Home » Administratie » Spațiul aerian al municipiului Vaslui, transformat în loc de manevre ale unor avioane și elicoptere militare din străinătate

Spațiul aerian al municipiului Vaslui, transformat în loc de manevre ale unor avioane și elicoptere militare din străinătate

Spațiul aerian al municipiului Vaslui s-a transformat, de câteva zile, în loc de manevre ale unor avioane și elicoptere militare din străinătate, cum ar fi Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Portugalia sau Grecia, care participă la exercițiul multinațional Junction Strike 16.

Gălăgie mare, în ultimele zile, pe cerul Vasluiului. Locuitorii municipiului reședință s-au întrebat, mirați, ce se întâmplă și cum se justifică prezența numeroasele avioane și elicoptere militare deasupra orașului. Mai mult decât atât, aparatele de zbor au făcut diverse manevre și lupinguri pe cer, așa cum se întâmplă, de regulă, la mitingurile aviatice.

De fapt, avioanele și elicopterele văzute de vasluieni aparțin mai multor țări care, în perioada 5-22 septembrie, participă la exercițiul multinațional Junction Strike 16. Activitățile specifice se desfășoară în garnizoanele Târgu Mureș, Dej, Bistrița, Vatra Dornei, Reghin și Miercurea Ciuc, în poligoanele de la Jigodin, Valea Urișorului, Beclean, Livezile, Roșu și Rotunda, precum și pe aerodromurile din Câmpia Turzii și Bacău. Astfel, avioanele și elicopterele văzute la Vaslui au decolat de pe aeroportul din județul învecinat la vest.

Junction Strike 16 este un exercițiu cu trupe în teren al forțelor pentru operațiuni speciale (FOS), la care participă militari, cu mijloace de luptă terestre și aeriene, din Georgia, Grecia, Marea Britanie, Portugalia, Republica Moldova, Polonia, Slovenia si Statele Unite ale Americii. Scopul exercițiului este de a antrena structuri ale FOS pentru planificarea, organizarea, conducerea și executarea unei operațiuni speciale independente, pe baza unui scenariu fictiv.

About Mihai Vasile