Home » Administratie » Comerț de porcine interzis și controale amănunțite în trafic și Vama Albița în urma apariției suspiciunii de pestă porcină africană în R. Moldova

Comerț de porcine interzis și controale amănunțite în trafic și Vama Albița în urma apariției suspiciunii de pestă porcină africană în R. Moldova

Autoritățile de la noi din județ au luat măsuri speciale pentru prevenirea apariției pestei porcine după semnalarea unor suspiciuni ale acestei boli în Republica Moldova. Pe lângă interzicerea vânzării de porci în târguri, vameșii din Albița și poliția vor intensifica controalele asupra mașinilor și bagajelor.

Apariția unor suspiciuni de focare de pestă porcină la granița de est a țării a determinat autoritățile vasluiene să ia o serie de măsuri speciale pentru prevenirea apariției unor cazuri de boală în județ. Astfel, s-a interzis comercializarea de porci în toate târgurile, primăriile având obligativitatea de a urmări dacă această dispoziție dată de Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui este respectată de către crescătorii de animale. În aceeași direcție, Poliția a intensificat controalele în trafic pentru a depista dacă sunt făcute transporturi ilegale de porcine pe teritoriul județului.

De asemenea, autoritățile din Punctul de Trecere a Frontierei Albița, cea mai importantă vamă cu Republica Moldova, verifică mult mai amănunțit mijloacele de transport și bagajele celor care intră din țara vecină în România pentru a fi depistate și confiscate produsele de origine animală.

Proprietarii celor 47 de fonduri de vânătoare din județ au fost informați cu privire la depistarea unor suspiciuni de boală la porcii mistreți, care sunt rezervorul principal de transmitere a pestei porcine africane. Dacă paznicii de vânătoare depistează cadavre de mistreți au obligația ca, împreună cu medicii veterinari concesionari, să preleveze probe pentru a fi făcute analize de laborator specifice. Mai bine să fie o alarmă falsă decât să ne trezim cu un focar de boală la noi în județ”, a declarat șeful Serviciului Control Oficial al Sănătății Animale din cadrul DSVSA Vaslui, Augustin Tătaru.

Pe lângă aceste măsuri imediate luate de către autorități, specialiștii DSVSA Vaslui vor face, în perioada imediat următoare, o instruire a medicilor veterinari, a reprezentanților fondurilor de vânătoare și a crescătorilor de animale din județ cu privire la ceea ce înseamnă pesta porcină africană și efectele acestei boli. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: