Home » Administratie » Episcopul Iacov Antonovici are bust în fața școlii din Bârlad care îi poartă numele!

Episcopul Iacov Antonovici are bust în fața școlii din Bârlad care îi poartă numele!

Sâmbătă, 19 decembrie, într-un cadru festiv, a fost dezvelit bustul episcopului Iacov Antonovici, sculptura fiind amplasată în curtea instituției de învățământ din Bârlad care îi poartă numele, respectiv fost Școală generală nr. 8. Opera este realizată de sculptorul bârlădean Dorinel Filiche, iar inițiativa realizării acesteia a aparținut conducerii școlii respective.

sfintire-bust-antonoviciManifestările dedicate acestui important eveniment din viața școlii s-a întins pe durata a trei zile. Joi, 17 noiembrie, la Biserica ”Sf. Ilie” din Bârlad a avut loc o slujbă de pomenire a episcopului Iacov Antonovici, oficiată de un sobor de preoți în frunte cu protopopul de Bârlad Vasile Lăiu. A doua zi, la CARP ”Elena Cuza” Bârlad a avut loc Conferința ”Iacov Antonovici, ierarahul și cărturarul – 160 de ani de la naștere”. Manifestările au culminat sâmbătă, 19 noiembrie, când în curtea Școlii gimnaziale ”Episcopi Iacov Antonovici” a fost dezvelit bustul înaltului prelat și cărturar român. La festivitate a participat actualul episcop al Hușilor – Corneliu Bârlădeanu, protopopul de Bârlad, Vasile Lăiu, oficialități locale și județene, conducerea școlii, cadre didactice, elevi etc. După tradiționala slujbă religioasă de sfințire și dezvelirea monumentului, au urmat scurte alocuțiuni din partea oficlaităților prezente. Manifestările s-au încehiat cu lansarea cărții ”Viața și activitatea episcopului Iacov Antonovici”, scrisă de profesorul de istorie Costel Pascaru.

Episcopul Iacov Antonovici (1856 – 1931) este socotit unul dintre cei mai de seamă prelați ai Bisericii Ortodoxe Române. Născut în cătunul Similișoara Bogdanei, din comuna Bogdana, județul Tutova, Iacov Antonovici avea să devină mai târziu un important cărturar și înalt demnitar bisericesc. El a păstorit ca episcop al Dunării de Jos (1923-1924) și apoi ca episcop al Hușilor (1924-1931). De numele său se leagă întărirea Episcopiei Hușilor printr-o serie de activități: repararea clădirilor episcopiei, reînființarea Seminarului din Huși în chiliile Episcopiei, înființarea unui muzeu arheologic și religios și reorganizarea “Buletinului Eparhiei Hușilor”. El este cel care a pus bazele „Ligii Culturale” la Huși, fiind ales ca președinte de onoare al acesteia. Sub patronajul său, au avut loc la Huși, la 10 ianuarie 1926, mari festivități prilejuite de punerea pietrei de temelie la Seminarul Teologic, Școala Normală de băieți și inaugurarea noii clădiri a Liceului de Fete “Elena Doamna”. A desfășurat o bogată activitate științifică, remarcându-se ca un cercetător al trecutului ținutului natal. A publicat numeroase volume de studii și documente istorice de interes local, printre care și o colecție de „Documente bârlădene”, precum și zeci de articole în periodicele vremii. A fost distins cu Medalia de aur și Placheta de colaborator al Expoziției jubiliare din 1906 (la cea de a 40-a aniversare a urcării pe tron a principelui Carol), precum și cu Premiul Academiei Române (1906, 1911, 1912). A fost ales membru al Societății istorice române (1901), membru al Societății geografice române, membru al Comisiei Monumentelor Istorice din județul Tutova (1914), membru al Societății Internaționale pentru studii istorice și sociologice din Paris și membru de onoare al Academiei Române (7 iunie 1919). Savantul Nicolae Iorga l-a considerat “ultimul dintre episcopii cărturari și patrioți moldoveni care merg pe urmele lui Melchisedec Ștefănescu”.

Episcopul Iacov Antonovici a decedat la 31 decembrie 1931 în Huși și a fost înmormântat lângă altarul Catedralei Episcopale.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: