Home » Sanatate » Atenție la carnea de porc!

Atenție la carnea de porc!

Important! Deși mai sunt două săptămâni până la Crăciun, sezonul sacrificării porcinelor a început. Oferta de carne de porc, mai mult sau mai puțin verificată, fiind din ce în ce mai mare. Pentru a petrece sărbătorile de iarnă în siguranță, fără probleme medicale după ce sacrificați porcul din propria gospodărie, nu uitați să verificați carnea pentru a fi siguri că nu e contaminată cu trichină. De asemenea, aceeași verificare trebuie solicitată și de către cei care cumpără carne de porc de la crescători particulari. Boxele de carne autorizate vând carne care are toate verificările necesare.

Circumscripția sanitar-veterinară din incinta Pieței Sf. Ilie din Bârlad, unde pot fi făcute testele pentru trichinoză, are program între orele 7 și 17, în cursul săptămânii, iar sâmbăta și duminica, între 7 și 11. În perioada sărbătorilor programul circumscripției sanitar-veterinare este următorul: pe 25 și 26 decembrie – închis, pe 27 decembrie, deschis între 7 și 17, pe 30 decembrie – program normal, pe 31 decembrie – între 7 și 11, iar pe 1 și 2 ianuarie, închis.

Cei care solicită verificarea cărnii trebuie să se prezinte cu 200 de grame de carne prelevată din mușchii pilieri diafragmatici, musculatura intercostală sau musculatura de la baza limbii, conform recomandărilor UE din 2011. Medicii veterinari atrag atenția populației că nici fierberea, nici afumarea cărnii de porc contaminate cu Trichinella Spiralis nu distrug larvele acestui parazit periculos pentru sănătatea oamenilor. Printre simptomele trichinozei la om se numără tulburările digestive (dureri abdominale, diaree, greață, vărsături) care apar la o zi după consumul de carne contaminată. Nu este exclus să se instaleze febra, umflarea feței și a ochilor, dureri musculare și slăbiciune musculară severă. Boala nu se transmite de la om la om, ci doar prin consumarea cărnii contaminate.

Specialiștii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) recomandă crescătorilor de porci să prezinte la verificare probe de le fiecare porc sacrificat chiar dacă toate animalele au crescut în același coteț sau adăpost. Pericolul de contaminare există. Legislația în vigoare prevede și despăgubiri de la stat pentru fiecare porc contaminat numai dacă animalele sunt identificate prin crotaliere și înregistrate în baza națională de date.

Pentru a preveni consecințele grave ale consumului de carne infestată asupra sănătății, trebuie să parcurgeți pașii pentru verificarea sanitar-veterinară a cărnii de porc. Prețul unei astfel de analize efectuate la laboratorul Circumscripției Sanitar-veterinare din Piața Sf. Ilie este de 10,8 lei. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: