Home » Social » (Video) Isterie generală după ce poza unui băiețel închis într-o cușcă de sârmă, pe raza comunei Poienești, a ajuns pe rețelele de socializare. Explicațiile date de tatăl copilului!

(Video) Isterie generală după ce poza unui băiețel închis într-o cușcă de sârmă, pe raza comunei Poienești, a ajuns pe rețelele de socializare. Explicațiile date de tatăl copilului!

de Daniel MICU

Ancheta de proportii in judetul Vaslui, dupa ce poza unui copil in varsta de 2 ani, captiv intr-o cusca de sarma, a ajuns pe rețelele de socializare. Din primele verificari, reiese ca baietelul si tatal lui locuiau rupti de lume, in padure, intr-o casa batraneasca, pe raza comunei Poienesti. Si asta, dupa ce mama si-a luat cele doua fetite mai mari si a plecat la Ialomita, judetul de domiciliu. Fotografia a fost facuta in urma cu doua saptamani, in timpul unui incendiu care a cuprins cateva zeci de hectare de vegetatie, chiar in vecinatatea acelei locuinte.

Cetateanul respectiv a sesizat autoritatile locale despre faptul ca un copil e inchis intr-un tarc, iar a doua zi asistentul social de la primarie si politistii au strabatut pe jos, prin hatisuri, cei patru kilometri, insa nu i-au mai gasit pe barbat si pe fiul acestuia. Intreaga familie este acum in judetul Ialomita, unde parintii muncesc cu ziua in agricultura.

Contactat telefonic, tatal se apara si spune ca baiatul nu era in niciun pericol si ca se juca in tarcul improvizat, de unde intra si iesea singur.

copil-tarc-poienesti31Imaginea este una socanta. Un copil in varsta de 2 ani, captiv intr-o improvizatie de sarma, acolo unde de obicei se tin puisorii sau iepurii. În momentul în care imaginea a fost surprinsă de către cetățeanul în cauză, în punctul numit Dealul Secării, intr – o padure de pe raza comunei Poienești, a izbucnit un incendiu violent. S-au adunat zeci de oameni din satele din jur pentru a salva padurea.

Potrivit martorilor, tatal ar fi lipsit aproximativ 10 minute, cat timp a alergat sa salveze calul priponit chiar in zona unde flacarile inghiteau totul in jur si ar fi ales aceasta solutie, pentru ca cel mic sa nu il urmeze si nici sa nu iasa din curte. Barbatul povesteste ca Vasilica se juca, de obicei, in acel tarc. Singur intra si iesea din micul tarc, asa nu are nimic sa isi reproseze. Aflat acum in judetul Ialomita, la munca, e surprins de amploarea pe care a luat o toata aceasta situatie, mai ales ca el isi iubeste copiii si are grija de ei. Nu vede nimic rau in a-si lasa copilul in acea cusca, despre care spune ca nu prezinta niciun risc, iar el nu si-ar inchide fiul, cu buna stiinta.

“Nu este nimic adevarat. In ziua aia a fost incendiu la noi. Am avut treburi, apoi am stat in curte, langa copil. El intra si iesea singur din acel tarc. Portita se inchide si se deschide usor. Se mai joaca acolo. A venit si politia si s-a uitat. Daca era să îl închid, l-aș fi închis în casa, nu in cusca, doar baiatul meu nu e animal. Nu am nimic sa imi reprosez, copilul nu a fost in pericol. Eu nu fac rau copiilor mei. Suntem cu totii la Ialomita. Eu muncesc. Strang un ban, dar ne intoarcem acasa, ca mai avem treburi de terminat. Imi iubesc copiii, nu am gresit cu nimic”, a declarat Vasile Lemnaru, tatal copilului.

”O fi fost o întâmplare. Tatăl își ia copilul peste tot cu el”

In fostul catun Dealul Secarii nu mai e decat o singura casa locuita, cea a lui Lemnaru, zona fiind una salbatica si greu accesibila. Acesta sta aici doar pe timpul verii, dupa care se muta in Morareni, intr-o localitate invecinata. De putin timp, sotia si cele doua fete au plecat in Ialomita, in localitatea de domiciliu a femeii, iar mezinul a ramas in grija tatalui. Localnicii spun despre el ca mai bea, dar munceste pe rupte si le asigura copiilor toate cele necesare.

Satenii din Morareni sunt socati de cele intamplate si nu le vine sa creada ca Vasile ar fi fost capabil de asa ceva. Eiviceprimar-flocea-ovidiu-poienesti povestesc ca famiilia este una necajita, dar ca mama poarta intreaga vina. Desi munceste si ea pe unde apuca, frecvent isi paraseste sotul si mezinul si se intoarce in Tandarei, localitatea de unde provine, impreuna cu fetitele mai mari. Revine in judetul Vaslui doar atunci cand ramane fara bani.

“E un tata bun. Mai bea, ca fiecare, dar munceste din greu pentru fiecare leu si face tot ce poate ca familiei lui sa nu ii lipseasca nimic. Mama e vinovata pentru toata situatia. E a doua lui nevasta si nu e de pe la noi. Au impreuna trei copii, doua fete si un baiat. Munceste si ea, dar cand se face ziua de incasat alocatiile, se duce la Barlad, scoate banii si pleaca in Ialomita. Se intoarce cand ramane fara bani. A lasat baiatul cu tatal. El munceste, nu stiu ce s-a intamplat, de a ajuns copilul in cusca asta. Poate el avea treaba si a incercat sa se asigure ca baiatul e in siguranta in curte. Nu imi dau seama. Cand pleaca la munca, ii pune o patura in caruita si il ia cu el. Mereu. Nu stiu ce a fost acum. Aceasta nu e o practica la noi in sat. Nu e normal asa ceva. In poiana aceea e doar casa lui, e in padure, traiesc izolati vara, dar apoi se intorc aici sau merg in zona de unde e nevasta. El a mai fost casatorit. Fosta lui sotie e in Italia”, au spus localnicii.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=2MoCiQazVX4&w=560&h=315]

Furtună într-un pahar cu apă

Cei de la Primaria Poienesti au mers sa stea de vorba cu barbatul, dar el deja plecase dupa nevasta.

“Am vorbit cu martorii de la incendiu și, din cate am inteles, barbatul la fugit la deal sa salveze calul priponit chiar in apropierea zonei de foc. A lasat copilul cam zece minute si a revenit cu calul, fiind nevoit sa il imobilizeze astfel, intrucat nu putea lua baiatul cu el si nici sa il lase singur in curte. Cand te uiti la prima vedere, nu e un lucru normal. Nu stiu altcineva cum ar fi procedat. Copilul e mic, acolo e padure, salbaticie. A ales solutia cea mai putin periculoasa pentru copil. El tine la copii, munceste si le asigura traiul, dar copiii ajung la el, in padure, din cand in cand. Si asta doar cand se intoarce concubina lui in sat, ea fiind mai mult pe drumuri, intre judetele Vaslui si Ialomita”, a declarat Ovidiu Flocea, viceprimarul comunei Poienesti.

irina-campeanu-dgaspcPolitia are o ancheta in lucru, iar reprezentanții Direcției Generale de Asistență și Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui au cerut spijinul colegilor de la Ialomita, pentru a identifica si evalua aceasta familie.

“Institutia noastra s-a autosesizat in acest caz, iar din primele date ale evaluarii de specialitate, reiese ca situatia vizeaza trei copii cu varste intre 2 si 7 ani. Intreaga familie domiciliaza de circa doua saptamani pe raza judetului Ialomita. Am luat legatura cu colegii nostri pentru a identifica si evalua aceasta familie”, ne-a declarat Irina Campeanu, purtătorul de cuvânt al DGSAPC Vaslui.

About Simona Vasile