Home » Social » Povestea Eroului Necunoscut a ajuns la muzeul din Bârlad

Povestea Eroului Necunoscut a ajuns la muzeul din Bârlad

Ieri, 9 noiembrie, bârlădenii au putut afla povestea Eroului Necunoscut al românilor, în cadrul unei activități dedicate Zilei Artileriei Române. Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, împreună cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” și Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Bârlad, au organizat expoziția „Eroul Necunoscut – simbol al eroismului național”.

Expoziția, în care sunt prezentate 200 de fotografii – document, a fost prezentată publicului cu o zi înainte de 10 noiembrie, când se împlinesc 173 de ani de la înființarea Artileriei Române.

„Este important ca românii să cunoască povestea eroului necunoscut al neamului. În țara noastră, Eroul Necunoscut a fost desemnat de către unul dintre cei mai buni copii de trupă, elev al Liceului Militar din Craiova, pe numele său Amilcar Săndulescu. Pe 14 mai 1923, la Mărășești, acest copil de trupă a trebuit să aleagă un sicriu dintre cele zece ale unor eroi necunoscuți, aduse de pe toate fronturile importante din țară. Amilcar Săndulescu a simțit un fior atunci când a atins al patrulea sicriu, percepând sufletul Eroului Necunoscut ca pe cel al propriului tată. Nu era tatăl său, deoarece acesta murise cu șase ani în urmă, tot în război. Pe 17 mai 1923, sicriul cu Eroul Necunoscut a fost înhumat în Parcul Carol al Muzeului Militar Național, unde a rămas până în 1958, când regimul comunist l-a strămutat în parcul central al Mausoleului de la Mărășești. Onoarea eroului necunoscut a fost reabilitată după Revoluția din 1989. În 1991, Eroul Necunoscut a fost adus în București, fiind înhumat în capătul aleii centrale din Parcul Carol, și doar în noiembrie 2006 a fost amplasat chiar pe locul care-i fusese hărăzit în 1923”, a declarat Valeria Bălescu, muzeograf la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”.

Expoziția vernisată ieri este itinerantă, fiind prezentată în 35 de orașe din țară. La Bârlad a ajuns prin intermediul Asociației Naționale „Cultul Eroilor” filiala Bârlad, iar din cauza faptului că sala Cercului Militar nu era disponibilă, expoziția este găzduită de holul din sediul central al Muzeului „Vasile Pârvan”.

La evenimentul care a fost deschis de Mircea Mamalaucă, directorul muzeului, au participat reprezentanți ai societății civile, un grup de elevi de la Școala „Principesa Elena Bibescu”, dar și reprezentanți ai Armatei – Lucian Ursu, șeful Cercului Militar Bârlad, col. Nicolae Florin Prunău, locțiitorul comandantului Regimentului 52 Artilerie Mixtă „General Alexandru Tell” și lt.col. Adeline Arghire, purtătorul de cuvânt al Garnizoanei Bârlad. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor