvoitori ce au condus la stigmatizarea acestuia.
        Va scriu, necunoscand, altceva despre dvs decat aceste cuvinte de mai sus ale dvs: va doresc ca niciodata, dar absolut niciodata sa nu treceti prin astfel de momente si absolut niciodata sa nu aveti parte de cuvinte spuse sau scrise in dreptul dvs care sa conduca la privarea de libertate.
        Noi trebuie sa avem responsabilitatea cuvintelor noastre.
        Cu consideratie, Rusu Jenica

    • Katy am sa iti raspund eu. Se incearca exact ca in cazul politistului Berbeceanu prin teroare si frica impiedicarea aflarii adevarului
      Sub comanda domnului cms sef Chelaru Vasile tocmai invers era de cum spui tu…cei aflati sub comanda nu faceau ce doreau. Trebuiau sa respecte legea la litera.
      Tocmai de aceea domnul cms sef Chelaru Vasile a primit mereu calificative profesionale care il recomandau pentru aceasta functie in care a ramas 10 ani de zile si urma sa participe si la concursul de sef I.P.J. Vaslui pe care l-ar fi luat cu brio avand in vederea pregatirea si profesionalismul dumnealui.
      Sper sa fii o persoana sincera!
      Cu consideratie Rusu Jenica

      • nea jenica, mai da-te in sange de onanist…ti-ai spus parerea o data,e suficient..de acum, ce faci tu se cheama sex oral…chiar vrei sa ne punem de acord cu tine cu japca?nu se poate..si iti dau un pont:vezi pe unde-ti umbla nevasta cand iti da ton de ocupat.

  2. Ce a facut Chelaru e treaba justitiei unde isi poate demonstra nevinovatia.Nimeni nu e mai presus de lege si in fata ei nu trebuie sa protesteze sa ne apere subalternul,colegul sau vecinul.O ,,implozie ,,la politia barlad e necesara ,o,, implozie ,,care sa -i scoata din birouri pe toti cu mic cu mare in grade si sa-i trimita direct prin cartierele,strazile si zonele ,,fierbinti ,, ale barladului unde infractionalitatea e mare ,se vinde orice sub nasucul lor .

  3. Incopetenti, asta cuvantul potrivit pentru ei nu sunt in stare sa pastreze ordinea si linistea publica in jurul politiei daramite in tot orasul !!!! Lichele hoti putori stau toata ziua prin birouri masini freaca manganul ,sa tina bine pixul in bot !!! trece luna leafa merge. Cat despre acest om nu merita asta !,sunt talhari periculosi ce nu sunt tratati asa ,dar sa nu uitam ca dansul este tot
    politist .

  4. De ce nu faceti rapoarte la judet,minister , impreuna cu seful ca nu aveti ,cauciucuri ,pixuri..etc??De ce va e teama?Alooo !!!Domnule Ministru nou instalat ,Domnule sef IPJ Vaslui…ajutatii si pe cei de la politia barlad cu pixuri,cauciucuri si ce o mai fi necesar.

%d blogeri au apreciat: