Home » Social » Atenție, șoferi vasluieni: din octombrie, amenzi usturătoare pentru folosirea telefonului mobil în trafic

Atenție, șoferi vasluieni: din octombrie, amenzi usturătoare pentru folosirea telefonului mobil în trafic

A doua lună de toamnă vine cu obligații suplimentare, prevăzute în Codul rutier, pentru mai multe categorii de participanți la trafic, de la șoferi la posesori de… trotinete!

Modificările aduse recent Codului rutier, prin Ordonanța Guvernului nr. 11/2019, anunță puncte de penalizare și amenzi majorate pentru cei care folosesc telefonul mobil sau alte dispozitive atunci când șofează pe drumurile publice.

Începând cu data de 12 octombrie 2019 este interzisă utilizarea telefonului mobil sau a altor echipamente cu ajutorul cărora se pot face înregistrări foto și video.

Cei care ignoră această interdicție riscă să primească amenzi de până la 725 lei, patru puncte de penalizare și chiar să rămână fără permis.

Până acum, legislația rutieră prevedea amenda minimă, de două puncte penalizare (410 lei), dar aceasta se aplica doar șoferilor care se aflau într-o convorbire telefonică, folosindu-se de mână și nu de căști sau difuzor.

Măsura se aplică tuturor conducătorilor de vehicule, nu numai șoferilor. Astfel, sunt vizate și persoanele care conduc vehicule pentru care nu este nevoie de permis. Mai exact, interdicția de a manevra telefonul mobil se va aplica și celor care se deplasează, de exemplu, cu ajutorul bicicletei, trotinetei, căruței etc.

De reținut este faptul că, spre surprinderea multora, conducătorii de vehicule pentru conducerea cărora nu este nevoie de un permis auto (biciclete, trotinete și altele) vor risca, dacă sunt prinși că folosesc telefonul mobil în timpul conducerii, amenzi mai mari decât cei care se află la volanul unor autovehicule, respectiv amenzi cuprinse între 870 și 1.160 lei.

Codul rutier specifică în mod clar că interdicția nu se aplică în cazul în care vehiculul staționează. Asta înseamnă că nu vor fi amendați conducătorii care, înainte de a folosi telefonul mobil, opresc vehiculul sau folosesc telefonul mobil la semafor.

Potrivit unei statistici a reprezentanței Comisiei Europene în România, realizată în anul 2018, numărul de accidente rutiere fatale este în creștere și a ajuns la 98 de cazuri la un milion de locuitori. Acest număr reprezintă dublul mediei din Uniunea Europeană, unde se înregistrează 49 de cazuri la un milion de locuitori.

Pe de altă parte, un studiu științific realizat de Comisia Europeană și IRU (Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere) arată că utilizarea telefonului mobil crește riscul de accident rutier cu 50% și că un sfert dintre accidentele mortale sunt cauzate de folosirea telefonului mobil.

Distragerea atenției generată de vorbitul la telefonul mobil afectează șofatul în mai multe feluri, ducând la timpi mai mari de reacție (în special timpi mai mari de frânare) și la probleme în menținerea benzii corecte de circulație.

Tastarea unui număr de telefon crește de 2,8 ori riscul unui accident de mașină sau al unui accident evitat în ultima secundă, vorbitul la telefonul mobil crește acest risc de cel puțin 1,3 ori, iar scrierea unui mesaj text la volan crește riscul de accident de peste 20 de ori, spun statisticile internaționale. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: