Home » Administratie » Alo, Primăria Bârlad, ești conectată la realitatea locală? Iarăși s-au înmulțit maidanezii!

Alo, Primăria Bârlad, ești conectată la realitatea locală? Iarăși s-au înmulțit maidanezii!

de Răzvan CĂLIN

E lucru cert: câinii comunitari continuă să reprezinte una dintre cele mai stringente probleme pentru bârlădeni. Asta chiar dacă în vara acestui an (mai exact pe 18 iulie), Primăria Bârlad a încheiat un contract de colaborare cu o organizație non-guvernamentală (Asociația ”Seelen fur Seelchen”), prin care, chipurile, problema câinilor comunitari ar fi căpătat, finalmente, o soluție viabilă.

maidanezi_barlad2Deși reprezentanții asociației susțin că își fac datoria, totuși, cum, necum, maidanezii parcă s-au înmulțit și mai abitir. Zilnic, străzile Bârladului sunt bântuite de haite tot mai numeroase de astfel de patrupede. Aproape că nu există uliță sau zonă din oraș unde să nu te împiedici de maidanezi. Fie că sunt în grupuri de două – trei exemplare, fie că vorbim de haite cu câte 10 sau chiar mai multe bucăți, peste tot prin oraș dai nas în nas cu acești ”concitadini”. Îi poți vedea stând cât îi ziulica de lungă, tolăniți la soare, pe lângă containerele de gunoi, prin zona piețelor agro-alimentare din oraș, sau orice alte puncte unde au acces facil la surse de hrană îndestulătoare. Multe dintre haite au acaparat cu totul spațiile dintre blocurile de locuit, aici fiind mai ales meritul unor mari iubitori de câini care zilnic îi hrănesc. Îți poți da seama după cum reacționează maidanezii în momentul în care simt mișcare pe la balcoanele sau ferestrele apartamentelor. Imediat încremenesc cu capetele în sus și dând din cozi, așteptând să le pice de sus vreun oscior sau orice altceva de-ale gurii. Și să te ferească Dumnezeu să treci pe acolo (și să nu fii ”băștinaș” de-al locului), că imediat te mârîie, te latră, ba chiar devin extrem de agresivi. În aceste condiții, e normal ca mulți bârlădeni să fie din ce în ce mai furioși pe acestă situație pentru că oamenii, pur și simplu, se simt agresați de aceste haite de maidanezi.

”Am înțeles că a făcut primăria înțelegere cu o asociație dintr-asta care să se ocupe de această problemă. Nu știu ce fel semaidanezi_barlad ocupă, dar în ultima vreme parcă sunt din ce în ce mai mulți câini de ăștia prin oraș. Și mai sunt și agresivi de ți-e frică să te duci să arunci gunoiul la container. Eu locuiesc în spatele spitalului și de vreo două luni s-au aciuat vreo patru – cinci maidanezi, care toată ziua stau la containerul de gunoi. Iar câteodată parcă dă strechea în ei, sar din senin la tine și latră, se îndeamnă unul pe altul de zici că acum te pun la pământ. Am ajuns ca atunci când duc gunoiul să îmi iau de acasă câte un băț ca să mă apăr de javrele astea. Oare când vom scăpa de ei, pentru totdeauna?”, ne-a povestit unul dintre bârlădenii nemulțumiți de această situație.

”Cum vine seara, cum se lasă întunericul, aproape că nu-ți mai dă mâna să ieși din casă din cauza câinilor vagabonzi care hălăduie pe aici. Nu există noapte în care să nu se încaiere între ei sau cu alți câini și fac un zgomot de nu poți dormi. Plus că sar la toți oamenii care trec prin zonă”, a mai spus un alt bârlădean.

Maidanezii vor dispare de pe străzile Bârladului peste vreo cinci ani!

maidanezi_barlad3Problema câinilor maidanezi este departe de a fi soluționată într-un timp foarte scurt. Cu alte cuvinte, bârlădenii trebuie să se înarmeze cu răbdare, căci o schimbare vizibilă în bine va putea fi observată abia peste câțiva ani. Cel puțin așa susțin reprezentanții Asociației ”Seelen fur Seelchen”, care au estimat că problema câinilor maidanezi va fi soluționată definitiv abia în vreo patru – cinci ani.

”Să nu ne așteptăm la miracole peste noapte. În alte localități din țară, gen Tecuci, Botoșani sau Lugoj, a fost nevoie de câte trei – patru sau chiar cinci ani până ce maidanezii au dispărut complet de pe străzi. Noi ne îndeplinim sarcinile conform contractului pe care îl avem cu Primăria Bârlad, astfel că lunar avem o medie de 50 – 50 și ceva de câini capturați lunar. Aceștia au fost vaccinați, sterilizați și microcipați. După care, cea mai mare parte dintre ei, sunt adoptați de persoane din Germania, dar am înregistrat și adopții locale. Dar, deocamdată, avem doar două luni de când am început activitatea. Noi estimăm că se va simți vizibil o schimbare în bine la anul, pe vremea asta. Iar rezolvarea definitivă a problemei va necesita câțiva ani, trei – patru ani”, ne-a declarat Luiza Lungu, repezentantul Asociației ”Seelen fur Seelchen”.

Prin urmare, bârlădenii mai au de așteptat câțiva ani până ce haitele de câini comunitari vor dispărea complet de pecaini-fepa1 străzile orașului. Asta dacă nu între timp vor continua să fie livrate, periodic, transporturi de maidanezi de prin alte localități. Este un fenomen pe care l-au reclamat mulți dintre localnici și care ar trebui luat în vizor și de autoritățile locale.

”Am primit și noi foarte multe semnale de acest gen. Ne-au spus oamenii că au observat cum opresc diferite autovehicule pe la marginile orașului, din care sunt eliberați câini comunitari. E o problemă care ar trebui analizată serios de factorii de răspundere. Apoi, o problemă majoră o reprezintă câinii cu stăpân, cei din curțile sau casele oamenilor. Pentru că aceștia sunt principala sursă de viitori câini comunitari. Oamenii, în cel mai fericit caz, țin puii până pe la două – trei luni, după care îi aruncă pe străzi. Dacă proprietarii de câini nu vor accepta ca și câinii lor să fie înregistrați, microcipați și vacinați, atunci problema va persista mult timp”, a mai spus Luiza Lungu pentru Est News.

About Tehno Redactor

5 comments

  1. Serviciul de ecarisaj al primariei si-a facut „treaba” 25 de ani. Si rezultatele se vad pe strazi. Lasati oamenii care se pricep sa rezolve problema definitiv. Trebuie sterilizat in gospodarii si rezultatele se vor vedea…in timp…si nu in 5 ani, in 2-3 ani.

    • Vrajeala ieftina de X sI Y.Nu mai prostiti lumea .Legea trebuie aplicata si stransi cainii decatre institutiile statului nu de fundatii.Alooo Boros anuleaza acest contract si puneti-va pe treaba.

  2. In zona garii din Barlad sunt ( fara exagerare)50 de caini. Nu ai siguranta nici sa mergi la magazin. Umbla in haita si sunt destul de agresivi. Nu se aude? Nu se vede?

  3. Primaria Barlad ar trebui sa anuleze aceasta conventie sau ce este cu fundatia si sa lase sa-si faca treaba serviciul public de ecarisaj al primariei.Cred ca organele statului ar trebui sa vada putin cum sa facut aceasta conventie.Cu astfel de activitate nu vei strange cainii nici in 100 de ani.Nu mai alocati bani publici acestei fundatii.