Home » Social » Atenție mare – produse expirate pe rafturile vasluienilor

Atenție mare – produse expirate pe rafturile vasluienilor

În luna noiembrie CJPC Vaslui a constatat o serie de nereguli la agenții economici: comercializarea de produse alimentare cu data limită de consum/data durabilității minimale depășite, comercializarea de legume – fructe depreciate sau comercializare legume și fructe proaspete fără indicarea provenienței și a categoriei calitative. În unele cazuri se comercializau produse alimentare/nealimentare sau se prestau servicii de alimentație publică în spații neautorizate.

S-au descoperit condiții de depozitare/păstrare neconforme: produse expuse la vânzare la temperatura mediului ambiant deși pe ambalaje producătorii indică păstrarea la temperaturi cuprinse între 4-10 grade Celsius și respectiv 2-6 grade Celsius. Se vindea pâine nepreambalată fără afișarea denumirii producătorului, a ingredientelor cu potențial efect alergen sau a prețului/kg.

S-au identificat agenți economici care comercializau produse fără etichete care să conțină elementele de identificare și caracterizare necesare informării consumatorilor asupra caracteristicilor esențiale ale produselor sau cu acestea incomplete, incorecte sau netraduse în limba română. Comercianții nu afișau prețurile de vânzare sau a prețurilor pe unitatea de măsură. Printre neregulile găsite se mai numără utilizarea de mijloace de măsurare neomologate sau ale căror indicații nu sunt vizibile pentru consumatori,neafișarea denumirii unității și a orarului de funcționare. Pentru a scăpa de control, unele magazine nu au respectat orarul de funcționare afișat și au închis. Inspectorii au mai depistat cazuri de nerespectare a prevederilor legale privind practicile comerciale incorecte și publicitatea produselor sau neafișare în zona publică în care își desfășoară activitatea a denumirii și adresei operatorului economic, așa cum au fost înregistrate în registrul oficiului comerțului.

Drept urmare, s-a dispus oprirea temporară a comercializării pentru produse alimentare și nealimentare în valoare de 47.062 lei, până la eliminarea/remedierea deficiențelor constatate și oprirea definitivă a comercializării și retragerea din circuitul comercial pentru produse alimentare și nealimentare în valoare de 2.330 lei. CJPC Vaslui a desfășurat 255 acțiuni de control pentru verificarea respectării prevederilor legale privind protecția consumatorilor: 149 acțiuni tematice de control și 38 acțiuni în colaborare la solicitarea altor organisme de control sau pentru cercetarea reclamațiilor și sesizărilor primite din partea consumatorilor. Pentru încălcarea prevederilor legale din domeniul protecției consumatorilor, au fost sancționați contravențional 214 operatori economici, fiind aplicate 104 amenzi contravenționale în valoare totală de 174.500 lei și 110 avertismente. În această perioadă au fost cercetate și soluționate 52 reclamații primite din partea consumatorilor. În urma cercetărilor efectuate 25 reclamații s-au dovedit a fi întemeiate, 5 reclamații au fost neîntemeiate, iar șapte reclamații au fost redirecționate spre cercetare organismelor competente. Opt reclamații nu au putut fi soluționate din cauza lipsei elementelor necesare cercetării, și alte șapte au fost clasate. (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: