Home » Social » O pară gigant, de un kil’ și jumătate, în grădina unui bârlădean!

O pară gigant, de un kil’ și jumătate, în grădina unui bârlădean!

de Răzvan CĂLIN

În curtea unor gospodari din Bârlad, un pârdalnic de păr (abia plantat în urmă cu vreo trei ani) i-a fericit pe proprietari cu o pară care face câte zece. Fructul cu pricina a crescut atât de mult până ce a atins greutatea de aproape un kilogram și jumătate.

para-uriasa5Soții Valeria și Gabriel Șușnea sunt doi bârlădeni ce locuiesc în cartierul Munteni, acolo unde și-au ridicat o casă, cu tot cu grădina aferentă și toate cele trebuincioase, așa cum le stă bine unor gospodari. Din grădina lor nu lipsesc, bineînțeles, legumele, pomii fructiferi și florile de tot soiul, oamenii amenajându-și cu dragă inimă un mic colț de rai. După cum ne-a povestit Valeria Șușnea, în urmă cu aproximativ trei ani soțul ei a sădit și un pui de păr: ”A fost o dorință de a soțului ca să planteze cu mâna lui un păr din acesta. S-a îngrijit de el așa cum s-a priceput și am așteptat să intre pe rod”.

Numai că, pomul cu pricina a rodit pentru prima oară anul trecut, în 2015, când a legat o recoltă de toată frumusețea: trei pere mari și late. Bune și alea, decât deloc! Oamenii, răbdători, n-au zis nimic, convinși că de la un an la altul pomul va lega tot mai multe fructe. Când colo, anul acesta părul în cauză a produs fix aceeași recoltă ca și în 2015, adică nici mai mult, nici mai puțin de trei pere.

”Două dintre ele nu s-au dezvoltat foarte bine și la un moment dat au căzut din copac, nefiind coapte. Însă, celei de para-uriasa2a treia i-a mers mai bine și de la o zi la alta creștea din ce în ce mai mare. La un moment dat, pomul fiind micuț, iar fructul poziționat pe o ramură de jos, aproape de sol, am pus sub pară o cărămidă, ca să o țină. Asta pentru că am observat că era din ce în ce mai mare și mai grea. Acum două zile, s-a desprins singură din copac și atunci am luat-o și am vrut, de curiozitate, să o cântăresc. Spre surpriza noastră, cântărește aproape un kilogram și jumătate, mai exact fix 1,416 kg. Am mai vorbit și noi cu alți prieteni, am întrebat pe la alți oameni mai experimentați ca noi și toți ne-au zis că e foarte rar ca o pară să ajungă să cântărească atât de mult”, ne-a mai mărturisit Valeria Șușnea.

După ce au pozat fructul din toate părțile și pozițiile, oamenii așteaptă acum ca para năzdrăvană să se coacă mai bine pentru a o putea savura. Și speră că odată cu trecerea timpului, părul în cauză va ”produce” mai mult de trei pere, ba poate chiar și mai multe fructe de dimensiuni și greutate demne măcar de un record local!

About Tehno Redactor

One comment

  1. jurnalism de nota 10

%d blogeri au apreciat: