Home » Social » Noile tarife RCA pentru persoane fizice, între 541 și 3.087 de lei

Noile tarife RCA pentru persoane fizice, între 541 și 3.087 de lei

Proprietarii de mașini din județ vor plăti, de la sfârșitul acestui an, până la 3.000 de lei pentru o asigurare auto civilă obligatorie. Depășirea plafoanelor maxime aprobate de către guvern va atrage de la sine sancționarea firmelor de asigurare care încalcă legea cu amenzi ce pot ajunge la 50.000 de lei.

Noile tarife la asigurările auto civile obligatorii – RCA, adoptate de către Guvern în luna noiembrie, au intrat în vigoare și sunt valabile pentru o perioadă de șase luni. Acestea vor fi aplicate de societățile de asigurare pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente de vehicule și de tramvaie.

O persoană fizică care încheie o asigurare auto obligatorie i se poate calcula și emite o poliță RCA de maximum 3.087 lei, dacă aceasta are mai puțin de 25 de ani și conduce o mașină de peste 2.500 cmc. Limita minimă este de 541 lei pentru un autovehicul cu o capacitate de 1.201 -1.400 cmc, dacă proprietarul autoturismului are vârsta de peste 60 de ani.

Pentru autovehiculele destinate transportului de marfă, o persoană fizică va plăti între 749 lei, pentru o masă maximă mai mică de 2,3 tone, și 2.979 lei, pentru un autovehicul de peste 16 tone. În schimb, pentru autovehicule cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone și maximum 9 locuri, persoanele juridice vor achita o primă RCA cuprinsă între 885 lei și 1.285 lei. Pentru autovehiculele destinate transportului de marfă de peste 16 tone, agenții economici vor plăti între 943 lei și 7.534 lei.

Pentru autovehiculele de transport persoane cu peste 9 locuri, prima RCA este cuprinsă între 982 lei, pentru cele cu mai puțin de 17 locuri, și 6.600 lei, dacă au mai mult de 40 de locuri. Tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0. În funcție de istoricul de daună al asiguratului, societățile de asigurare vor aplica clasa de Bonus/Malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale.

Depășirea nivelului maxim al tarifelor de primă de către societățile de asigurare care practică asigurarea RCA constituie contravenție și se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 50.000 lei. În plus, în functie de gravitatea faptei, Consiliul ASF poate aplica și sancțiuni contravenționale complementare. (Ionuț PREDA)


Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

About Tehno Redactor

Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura