Home » Administratie » Școala de peste 50 de miliarde de lei vechi din Fâstâci stă închisă, iar elevii vor învăța îngrămădiți în clădirea dispensarului

Școala de peste 50 de miliarde de lei vechi din Fâstâci stă închisă, iar elevii vor învăța îngrămădiți în clădirea dispensarului

de Daniel MICU

Un deceniu a trecut de când clădirea Școlii gimnaziale din Fâstâci, comuna Cozmești, a fost refăcută. Desi scoala e aproape gata, până acum fiind cheltuiți circa 30 de miliarde de lei vechi, constructorul a oprit lucrarile la inceputul verii, din cauză că nu a mai primit bani de la autorități. Luni, pe 12 septembrie, elevii de aici se vor ingramadi in încăperile mici și sărăcăcioase ale dispensarului și ale Ocolului Silvic din sat, așa cum s-a întâmplat în fiecare an.

scoala-fastaci1

Peste 50 de miliarde a inghitit modernizarea Școlii din Fâstâci, clădire care nu poate fi deschisă din cauză că lucrările care au început acum 10 ani nu s-au incheiat

La Fâstâci, scoala ale cărei lucrări de renovare au început acum zece ani nu este nici acum pregătită să-și primească elevii. Cladirea impozanta din centrul satului nu e gata din acelasi motiv: lipsa banilor, scandaluri, certuri. Constructorul a facut lucrari pe datorie, dar a ajuns la fundul sacului si, in urma cu cateva luni si-a retras muncitorii, pana cand isi va primi banii, aproximativ 27 miliarde lei vechi.

Patronul firmei este hotarat sa ii dea in judecata pe cei de la Primaria Cozmesti, pe care ii acuza ca au tras de timp, au raportat la Bucuresti sume mai mici decat cele reiesite din calculele facute pe hartie si s-a ajuns din nou intr –un impas.

ocol-silvic-fastaci

In timp ce scoala modernizata din Fastaci se degradeaza fara a fi utilizata, copii se ingramadesc in incaperile mici ale Ocolului Silvic

”La scoala Fastaci nu s-au mai alocat bani de un an si jumatate. In primavara anului trecut s-a alocat o suma foarte mica, de aproxtimativ 500 mii lei. Pana acum am executat lucrari de 25 miliarde de pe banii nostri. Primaria si Consiliul Județean nu au facut niciun demers sa aduca banii si sa finalizam lucrarea. Nu inteleg de ce au tras atata de timp sa aduca banii. Eu le-am dat termen, le-am facut somatie. Maine l-am chemat pe primar, la firma. Daca nu vine, mergem la judecata. Ii iau prin executare silita. Sa imi dea banii pe care eu i-am muncit. Eu am scos bani din alte lucrari, am bagat tot ce am incasat, m-am imprumutat eu personal sa scap de ea. Se pare ca nu au aceeasi intentie si dumnealor”, ne-a declarat Constantin Pușcașu, patronul firmei Romcip-Construct SRL Vaslui.

La randul lor, autoritatile locale spun ca au facut tot ce a tinut de ei pentru intocmirea si transmiterea documentatiei justificative la Guvern, insa nu au fost alocati nici acum banii necesari pentru plata lucrarilor executate, dar si pentru cele care urmeaza a fi efectuate.

mihai-sima-cozmesti

Mihai Sima

”Nici in acest an nu se da in folosinta școala din Fâstâci pentru că intampinam probleme financiare. Ni s-a promis ca la rectificarea din august se dau bani. Nu s-au dat. Se mai fac calcule in septembrie, asteptam de la zi la zi. Este necesară suma de 27 miliarde de lei vechi, reprezentând lucrari executate si neincasate de constructor, bani pe care ii datoram. Speram ca odata si odata se va termina aceasta problema. E o problema grea, o problema sociala, ma gandesc cu disperare la 15 septembrie in fiacare an. Copiii de aici ar trebui sa invete in alte conditii!”, declară Mihai Sima, primarul comunei Cozmești.

Lucrarile sunt finalizate in proportie de 85 la suta. Mai trebuie pus pachet, trebuie terminate grupurile sanitare si holurile, dar si curtea si un put forat. Costurile finale la scoala din Fastaci se ridica la 57 miliarde de lei vechi, din care constructorul a incasat mai putin de jumatate.

Victime in razboiul adultilor cad cei 120 de elevi de gimnaziu, care invata in aceleasi conditii ca in anii din urma sau fac naveta la scoala din comuna invecinata. Ei asteapta cu strangere de inima fiecare inceput de an scolar. Sperantele lor sa invete in localul nou se naruie de la un an la altul si pare ca nu au scapare din camarutele vechi de la dispensar si ocolul silvic.

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: