Home » Social » 80 de proiecte ale fermierilor vasluieni, aflate în evaluare la AFIR

80 de proiecte ale fermierilor vasluieni, aflate în evaluare la AFIR

Un număr de 80 de proiecte ale fermierilor din Vaslui au fost aprobate în acest an de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Valoarea totală a investițiilor ce urmează a fi realizate cu fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană pe sectorul agricol se ridică, la nivelul județului, la peste 6,3 milioane de euro.

Cele mai multe cereri de finanțare pentru activitățile din sectorul agricol au fost depuse pe Submăsura 6.1, respectiv „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, prin care fiecare proiect poate beneficia de maximum 50.000 de euro. La nivelul județului Vaslui, au fost depuse, în anul 2016, 33 proiecte, în valoare totală aproximativă de 1.650.000 euro, aflate în prezent în etapa de evaluare. Domeniile de activitate ale acestora sunt cultura cerealelor, legumicultura, zootehnie, apicultura. În anul 2015, pe aceeași submăsură au fost contractate un număr de nouă proiecte, în valoare totală de 410.000 euro, pentru care s-au decontat avansurile către beneficiari și care, în prezent, se află în curs de derulare. Valoarea plăților efectuate până în luna octombrie către beneficiarii Submăsurii 6.1 este de 307.500 de euro.
Un interes deosebit s-a înregistrat și pentru submăsura 4.1, „Investiții în exploatații agricole”, pentru care Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Vaslui a primit, în anul 2016, un număr total de 15 proiecte. Valoarea totală nerambursabilă a tuturor proiectelor depuse pentru această submăsură se ridică la 4.249.661 euro. Dintre acestea, un număr de 13 proiecte, în valoare de 3.893.866 euro, sunt pentru sectorul vegetal, constând în achiziții de utilaje moderne performante (tractoare, semănători, pluguri, etc.), iar un număr de două proiecte sunt pentru sectorul zootehnic (în valoare de 355.795 euro). În anul 2015, pe Submăsura 4.1 au fost contractate șapte proiecte, în valoare totală de 2.803.164 euro, care în prezent se află în curs de derulare. La ora actuală, din cele șapte proiecte unul a fost finalizat și s-au efectuat plăți în valoare de 119.181,55 euro.
Investițiile în fermele mici au continuat sub o formă mult mai extinsă și în actuala perioadă de programare, pentru Submăsura 6.3, „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” (fosta măsura 141) fiind depuse la sediul Oficiului Județean Vaslui, în anul 2016, un număr de 32 proiecte, în valoare totală de 480.000 euro. Toate proiectele se află în prezent în etapa de evaluare. În anul 2015, au fost contractate pe această măsură un număr de patru proiecte, în valoare totală de 60.000 euro, pentru care s-au decontat avansuri către beneficiari în suma de 45.000 euro (75 % din valoarea proiectului). (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Pensionarii dau în judecată Guvernul. Pregătiri pentru pichetarea Prefecturii Vaslui

Organizațiile pensionarilor de la nivel național au stabilit calendarul ...

Vasluienii întorși din străinătate nu vor să se mai asigure la sistemul public de pensii

Vasluienii întorși din străinătate nu mai sunt interesați de ...

Salariile de la DGASPC Vaslui, în pericol! Angajații nu și-au primit nici voucherele de vacanță

de Dănuț CIOBANU  Situația financiară gravă cu care se ...