Home » Social » Societatea de științe istorice Bârlad organizează un simpozion despre monarhie

Societatea de științe istorice Bârlad organizează un simpozion despre monarhie

Societatea de Științe Istorice Filiala Bârlad organizează sâmbătă, 17 decembrie, de la ora 10.00, simpozionul „Monarhia, între simbolistică și perenitate”. Activitatea, a cărei temă este deosebit de discutată în ultimul timp, va fi găzduit de Primăria Bârlad, în sala de ședințe. Sunt așteptați să participe bârlădenii care iubesc istoria României sau sunt simpatizanți ai monarhiei, mai ales că invitații simpozionului sunt istorici remarcabili de la Universitatea „Al. I. Cuza” Iași.

Profesoara Oltea Rășcanu -Gramaticu, președinta Societății de Științe Istorice Filiala Bârlad, a anunțat deja prezența prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti, care va vorbi despre Carol I și instituirea regalității, prof. univ. dr. Leancă Gabriel, care va prezenta un material despre Curtea regelui Carol I în viziunea reginei Maria, și prof. univ. dr. Nicolae Crețu, care va oferi informații despre „Proiectul cultural al regelui Carol al II-lea”.

Cei zece ani de domnie ai regelui Carol al II-lea s-au caracterizat printr-o evoluție contradictorie. Pe de o parte, realizări notabile în domeniile economiei și culturii, pe de altă parte, o alterare a vieții politice și prăbușirea granițelor României Mari. Între 10 februarie 1938 și 5 septembrie 1940, monarhia s-a aflat la apogeul ei, reușind să-și impună voința celorlalți factori politici. Nesocotirea normelor constituționale, stabilite încă din 1866, în care monarhia își avea locul bine stabilit, precum și instituirea unui regim autoritar au dus la falimentul acestei construcții, cu consecințe negative asupra regalității în ansamblul ei”, ne-a declarat prof. univ. dr. Ioan Scurtu.

Tema care va fi dezbătută în cadrul acestui simpozion ar trebui să aducă în sala Primăriei un public numeros și avizat din care n-ar trebui să lipsească profesorii de istorie din oraș, dar mai ales cei care sunt trecuți în programul activității cu comunicări. (Mihaela NICULESCU)

 

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: