Home » Sanatate » Magazine și carmangerii închise de inspectorii veterinari, în urma controlaleor din bâlciuri

Magazine și carmangerii închise de inspectorii veterinari, în urma controlaleor din bâlciuri

Mai multe unități au fost închise, iar alimentele confiscate au fost distruse.

Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui au luat la țintă tradiționalele târguri și bâlciuri care se desfășoară pe întreg cuprinsul județului în perioada august – septembrie. Conform unui comunicat emis de conducerea DSVSA Vasui, până la sfârșitul lunii august au fost efectuate 184 de controale care au vizat atât domeniul siguranței alimentelor de origine animală, cât și non animală. Au fost controlate 141 magazine alimentare, 22 unități de alimentație mici_balcipublică (inclusiv, grătare mici, fast-fooduri, baruri ), 6 rulote tip fast food , 4 târguri și 11 mijloace de transport produse de origine animală, cât și mijloace transport păsări vii.

Principalele neconformitati identificate au fost: deficiențe de manipulare a produselor alimentare; deficiențe referitoare la igiena și starea de sănătate a personalului, lipsa fișelor de aptitudini; spații de depozitare supraaglomerate, cu produse alimentare nelotizate, pe sortimente și categorii de calitate; lipsa de monitorizare și înregistrări pe grafice de temperatură; etichetare necorespunzatoare a cărnii și produselor alimentare; nerespectarea condițiilor de bunăstarea animalelor în timpul transportului. Pentru toate aceste deficiențe constatate s-au aplicat 17 amenzi contravenționale în valoare de 11.200 lei ron, 42 avertismente și s-au dat 8 notificări pentru prezentarea la DSVSA în vederea înregistrării, se arată în comunicatul emis de DSVSA Vaslui.

Mai mult, inspectorii sanitar-veterinari au luat decizia de opri activitatea a patru magazine, o carmangerie și o rulotă (în care se comercializau produse alimentare). Un alt magazin a primit ordonanță de suspendare a activității până când va remedia toate deficiențele constatate de echipele de control ale DSVSA Vaslui. De asemenea, s-au retras din consumul uman și s-au dirijat către neutralizare următoarele cantități de produse: 8,46 kg preparate din carne, 6,44 kg pasta mici, 16,09 kg carne, 21 cutii cu înghețată x 0,9 l.

Controalele au fost efectuate în colaborare cu cu reprezentanți ai Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Vaslui, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Vaslui etc. Pe toată perioada desfășurării acestor evenimente, nu s-au semnalat fenomene de toxiinfecții alimentare. Controalele vor continua pentru verificarea respectării de catre agentii economici a cerințelor impuse de legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor în vigoare pe toata perioada desfășurării acestor evenimente.

About Mihai Vasile