Home » Invatamant » Bustul lui Constantin Parfene va ajunge la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bârlad, unde a fost director

Bustul lui Constantin Parfene va ajunge la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bârlad, unde a fost director

Pe 8 decembrie se vor împlini 58 de ani de la înființarea Complexului Școlar Bârlad, unde funcționează de atunci actualul Liceu Teoretic „Mihai Eminescu”. Cu acest prilej, Academia Bârlădeană va dărui liceului bustul profesorului Constantin Parfene, donat acestei asociații culturale chiar de liceul-eminescu-2autorul operei de artă, sculptorul Gheorghe Alupoaiei.

„Am considerat potrivită ideea donării acestui bust Liceului «Eminescu», având în vedere că renumitul profesor Constantin Parfene a fost directorul acestei instituții. Chiar dacă nu împlinește o sumă rotundă, liceul merită să găzduiască acest bust. Academia Bârlădeană a acordat o atenție deosebită lui Constantin Parfene, care a fost director la Liceul «Eminescu», iar ulterior, director al Teatrului «Victor Ion Popa» și profesor universitar la Universitatea «Al. I. Cuza» din Iași. Cu fonduri proprii, Academia Bârlădeană a publicat primul volum intitulat «Caleidoscop memorialistic – epistolar», pe 16 mai 2003, când profesorul ar fi împlinit 75 de ani. Am vrut să facem o surpriză profesorului Parfene, chiar de ziua lui, dar, din păcate, acesta a murit subit în luna ianuarie 2003. Al doilea volum a apărut în 2006. Sperăm ca la anul să reedităm primul volum, care, la fel ca și cel de-al doilea, a apărut la Editura Sfera din Bârlad”, ne-a declarat Elena Monu, președinta Academiei Bârlădene.

bust-c-parfenePrimul director al Liceului Teoretic a fost Grigore Ionescu, care coordona toate activitățile Complexului Școlar. În perioada 1959 – 1964, a fost secondat succesiv de cinci directori adjuncți – profesorii Ioan Popa, Elena Popescu, Constantin Boicu, Mihai Luca și Constantin Parfene. În 1965 s-a produs oficial separarea celor două licee din cadrul Complexului Școlar – Liceul Pedagogic și Liceul Teoretic, care, din motive cunoscute la acea vreme, s-a numit până în 1977 Liceul „Gheorghe Gheorghiu – Dej”. Gheorgheliceul-eminescu-3 Parfene a fost al doilea director al școlii, în perioada 1965 – 1966.

Zilele Liceului „Mihai Eminescu” au fost sărbătorite înaintea datei de 8 decembrie, în săptămâna perioada 21-25 noiembrie, în cadrul săptămânii „Școala Altfel”. Printre activitățile dedicate aniversării s-a numărat și o sesiune de comunicări ale elevilor, cu titlul „Fizicieni celebri”, organizată de catedra de fizică, dar și un concurs pe teme legate de istoricul liceului, organizat de Catedra de istorie, unde s-au înscris doar elevi de clasa a IX-a. De asemenea, în Sala de Marmură de la etajul II, a fost deschisă o expoziție cu 70 de lucrări de astro-fotografie și fotografie artistică realizate de Cercul fotografie „Urme pe timp”, înființat și coordonat de profesoara Ivona Măgdăliniș. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: