Spitalul bârlădean se află într-o criză cum nu a fost niciodată din cauza pericolului de a fi declasificat sau închis, dar și din pricina lipsurilor cu care se confruntă, cap de listă fiind cea a medicilor bine pregătiți care sunt împiedicați pe orice cale să ajungă la Bârlad. Cu toate acestea, conducerea orașului și cea a spitalului nu reușesc sub nicio formă să conlucreze, să facă echipă pentru a rezolva problemele. Mai nou, se ceartă din cauza unor hârtii.
„Suntem pe punctul de a rata un proiect important, în valoare de 3 milioane de lei, din cadrul Programului «Casa Verde», pentru că reprezentanții Spitalului „Elena Beldiman” au tras de timp încercând parcă boicotarea proiectului”, ne-a declarat Dumitru Boroș, primarul municipiului Bârlad.
Edilul a spus că în urma discuției avute cu Angela Chirilă, managerul Spitalului „Elena Beldiman”, a constatat că nici până ieri reprezentanții instituției spitalicești nu s-au mobilizat pentru a elibera arhiva din curtea instituției în vederea mutării documentelor în incinta fostei Școli nr. 2 din Bârlad. O condiție importantă în realizarea proiectului de folosire a energiei solare pentru încălzirea spitalului, pe care Primăria Bârlad urmează să-l depună la Ministerul Mediului, este și amenajarea unui spațiu corespunzător în curtea spitalului. Vor fi ridicate două construcții ușoare pe care vor fi montate 180 de panouri solare. În cadrul măsurătorilor care s-au făcut de către specialiști, la care au asistat și reprezentanți ai conducerii spitalului, s-a constatat că este nevoie de demolarea unor construcții vechi în care funcționează arhiva și croitoria.
„Primăria a înștiințat conducerea spitalului, în urmă cu aproape o lună, în legătură cu necesitatea mutării arhivei, dar până ieri nimeni nu a mișcat un deget. Abia ieri am aflat că spitalul nu are personal cu care să mute arhiva, dar nici nu a cerut ajutorul Primăriei. Suntem la limită. Până vineri, cel târziu, trebuie eliberată clădirea arhivei spitalului pentru a fi demolată. Le vom pune la dispoziție asistați social și am fi putut face asta și până acum dacă am fi fost informați”, a mai spus primarul Dumitru Boroș.
Angela Chirilă, managerul spitalului bârlădean, se apără spunând că spitalul nu are spații disponibile pentru mutarea arhivei. Care este motivul pentru care nu a inițiat un dialog pe această temă cu cei de la primărie, nu am putut afla.
Arhiva a funcționat timp de zeci de ani în clădirea veche și necorespunzătoare, dar reprezentanții spitalului spun că documentele nu au avut de suferit. Condițiile în care vor fi păstrate documentele din arhiva spitalului, de acum încolo, nu sunt diferite față de cele de acum, dar aceasta este soluția de moment.
Doar două încăperi ale vechii Școli nr.2 sunt adecvate pentru a adăposti arhiva (foi de observație, state de plată etc.), imobilul fiind destul de vechi, șubred și afectat de infiltrații. Primăria va trebui să ia în calcul și securitatea noii locații a arhivei, știut fiind că imobilul a fost călcat de hoți sau oameni ai străzii, în repetate rânduri. (Mihaela NICULESCU)