Home » Social » Povestea unui bârlădean care a transformat un hobyy într-un sport de performanță!

Povestea unui bârlădean care a transformat un hobyy într-un sport de performanță!

de Răzvan CĂLIN

Sorin Munteanu este unul dintre foarte puținii tineri din județ care a devenit pescar sportiv. În doar doi ani, a reușit să participe la peste 50 de competiții de profil naționale și internaționale, câștigând opt locuri I și 14 locuiri II și III

sorin-munteanu-pescar-sportiv9La 35 de ani, bârlădeanul Sorin Munteanu se poate lăuda cu o performanță mai rar întâlnită pe meleagurile noastre: este unul dintre foarte puținii localnici care a reușit să transforme banalul hobby al pescuitului într-o activitate sportivă de performanță. Munteanu practică pescuitul sportiv, dar o face la nivel înalt, numărându-se printre cei mai buni performeri din țară. Specializat exclusiv pe pescuitul la crap – ”catch and release” – adică fiecare exemplar capturat este eliberat (după cântărirea și imortalizarea foto-video de rigoare), Munteanu este singurul pescar sportiv din județ care a avut ocazia să participe la cea mai importantă și exclusivistă competiție de profil din România, Carp Fest.

În timp ce cei mai mulți dintre noi practicăm pescuitul ca și hobby, Munteanu a depășit de mult etapa asta și activează doar la nivel profesionist. De fapt, a început să participe la concursurile de profil abia din 2014, însă de atunci și până în prezent a reușit să strângă peste 50 de concursuri naționale și internaționale. Iar palmaresul este unul impresionant: a urcat pe podium de 22 ori, reușind să-și adjudece 8 locuri I, iar restul sunt locurile II și III. Doar la două dintre competiții a participat la individual, restul fiind destinate echipelor, avându-l ca partener pe un alt bârlădean împătimit de acest sport, Ionuț Pahonea (28 de ani).

”Pasiunea pentru pescuit o am de pe la vârsta de 15 ani. Încă de atunci am avut o înclinație către pescuitul de tip ”catch and release”. De câte ori mă duceam pe vreo baltă ca să pescuiesc, eram poate mai norocos sau mai priceput decât ceilalți și reușeam să am capturi frumoase. Dar eu niciodatăsorin-munteanu-pescar-sportiv12 nu am luat peștii mari acasă. Așa am simțit eu că e corect. Prindeam exemplare de câte opt kilograme bucata, dar după ce făceam poză cu ei, le dădeam drumul înapoi în baltă. Așa că, prin 2014, cu totul întâmplător, m-am dus cu cineva la un concurs de pescuit sportiv de crap, pe o baltă de lângă Piatra Neamț. Era un concurs intitulat Cupa «CPK» și am reușit să ne clasăm pe locul III, deși a fost prima mea competiție”, ne-a mărturisit Munteanu.

Imediat, ”microbul” pescuitului sportiv la crap i s-a inoculat atât de puternic încât am putea spune că a devenit un fel de a doua slujbă pentru el (când nu e pe baltă, Munteanu lucrează ca agent de vânzări la firmă de telefonie mobilă). Numai în 2014, tânărul a participat la peste 20 de competiții de profil, urmărind în același timp să deprindă cât mai bine tainele acestui sport.

”Nu e un sport pentru cei slabi de înger!”

Căci pescuitul sportiv nu este ceea ce pare la prima vedere. Pentru mulți dintre cei care stau pe margine și se uită la televizor, totul poate părea o bagatelă: mergi pe o baltă, îi arunci lansetele la apă, mai arunci și cu niscaiva momeală, după care te așezi frumos pe scăunel și aștepți să-ți pice ”monștrii”, dacă s-ar putea direct în mincioc. Ei, lucrurile nu stau deloc așa, iar Munteanu ne-a destăinuit că totul este mult mai complicat decât pare. Până la urmă, vorbim despre pescuitul ca și competiție sportivă, nu tradiționalul hobby practicat de cei mai mulți dintre noi cu aferentul grătar de bere rece.

”După ce am început să particip la concursurile acestea, am văzut că pescuitul sportiv e cu totul altceva. Totul e bazat pe strategii, pe abilitățile pescarului, pe sculele pe care le ai, tipul de momeală pe care o folosești, capacitatea de a te concentra cât mai bine etc. Nu e un sport pentru cei slabi de înger, care se pierd repede cu firea. Aici trebuie să-ți păstrezi cumpătul, să fii perseverent și să adopți strategia care te avantajează cel mai bine”, ne-a mai spus Munteanu.

Nu există o rețetă a succesului garantat, însă există tot felul de strategii pe care le poți adopta, astfel încât la final să urci pe podium. Munteanu a dezvăluit jurnaliștilor de la Est News câteva dintre micile secrete care oferă șanse crescute pentru o victorie la o competiție de acest gen: ”Locul unde ai picat să pescuiești sau locația standului cântărește 30%, iar strategia și priceperea pescarului aduc fiecare câte 30%. Mai rămâne un 10% pe care îl poți avea în funcție de ce adversari ai în dreapta și în stânga ta. Bineînțeles, atârnă foarte mult în balanță tipul de echipament pe care îl ai, de nadă plus modul cât ești de atent cu alte aspecte: adâncimea apei, temperatura, PH-ul apei etc. Când ai 24 de concurenți, fiecare cu câte patru lansete, atunci fiecare prezentare din apă face diferența. De ce ar veni crapul la mine și nu s-ar duce la ceilalți de lângă mine? Ei, aici intervine măiestria și priceperea fiecăruia. Trebuie să te adaptezi în permanență, să te miști tot timpul după pește. Altfel nu faci nimic!”.

Pescuitul sportiv, un sport costisitor și exclusivist!

Pescuitul în regim competițional este un sport destul de costisitor. Chiar foarte costisitor dacă ne gândim că cel care dorește să se înscrie la un concurs de acest gen ar trebui să investească cel puțin 1.000 de euro într-o ”trusă” cu scule cât de cât decente. Asta așa, pentru început, ca să poată fi sigur că măcar nu se face de râs. Chiar dacă pentru unii par ”povești pescărești”, realitatea este că fără scule profesioniste nu ai ce căuta la un asemenea concurs. Tocmai de aceea, un echipament complet poate ajunge să coste și câteva zeci de mii de euro.

”Echipamentele sunt foarte scumpe. Ceea ce am în momentul de față valorează undeva la 20.000 de euro – 25.000 de euro. O lansetă bună, care să te ajute cu adevărat la o competiție de acest gen, nu o poți cumpăra sub 3.000 de lei. Or, gândiți-vă că la un concurs trebuie să pescuiești cu patru lansete, dar trebuie să ai obligatoriu alte opt lansete de rezervă pregătite. Pe lângă asta, intervin accesoriile, care sunt foarte scumpe. Inclusiv momeala este scumpă. Dacă nu reușești să îți atragi sponsor un producător de momeală, e foarte greu să te descurci. Eu am reușit să îmi atrag ca sponsor un producător din Ungaria, care îmi oferă un discount de 40%. Sunt concursuri la care trebuie să dai nadă și câte 300 de kilograme. Cel mai mult am dat 320 de kilograme de nadă la un concurs. Înmulțiți cu vreo 30 de lei kilogramul și atunci veți vedea că e costisitor. Acum, e drept că la primul meu concurs profesionist am avut un kit de vreo 1.000 de euro, dar după ce am reușit să câștig diferite competiții sau măcar să urc pe podium, am reinvestit premiile în echipamente. Așa am reușit, în timp, să îmi iau un echipament profesionist. Că altfel nu aveam de unde să bag atâția bani. Pescuitul sportiv este foarte costisitor!”.

2016, cel mai prolific an competițional pentru Sorin Munteanu!

Pentru Munteanu, 2016 a fost cel mai bun an competițional al său de când participă la concursurile sportive de pescuit la crap. Din cele șase competiții la care a participat, la nu mai puțin de patru a urcat pe podium, trecându-și în palmares trei locuri I și un loc II.

”Toate cele trei locuri I au fost la concursuri internaționale, două desfășurându-se pe Lacul Hermes – Periș, lângă București, iar unul pe Lacul Rediu la Iași. Am avut și noroc. La unul din concursuri am prins un loc într-un capăt al bălții și am reuit să atrag tot peștele acolo. În timp ce restul de 24 de concurenți au prins undeva la la peste 100 de kilograme de pește în total, eu a reușit să prind circa 300 de kilograme de pește”.

Ca și record personal, Munteanu a reușit să prindă la Campionatul Național de Juniori de Pescuit la Crap, pe Lacul Corbu din județul Constanța, 925 de kilograme de pește. Cel mai mare exemplar pe care l-a scos din apă a fost un crap de 27 de kilograme, la o competiție derulată pe Lacul Harsany din Ungaria.

Peripeții pescărești: Cum să câștigi sau cum să pierzi la mustață locul I!

Cum era și de așteptat, Munteanu a avut parte și de peripeții la diversele concursuri la care a participat. Sunt incidente, mai mult sau mai puțin plăcute, care aduc însă o notă de farmec aparte acestui tip de competiții sportive.

”La unul din concursurile câștigate anul acesta am trecut prin niște emoții de pomină, de la agonie la extaz. În ultima seară de concurs eram pe locul II, la o diferență de 200 de grame de locul I. Pe la 1 noaptea am prins un pește și am trecut noi pe primul loc, cu vreo 300 de grame avans. Dimineața însă, pe la 8, adversarii noștri au prins și ei un alt pește și ne-au întrecut cu vreo 2 kilograme. Deja ni se înmuiaseră genunchii. Am zis că, gata, asta e, terminăm pe locul II. Însă, pe la ora 9, chiar când a venit comisia de concurs pentru ultimul cântar, am avut o nouă trăsătură. Era un exemplar de vreo 14 kilograme și ceva. S-a agățat de vreo două ori, la circa 200 de metri de mal. L-am tras ușor până la mal, însă deodată s-a rupt firul. Din fericire, nu mi-am pierdut calmul și a reușit să agăț capătul firului cu vârful lansetei, l-am înfășurat de câteva ori și am reușit în cele din urmă să scot peștele pe mal. Noroc că era obosit. Așa am reușit să câștigăm premiul cel mare de 10.000 de euro! Altădată, concurenții noștri, din stânga și din dreapta, care erau sponsorizați de doi mari producători de momeală, au aruncat împreună, în primele zile, vreo 800 și ceva de kilograme de nadă. Atunci am realizat că nu are sens să aruncăm și noi prea multă momeală, așa că am nădit doar cu 11 kilograme. Și am reușit să ieșim pe locul I și să câștigăm concursul. La alt concurs, însă, am pierdut locul I din cauza unui ghinion teribil. S-a întâmplat la un concurs derulat anul trecut pe lacul Moara Vlăsiei. În ultima seară de concurs eram pe locul II căci prinsesem foarte bine. Conform regulamentului, fiecare exemplar capturat era pus în câte un sac special, legat de ponton pe marginea apei. Problema a fost că partenerul meu nu a legat bine toți sacii și până dimineață mi-au plecat vreo șapte pești. Așa că, din păcate, am terminat concursul pe locul II, la o diferență de doar 4 kilograme față de primul loc”.

Munteanu vrea să înființeze un club de pescuit sportiv la Bârlad!

Planurile de viitor ale lui Sorin Munteanu vizează formarea unui club de pescari profesioniști la Bârlad. Tânărul vrea să atragă cât mai mulți pasionați de acest sport exclusivist, cu care să pună bazele unui club care să reprezinte orașul la diferite competiții naționale și internaționale de profil. Munteanu este convins chiar că județul Vaslui ar putea găzdui pe viitor concursuri de acest gen, cu condiția să se găsească investitori pe măsură.

”Sunt bălți în zonă unde am pescuit și am reușit să scot exemplare de crap de la 14 kilograme în sus, chiar 18 kilograme. Cu o investiție pe măsură, s-ar putea face multe. Oricum, cel care ar intra în această afacere cu siguranță și-ar amortiza investiția într-un timp optim. Sunt zone în țară, unde s  fac investiții de sute mii de euro în bălți de pescuit sportiv. Îmi doresc foarte mult să identific și să atrag și alți pasionați ca mine, oameni atrași de acest sport. Mi-aș dori să găsesc pe cineva pe care să-l iau cu mine la concursuri, să vadă despre ce-i vorba, să prindă experiență și să facem o echipă cât mai numeroasă și mai sudată”, ne-a mai spus Munteanu.

Tot printre planurile sale de viitor se numără și lansarea unei linii de echipament și a unui tip de nadă ce-i vor purta numele. În același timp, urmărește să se califice în lotul național care va reprezenta România la Campionatul Mondial ce se va desfășura anul viitor în Ungaria.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: