Aproximativ 150 de angajați ai Poștei Române au protestat, marți, în fața sediilor companiei din Vaslui și Bârlad, în semn de nemulțumire față de nivelul scăzut al salariilor, precum și de neimplicarea noului ministru al Comunicațiilor în rezolvarea problemelor CNPR.
Activitatea Poștei în județul nostru a fost blocată, timp de jumătate de oră, în urma desfășurării, marți dimineață, a două acțiuni de protest organizate de sindicate în fața sediilor din Vaslui și Bârlad ale Companiei Naționale Poșta Română (CNPR). La cele două mitinguri au participat aproximativ 150 de lucrători ai CNPR din toate sectoarele de activitate ale companiei, respectiv factori poștali, oficianți, șoferi, casieri, mânuitori de valori. Pe timpul acțiunilor de protest, angajații Poștei au scandat și afișat diverse lozinci, precum ”Dacă vreți să salvați această țară, nu lăsați Poșta să moară” și ”Vrem salarii majorate”.
”Noi avem o întreagă listă de revendicări, însă cele mai importante sunt cele legate de majorările salariale, creșterea veniturilor companiei, reglementarea costului net de către ANCOM și conversia datoriei Poștei în acțiuni. Toate discuțiile purtate cu miniștrii anteriori ai Comunicațiilor mergeau în linie dreaptă spre rezolvare, însă, odată cu venirea noului ministru, toate negocierile s-au blocat. Nu a făcut nimic altceva decât să trimită reprezentanți în AGA și CA al CNPR pentru a nu ni se majora salariile. De fapt, noul ministru ne tot amână până când îi trece mandatul”, a declarat liderului Sindicatului Lucrătorilor Poștali Vaslui, Geta Turbatu.
Lucrătorii Poștali au scandat lozinci și au fluierat timp de 30 de minute în semn de protest. Din cele cinci mari revendicări, doar una le-a fost rezolvată – acordarea concediilor de odihnă agenților poștali.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=v9nj4LBPUtc&w=560&h=315]”CNPR și-a făcut un merit din rezilierea contractelor mari, aducătoare de venituri, de parcă ar lucra pentru companiile concurente. Până și Ministerul Comunicațiilor trimite corespondența prin firmele concurente. Consiliul Concurenței a anunțat că se pregătesc alte două amenzi pentru Poșta Română, una pentru plățile compensatorii acordate la concedierea din 2013, iar cealaltă pentru comisionul încasat la achitarea pensiilor, adică se dă cu o mână Poștei și se ia cu alta. Dacă Consiliul Concurenței dorea să salveze Poșta Română, de ce în 2010 i-a aplicat o amendă de 103 milioane de lei, adică aproape de maximum legal de 7%, cea mai mare amendă dată unui agent economic din România, iar în 2015, ca să o termine de tot, i-a mai aplicat o amendă de 32 de milioane de lei? Concluzia e una singură: se dorește dispariția Poștei Române din piața serviciilor poștale din România!”, a mai spus Geta Turbatu.
Potrivit acesteia, cele 30 de minute de protest nu le pot fi imputate salariaților întrucât acel interval de timp va fi recuperat pe parcursul zilei, angajații renunțând la pauza de masă de la prânz cuvenită prin Contractul Colectiv de Muncă. (Mihaela NICULESCU, Ionuț PREDA)
Salariatii postei sa-si imbunatateasca activitatea sa castige cat mai multe contracte sa ceara reducerea numarului de posturi pentru sefi si sefuleti.Sa Iia exemplu de la alte firme de curieret private in cat timp onoreaza ei corenspondenta ,coletele si apoi sa vrea salarii.