Home » Invatamant » Educația mileniului III: Școli vechi care se dărâmă peste elevi, containere și case de locuit, transformate în unități de învățământ

Educația mileniului III: Școli vechi care se dărâmă peste elevi, containere și case de locuit, transformate în unități de învățământ

Sute de elevi din județul Vaslui vor începe anul școlar 2016-2017 în condiții specifice lumii a treia, în școli care se dărâmă peste ei, vechi de peste un secol, în care au învățat și stră-străbunicii lor. În sălile de clasă plouă ca afară, unii pereți au început să se dărâme, iar acoperișurile sunt susținute cu pari din lemn. Autoritățile caută disperate soluții pe ultima sută de metri, fiind considerate unele de compromis, pentru a nu pune în pericol viața copiilor. Într-o comună de pe „Valea Plângerii”, așa cum o numesc localnicii, primăria va muta elevii în containere care seamănă cu niște chioșcuri de ziare, cu o suprafață de aproximativ 15 metri pătrați. Într-un sat învecinat, alți copii mai „norocoși” vor învăța într-o casă de locuit, cu vie în fața ușii de acces care, din păcate, mai are și câte un geam spart.

Ne este frică să învățăm înăuntru pentru că se dărâmă peste noi”

În satul Draxeni, din comuna Gherghești, timpul parcă a stat în loc. La fel ca multe din casele din sat, care însă au fost părăsite de ani de zile, școala din localitate a ajuns la 116 ani vechime. Trecerea timpului și modul de construire și-au pus amprenta asupra clădirii, care a prins și trei cutremure mari. Scoala Draxeni 2(Est News)Partea din spate a școlii a început să se dărâme, puțin câte puțin, aspect care se observă prin fereastra fără sticlă, și aceea proptită cu niște scânduri. În partea din față, sunt amenajate două săli de curs, una pentru cei 20 de elevi de ciclu primar, cealaltă pentru 12 copii de grădiniță. O parte din copii vin pe jos din alte două sate învecinate, Rugărie și Voinești. Însă, acoperișul este suținut cu pari din lemn, la fel ca și prispa pe care merg copiii. Toaleta este situată în spatele clădiri și se încadrează în același decor sumbru. Femeia de serviciu, prezentă la școală, spune că a dat cu var și a pregătit sălile de clasă pentru noul an școlar.

Eu am pregătit totul aici, dar cică îi mută pe copii în niște containere. Condițiile sunt cele pe care le vedeți. Ce pot eu să vă spun mai mult decât că aici a învățat și tatăl meu, care are 80 de ani?”, ne-a spus Mihaela Loică.

O fetiță de 11 ani a venit, cu două zile înainte de începerea noului an școlar, să vadă dacă s-a întâmplat ceva bun cu clădirea unde a învățat deja trei ani la rând. ”Ne este frică să învățăm înăuntru pentru că se dărâmă peste noi. Când plouă afară, apa curge din tavan pe băncile noastre. Să auziți cum scârțâie tavanul când bate vântul afară. Parcă sunt filme cu fantome”, ne mărturisește Maricica Dragomir, elevă în clasa a IV-a la Școala Draxeni.

O femeie care are nepotul la aceeași unitate de învățământ se întreabă de ce autoritățile nu au făcut nimic pentru ca cele câteva zeci de copii să nu mai învețe în asemenea condiții. „De ce nu au făcut școala nouă până acum? Unde sunt banii care s-au dat? Ferească Dumnezeu să-i prindă pe copii înăuntru! Dacă plouă o lună, se dărâmă toată clădirea”, este convinsă Geta Nechita.

Lângă clădirea veche de peste un secol, se află o fundație, unde ar fi trebuit să se construiască o școală nouă. Placa din beton a fost turnată în urmă cu aproape zece ani și de atunci nu s-a mai făcut nimic pe motiv că nu au mai existat fonduri să se construiască o clădire nouă.

Copiii din Corodești vor învăța într-o casă particulară, cu geamuri sparte la ușa de la intrare

Scoala Corodesti (Est News)Tot în comuna Gherghești, pe aceeași „Vale a Plângerii”, se află satul Corodești. Tot din cauza vechimii clădirii, autoritățile au decis să înființeze o școală într-o casă particulară. Astfel, cei șapte copii de ciclu primar din sat vor învăța în odaia „de curat” a casei bătrânești, donată de o familie care a renunțat la moștenire „în beneficiul învățământului românesc”. Din fața imobilului nu lipsește via, iar în curte se află și mai multe magazii, inclusiv o bucătărie de vară. Poarta este legată cu o bucată de sârmă, iar ușa de la intrare are un geam spart.

Varianta” cu învățatul într-o casă particulară nu este una provizorie, în condițiile în care Primăria Gherghești are probleme multe mai grave și stringente de rezolvat în alte sate. Astfel, o școală nouă în Corodești pare deja o chestiune de domeniul fantasticului.

Soluția găsită de autorități: containere modulare, care seamănă cu niște chioșcuri de ziare, transformate în școli

ivona-secreriu-secretar-primarie-draxeniDupă o vară întreagă în care pare a nu se fi întâmplat nimic, autoritățile locale din Gherghești au găsit o soluție acum, pe ultima sută de metri, pentru a-i muta pe elevii din unitățile de învățământ carte se dărâmă peste elevi: containere modulare, transformate în școli. Primii prinși în „proiect” sunt copiii din Draxeni. Cu două zile înainte de începerea cursurilor, primăria aștepta cel de-al doilea container, pentru a fi fixat pe fundația din beton turnată miercuri și care încă nu se uscase. Cele două toalete erau încă în construcție astfel încât noul an școlar îi va prinde pe elevi tot în clădirea de 116 ani. „Copiii vor începe cursurile în școala veche. Al doilea modul urmează să ne fie adus vineri astfel încât, de săptămâna viitoare, vom putea muta elevii și preșcolarii în noua locație. Și aceste containere le-am închiriat pentru că nu avem bani la primărie pentru a le putea cumpăra”, a afirmat secretarul Primăriei Gherghești, Ivona Secrieru.

Soluția containerelor modulare va fi aplicată și în satul Chetrosu, unde, la fel, școala este pe punctul de a se dărâma. Cei 32 de copii de grădiniță și 18 de ciclu primar au fost mutați cu toții într-o jumătate de clădire, „întărită” de către autorități pentru a mai rezista o perioadă de timp.

Am depus memorii peste tot. Personal, nu mai am vlagă”

Conducerea Școlii Gherghești susține că situația școlilor din cele trei sate este cunoscută atât la nivelul Inspectoratului Școlar, cât și la Prefectură și Consiliu Județean. Mai mult, directorul unității coordonatoare de învățământ a înaintat memorii și la Ministerul Educației, însă, până acum, nu a primit niciun răspuns. „Am depus memorii peste tot. Chiar și astăzi (n.r.-joi) am fost la Vaslui, la toți șefii de la județ. Au fost și în comună, au văzut și cam atât. Degeaba venim și vedem dacă nu rezolvăm ceva. Eu am preluat conducerea școlii de un an și nu am reușit să fac prea multe. Toți, de la cadre didactice și elevi până la părinți și conducerea școlii, suntem afectați. Personal, nu mai am vlagă. Îmi vine să plec, dar, totuși, mai sper că se poate face ceva bun”, a declarat, pentru Est News directorul Școlii Gherghești, Zoița Mocanu.

Învățământul din Gherghești se pare că a căzut victimă și răzbunărilor politice. Fostul primar al comunei, Mihai Stoica, a ajuns directorul școlii coordonatoare după ce a pierdut alegerile în 2012. În consecință, edilul care i-a luat locul și a câștigat alegerile și din iunie 2016, Nixon Ibănescu, nu a asigurat finanțarea corespunzătoarea pentru unitățile de învățământ din comună. (Ionuț PREDA)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: