Home » Social » Bârladul, ring de dans pentru tango

Bârladul, ring de dans pentru tango

Bârlădenii s-au întâlnit cu tangoul chiar la ei acasă. Duminică după-amiază, parcul Teatrului „V.I. Popa” a devenit un ring tango-barlad1de dans pe care au evoluat trei perechi de dansatori, profesori la Școala „Tango Feliz” din Iași. Bârlădenii prezenți în parc i-au urmărit cu interes, unii aducându-și aminte de tinerețe, alții abia descoperind frumusețea și complexitatea acestui dans. N-au avut curajul de a se alătura dansatorilor, dar cei care au mers la restaurantul unde a continuat evenimentul dedicat tangoului și-au făcut curaj și au ieșit pe ring, unde au primit, în grup, lecții de dans gratuite. A fost prezent și primarul Dumitru Boroș cu soția sa, Carolina, care nu au dansat, dar au privit cu interes lecția de dans.

Cei care le-au oferit bârlădenilor bucuria tangoului sunt șase membri ai clubului de dans „Tango Feliz” din Iași, înființat de Mirel Grăjdeanu, profesor de dans de societate. Mirel este violoncelist la Filarmonica ieșeană și fost instructor de arte marțiale. În 2009, a înființat în Iași un club de tango, după modelul celui din București, apărut în 2004. Acolo a luat lecții de tango și, latango-barlad2 rândul său, a devenit formator. Niciun membru de la „Tango Feliz” nu este dansator de profesie, dar dragostea pentru tangoul argentinian i-a unit și a devenit pentru ei un mod de viață.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=6gxlkDppXpI&w=560&h=315]

Acest dans este un adevărat fenomen cultural, de altfel, inclus pe lista UNESCO, din 2009, ca un bun cultural al întregii umanități. Noi dansăm de plăcere, socializăm, organizăm foarte des seri de dans și mergem oriunde suntem solicitați pentru a le oferi oamenilor curajul de a se reîntoarce la valorile dansului. Ne bucurăm că am fost invitați la Bârlad și că am reușit să le cultivăm gustul pentru tangoul argentinian unora dintre cei prezenți. Frumusețea acestui dans este aceea că nu are o coregrafie strictă. Există niște reguli, dar pe baza acestora se poate dansa liber, după cum simte fiecare dansator. În tango, bărbatul conduce. El este rama, iar femeia, pictura”, a declarat Mirel Grăjdeanu.

Ideea organizării acestui eveniment, chiar în Săptămâna Europeană a Tangoului 10 – 17 septembrie, aparține Asociației Femeilor Întreprinzătoare din Bârlad „A FI”, care și-a propus ca acest eveniment să devină o tradiție. (Mihaela NICULESCU)

About Simona Vasile