Home » Justitie » A început vânătoarea de petarde și artificii vândute ilegal

A început vânătoarea de petarde și artificii vândute ilegal

Inspectoratul de Politie Județean (I.P.J) Vaslui a demarat acțiunea națională „FOC DE ARTIFICII”, pentru verificarea legalității operațiunilor desfășurate de persoanele fizice și juridice cu articole pirotehnice. De la începutul acțiunii și până în prezent nu s-au înregistrat răniri și nu au fost constatate incendii sau explozii urmate de distrugerea de bunuri materiale, produse pe fondul uzului de articole pirotehnice.

În perioada noiembrie 2016 – ianuarie 2017, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui acționează pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislației privind obiectele pirotehnice. De la debutul acțiunii și până pe 1 decembrie polițiștii au verificat nouă persoane fizice și juridice autorizate și neautorizate și au efectuat șapte acțiuni și controale în complexe comerciale, piețe și alte spații.

În această perioadă, polițiștii efectuează acțiuni și controale atât la societățile comerciale autorizate să desfășoare operațiuni cu articole pirotehnice, cât și în zona piețelor, târgurilor sau centrelor comerciale. Pentru verificarea modului în care este respectată legislația în domeniu, polițiștii cooperează cu specialiști din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă și A.N.A.F. De menționat că nu s-au înregistrat răniri și nu au fost constatate incendii sau explozii urmate de distrugerea de bunuri materiale, produse pe fondul uzului de articole pirotehnice.

Elevii primesc și ei vizita polițiștilor

Fortele de ordine au desfășurat 14 activități preventive în unitățile de învățământ din județ. Polițiști din structurile de analiză și prevenirea a criminalității și din structurile arme explozivi substanțe periculoase s-au întâlnit cu elevi și profesori de la liceele „Ion Mincu”, „Ștefan Procopiu”, „Emil Racoviță” pe care i-au informat cu privire la normele legale privind utilizarea materialelor explozive. Astfel de activități urmează să fie desfășurate la toate liceele din județul Vaslui.

Ieri, la sediul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui au fost invitați administratorii societăților comerciale autorizate și pirotehnicieni autorizați pe linie de articole pirotehnice în vederea instruirii și prelucrării prevederilor legale privind operațiunile cu articole pirotehnice.

Poliția Română reamintește că este interzisă deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 și 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 și T2) și a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranță publică, securitate și pentru protecția mediului.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.

Când e interzisă folosirea articolelor pirotehnice

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice între orele 24.00 și 06.00, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale; la o distanță mai mică de 50 de metri de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 de metri față de cele cu peste 4 niveluri; pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane; la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

În conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 și 4 numai în condițiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situații de urgență județean și avizul inspectoratului județean de poliție pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. (G.P)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: