Home » Justitie » Polițiștii, concentrați pe traficul ilicit cu petarde și artificii!

Polițiștii, concentrați pe traficul ilicit cu petarde și artificii!

de Răzvan CĂLIN

Ca în fiecare an, în perioada sărbătorilor de iarnă polițiștii își intensifică acțiunile legate de comercializarea articolelor pirotehnice. ”Foc de Artificii” este denumirea sub care se derulează această acțiune a Poliției Române la nivelul întregii țări.

Cât privește polițiștii bârlădeni, aceștia au reușit deja să depisteze indivizi care încercau să comercializeze astfel de articole pirotehnice. Primul individ este Ionel T., de 51 de ani, din Bârlad.

”Acesta a fost depistat de polițiștii Biroului de Ordine Publică Bârlad, în fața unui magazin aflat pe strada Republicii, în timp ce comercializa, fără drept, petarde. Asupra acestuia au fost găsite 50 cutii cu 2.860 petarde, bunuri care au fost ridicate în vederea cercetărilor. Pe numele bărbatului a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni”, ne-a declarat comisarul – șef Ștefan Sofrone, de la Compartimentul Mass-Media din cadrul IPJ Vaslui.

Apoi, polițiștii bârlădeni au mai surprins În Piața ”Sf. Ilie” încă un individ – Ionuț C (21 de ani), din comuna Banca – care deținea fără drept 1.400 petarde, obiecte pirotehnice interzise a fi deținute și comercializate de către persoane fizice neautorizate. Tânărul este cercetat pentru operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, în conformitate cu prevederile Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive. Această infracțiune se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Polițiștii atrag atenția populației că toate articolele pirotehnice sunt imprevizibile și periculoase. Folosirea lor necesită control și supraveghere, dar și responsabilitate sporită în ceea ce ține de respectarea condițiilor esențiale de securitate. Este interzisă deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 și 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 și T2) și a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranță publică, securitate și pentru protecția mediului. Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: